Adásvételi nélkül vásárolt tulajdon bérbeadása


huntah # 2015.03.05. 15:41

"Beleütni egy azonosítót meg elég problémás lenne."

Megoldani akarod a problémát, vagy még tovább görgetni?
Csak be.Ü.T.N.I lehet azt a q. azonosítót?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.04. 19:03

Miért ne?

satol # 2015.03.04. 18:29

Fényképmellékletet például tartalmazhat egy adásvételi? Egy igen nehezen megváltoztatható különös ismertetőjele van, de szemléltető kép nélkül nemigazán tudom, hogyan lehetne jól érthetően leírni. Beleütni egy azonosítót meg elég problémás lenne.

huntah # 2015.03.04. 16:20

"ez egy típus és gyári szám nélküli eszköz"

Ha nincs neki egyedi azonosítója, de ellátod azzal, akkor majd lesz. Különös ismertető jellel is el lehet látni. Ezekre aztán lehet hivatkozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.04. 15:32

Na jól van most már... Loptátok azt a vackot, vagy mit parázol ennyire?

satol # 2015.03.04. 15:10

Adásvételi szerződésben általában típust, gyári számot szoktak feltüntetni a szerződés tárgyát képző ingőság egyértelmű beazonosítására, ezért írtam, hogy ez egy típus és gyári szám nélküli eszköz. Hogyan kéne az adásvételi szerződében meghatározni, hogy pontosan melyik eszközről van szó?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.04. 10:19

mi a módja ennek.
Nem fogod elhinni: írásba foglaljátok az adásvételi szerződést.

satol # 2015.03.04. 09:59

Nem értem miért olyan nehéz elhinni, hogy egy üzleti célra használt eszköz esetében szeretnénk, ha egy hivatalos irat egyértelműen igazolná a tulajdoni viszonyokat. Lehet, hogy soha az életben nem lesz rá szükségünk, de akkor is szeretnénk. Ezért kérdeztem, hogy mi a módja ennek. Én se tudom, hogy mi történhetne, de nem egyszer kerültem már bajba azért, mert a csalók sokkal kreatívabbak, mint én, ezért szeretem túlbiztosítani a dolgokat.

huntah # 2015.03.04. 07:11

B.L.: Mert mellékág. Egy fotós berendezés témájába szúrtam be egy ingatlanos metaforát, már látom, hiba volt.
A válaszom pedig itt van: 2015.03.03. 07:48
Meg kellene próbálni megérteni, magyarul van.

A témához: ha ez tényleg olyasmi eszköz, mint amit groszfater belinkelt, akkor nem értem az eredeti kérdést, vajon milyen problémát okozhat.

groszfater@gmail.com # 2015.03.03. 16:15

http://www.fotooutlet.hu/…e-in-hungary

Azt gondolom nem-biztos, hogy jó ötlet volt befektetni
egy barkács berendezésbe.Legalább hét-féle gyártmány van forgalomba és bérelhető.
Valószínűleg a gyártó levédette a termékeit.

huntah # 2015.03.03. 16:12

A kameramozgató eszköz még mindig lehet a közönség fölé berepülő drón, benyúló óriás kar, vagy lehet egy kézben cipelhető stabilizátor.
Józan paraszti ésszel: milyen problémát, balesetet okozhat az eszköz?
Még mindig sötétben tapogatózunk, de azt érezni, hogy nem egy építőipari munkagépről van szó.
Viszont akár minősülhet emelőgépnek vagy járműnek is. Előbbi esetén egy gépész szakértői véleményt kell kérni rá, ha akad valaki aki elvállalja, majd a műszaki biztonsági felülvizsgálatokat előírás szerint időközönként elvégeztetni, emelőgépnaplót vezetni, stb.
Ha nem ilyen kategóriájú az eszköz, akkor még az is lehet hogy elég egy felelősségbiztosítás.

Egyébként ha kezelőszemélyzettel együtt, azaz gyakorlatilag szolgáltatásként lehet igénybe venni, akkor a felelősség a kezelőn van, és nincs is szó bérleti szerződésről.

satol # 2015.03.03. 15:42

Kedves huntah!
Azért nem írtam le a funkcióját, mert nem gondoltam, hogy lényeges, hiszen valóban sem az építése, sem a használata nem engedélyköteles. Egy kameramozgató eszközről van szó, és a bérbeadás személyzettel együtt történne, mivel hatékony használata igen nagy gyakorlatot igényel, ami a bérlőnek tipikusan nincs meg.

groszfater:
Köszönöm érdemi hozzászólását. Hogy a "pontos műszaki leírás" pontosan mit takar formailag ill. tartalmilag, annak hol lehetne utánajárni? Egyébként minimális 12 V-os elektronika van beleépítve, de alapvetően emberi erővel mozgatott szerkezet.

