Biztatási kár / tisztesség alapelvének kérdése


ObudaFan # 2015.03.02. 19:29

Nem történik meg automatikusan, nektek kell követelni a kártérítést, ha van károtok és szeretnétek érvényesítni.

Tünci01 # 2015.03.02. 07:45

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi esettel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
3 héttel ezelőtt a nagymamám betegszállítója elindult a kórházból, hogy hazavigye őt. Az út során egy autó - rendőrségi jelentések szerint - világítás nélkül kihajtott a betegszállító jármű elé, mellyel balesetet okozott. A nagymamám 3 hétig volt az intenzíven, majd a tegnapi nap során elhunyt. Az eljárás már folyik a baleset okozója ellen.
Az lenne a kérdésem, hogy az elkövetővel szemben indíthatunk-e bármiféle kártérítési eljárást peren kívül, vagy ez automatikusan megtörténik?

A segítséget előre is hálásan köszönöm!

Dr.Attika # 2015.01.29. 09:30

Általában ilyen akkor szokott előfordulni, amikor a közigazgatásban dolgozót "le akarják szerelni", illetve a közigazgatásban dolgozó volt kollégák jogellenes befolyásolására akarják felhasználni az illetőt.
Ez egy tipikus átejtés, melynek áldozata lett. Az ügy konkrét ismerete nélkül valószínűsítem, hogy a biztatási kár címén nem fog kártérítéshez jutni.

ObudaFan # 2015.01.28. 21:19

Esetleg. Biztatási kárnál a bíróság mérlegelési leetősége is széles, neked sem könnyű igazolni, hogy önhibád egyáltalán nem volt.

JohnnyG05 # 2015.01.28. 11:50

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi eset kapcsán kérném szíves segítségüket:

Korábban a közigazgatásban dolgoztam, amikor megkeresett egy cég, hogy szeretnének alkalmazni a közeljövőben. Erről a későbbiekben egy aláírt és a cég bélyegzőjével ellátott szándéknyilatkozatot is kaptam a vállalkozás egyik (a cégkivonatban hivatalos képviseleti joggal nem rendelkező, de magas beosztásban lévő) vezetőjétől, melyben a tervezett alkalmazás végső határideje is megtalálható. A nyilatkozat ismeretében, valamint a céggel történt többszöri, telefonos egyeztetés után, az előző munkahelyemen lejáró, határozott idejű szerződésemet nem hosszabbítottam meg, melyre egyébként lett volna lehetőségem. Az új cégről azonban kiderült, hogy nem kíván foglalkoztatni a határidő lejárta után sem.

A kérdésem a következő:

Jelen esetben, a téma címében említett elvek mentén, vagy bármilyen más módon, élhetek-e bármilyen (kártérítési) igénnyel a céggel szemben? Az előző állásomat elvesztettem, jelenleg a munkaügyi központ regisztrált álláskeresője vagyok.

Segítségüket előre is tisztelettel köszönöm, az esetlegesen előforduló pongyola fogalmazásért elnézésüket kérem.