(A témát pedig követem, de azért arra nincs lehetőségem, hogy óránként ránézzek.)

huntah # 2015.03.03. 13:31

Válaszoltam, el kellene olvasni, ha ennyire érdekes ez.
Szerintem kár egy mellékágon backtrackelni, ez a témát ez már nem viszi előre, de nincs is értelme, mert a kérdező nem követi.

huntah # 2015.03.03. 06:48

"azon tevekenysegre engedely hogy eladhat otthon osszeszerelt gepeket, kereskedelmi forgalomra errol volt szo."

Nem, kereskedelmi forgalomról épp nem volt szó. A kérdező azóta se reagált, egyelőre csak annyi világos, hogy ez egy egyedi eszköz. Hogy faék vagy 3D nyomtató, nem tudjuk.

"ingatlan berbeadasa az ingatlan tulajdonjoga vagy berbaadasi joga nelkul?"

Nem a joga nélkül, hanem a jogának igazolása nélkül. Nagy a különbség, ez persze csupán azért érdekes, mert a kérdés épp erre vonatkozik.

groszfater@gmail.com # 2015.03.02. 18:58

ha ez valami "Gép" akkor rendelkezni kell-lene munkavédelmi vizsgával ha van rajta elektromos berendezés érintés védelmileg is vizsgaköteles.
A vizsgáztatás feltétele pontos műszaki leírás,
Ha mindez megvan és a tulajdonviszonyok is tiszták
lehet bérbe adni...

huntah # 2015.03.02. 18:47

"ki rakta ossze, az nyilatkozik, ugye nyilvan kepzettnek kell lennie"

És ha nem is engedélyköteles a gép megépítése/használata? Mert pl nem toronydaru?
Tényleg ritka egyedi gép lehet, ha még a funkcióját sem akarja leírni a kérdező...

"en biztos hogy nem vennem berbe, ha a berbeado nem tud tulajdon, vagy berbeadasi jogot igazolni"

Hű, pedig még ingatlanokat is szoktak bérelni enélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.02. 17:32

Csak ne lennél ilyen titokzatos.

Tudod, semmi baj nem szokott abból lenni, ha van egy 150 részes étkészletem, amit kölcsön adok lakodalmakra. Nemigen szokta senki kérdezni, hogy aztán tényleg enyém az eszcájg, meg hogy hol és mennyiért szereztem.

Így aztán, amíg nem beszélsz egyenesen, addig a problémádat sem értem.

satol # 2015.03.02. 17:27

Pont azt írtam, hogy nincs adásvételi szerződés sőt, még annak sincsen semmilyen hivatalos nyoma sem, hogy egyáltalán létezik az eszköz. Valamikor valaki valahol valamilyen műhelyben összerakta az előző tulajdonos - feltehetőleg - szóbeli megbízására (netán közreműködésével), majd szintén pusztán szóbeli megállapodás útján mi megvásároltuk tőle. Valahogy úgy érzem, hogy bármiféle probléma esetén ez a felállás igencsak megnehezíteni jogi szempontból az ügyet ahhoz képest, mintha egyértelmű hivatalos papírok igazolnák a tulajdoni viszonyokat. Ezért kérdeztem, hogy el lehet-e valahogy érni azt, hogy egy ilyen módon létrejött és tulajdonost cserélt eszközről ilyen papír készüljön, amit azután egy esetleges ügy kapcsán fel lehet mutatni az ügymenet egyszerűsítése érdekében?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.02. 12:35

Ja, tényleg. De az is elég, főleg, ha senki más nem mondja magáénak a cuccot.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.02. 11:21

Van adásvételi szerződése, és birtokban van. Ez nagyjából elég is.

satol # 2015.03.02. 00:54

Tisztelt szakértők!

Nemrég egy kollégámmal közösen vettünk használtan egy egyedi gyártmányú munkaeszközt. Nagy értékű és ritkán használt, de olyankor nélkülözhetetlen eszközről van szó, ezért a legtöbben bérelni szokták, így gondoltuk, hogy ha nekünk meg van egy, akkor azt bérbe adnánk. Hogy ezt úgy általában milyen feltételekkel, hogyan lehet megtenni, azt még nagyjából össze tudtuk szedni az éterből, az egyetlen, viszont igen komoly problémát az jelenti, hogy ehhez nem ártana igazolnunk, hogy a mi tulajdonunkat képzi. Ugye nem mi vagyunk az egyetlenek, akik apróhirdetésben talált használt terméket magánszemélytől adásvételi nélkül vásároltak (főleg, hogy - mint írtam - egyedi gyártmányról van szó, így - mindenféle azonosító kód nélkül - az sem triviális, hogy egy szerződésben hogyan lehetne egyértelműen meghatározni, hogy pontosan melyik eszközről van szó). Szóval a kérdés az, hogy hogyan lehetne valami hivatalos dokumentumban rögzíteni, hogy az eszköz a miénk így, hogy jelenleg a létezéséről sincs semmilyen hivatalos irat?