haladéktalanul?


wers # 2015.05.07. 15:09

Ismerek jópár embert, akiknél a jelentése:
Találd ki a gondolatom, és mire nekem eszembe jutna, már legyen is előttem.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.07. 09:36

Bocsánat, kérdés volt. Bár költői.

Yogi kérdés # 2015.05.07. 08:04

Keves Kovács Béla Sándor!

"akkor ma már nem is jelented be-,"
ez úgy érted, hogy:
"akkor ma már nem is jelentheted be-," ?

És ezt mire alapozod?
A Net jogtárban és egyéb helyeken sem találtam a "haladéktalanul" szó értelmezésére semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.07. 07:48

Ha azt mondjuk, a haladéktalanul a tegnapi napot jelentette, akkor ma már nem is jelented be-,

Yogi kérdés # 2015.05.07. 05:28

Nekem is a "haladéktalanul" kifejezéssel van gondom:
1988. évi I. tv.
35. § Az út kezelője349 a kezelői kötelezettségének megszegésével okozott kárt a polgári jog általános szabályai szerint köteles megtéríteni. A kártérítési követelést a kár keletkezését követően haladéktalanul kell a közút kezelőjéhez bejelenteni.
Mit jelent ez esetben a "haladéktalanul", határidő?
Kerékpárral közlekedek, jó drágával. Tegnap egy kátyúba hajtva megsérült mindkét kerekem. A kátyút elkerülni nem lehetett, azt előre látni sem, a forgalom miatt.
A keletkezett kár jelentős, durrdefekt, felni stb.
Jogkövető e a magatartásom, ha a kárt ma jelentem be, mert az első dolgom a munkám elvégzése volt, ezért nem vettem ki sem szabadnapot, sem szabadságot. viszont a munkaidőm befejezése után a már személyesen nem tudtam bejelenteni a kárt az út kezelőjénél. Azt is ki kellett nyomoznom, hogy ki az adott út kezelője. Szóval mit jelent az esetemben a "haladéktalanul" határidő?

patriota # 2015.03.15. 16:59

Kedves Dr Attika!

Igazad van, elirtam. Nem 1966, hanem 1996. Pat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.15. 14:08

:)

gerbera317 # 2015.03.15. 12:07

A Vht. is gyakran használja ezt a kifejezést, pedig azt már nem fejőnők szavazták meg.
Az ok az, hogy a végrehajtás célja annak kikényszerítése, hogy a kötelezett eleget tegyen a teljesítési kötelezettségének. A kényszer fokozatos alkalmazását a törvény a végrehajtóra bízza azzal, hogy az egyes cselekményeket olyan időben végezze el, ahogy az az adott körülmények között a legcélszerűbb. Ez a célszerűség akár még a kívülálló számára indokolatlannak tűnő kivárást is magába foglalhatja. Ha a jogalkotónak valamilyen határidőt kell szabnia, azonban nagyon nem célszerű konkrét határidőt szabni, ez a kifejezés elegendő, hogy a végrehajtó szabad kezet kapjon a határidők legcélszerűbb alkalmazására.

Dr.Attika # 2015.03.15. 10:52

A törvényerejű rendeleteket szerették akkoriban. Annak meghozatala nem volt annyira macerás, mint a törvényhozás.Olvastam valamilyen visszaemlékezésben, hogy egyszer nem volt meg a többség az Elnöki Tanácsban és "Mari néni" fejőnöért (ET tagért) fekete volgát kellett küldeni, akit a tehenek mellől kellett felhozni Budapestre szavazni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.15. 06:57

Valóban. Nem volt jellemző akkoriban, hogy a parlament ontsa a törvényeket. Összesen hármat fogadtak el abban az évben.

Dr.Attika # 2015.03.15. 04:22

Kedves Patriota!
Az Ön által hivatkozott törvény nem létezik. lehet, hogy elírt valamilyen számot?

gerbera317 # 2015.03.14. 20:24

Az ésszerűség határain belül van az az időmúlás, ami alatt pl. egy követelésben nem keletkezik lényeges változás (növekedés vagy csökkenés), vagy a meg nem fizetésből nem fakad jelentős kár. Ésszerű az az eltelt idő is, amíg az eredeti állapot egyszerűen vagy minimális erőráfordítással helyreállítható.
A szakértő akkor tesz eleget a kárbecslés "haladéktalan" átadásának, ha az alapján utána a jegyző úgy tud határozatot hozni, hogy az eredmény a kártérítés jogosultja számára is elfogadható.
Most a következő kérdés az lesz, mi az, hogy "lényeges", meg "jelentős", meg "minimális", meg "elfogadható"? Remélem, nem. Nem akarod inkább a konkrét problémát feltárni?

OFF
Azt nem értem csak, hogy az "ésszerű"-t az Akadémia szerint miért nem így kell írni: "észszerű". Ez ugyanis nem ugyanúgy ssz-es, mint az "összeg" vagy az "asszony", vagy a "csesszétek meg a hülye kérdéseiteket". Ezért van, hogy hol így írom, hol úgy.
ON

ius latratus # 2015.03.14. 20:08

Egy nagy OFF

Ésszerű, hogy nem tudom, hogy mennyire nem helyes az észszerű?

Gerbera?

On

patriota # 2015.03.14. 10:21

Kérdésbőlkérdés.Mennyi az ésszerű idő. Ki az akinél sorban áll az ügy: a szakértő, a jegyző, esetleg minkettő?

gerbera317 # 2015.03.14. 09:54

A "haladéktalanul" nagyjából annyit jelent, hogy "halogatás nélkül", tehát ez első adandó alkalommal.
Például: "Haladéktalanul keressen fel hivatalomban, ügyfélfogadási napon!". Namármost, ha ez a felhívás pénteken érkezett, a következő ügyfélfogadás pedig csütörtökön van, akkor az addig eltelt várakozási idő egyáltalán nem számít halogatásnak.
Más a helyzet a nyitókérdés szerinti eljárásában, ahol a határidő nem ilyen körülményekhez igazodik. Itt a "haladéktalanul" inkább azt jelenti, hogy minden egyidejű ügyet megelőzve, de a sorban álló, szintén "haladéktalanul" intézendő ügyeket nem megelőzve, kell intézkedni. A sorrendet tehát be kell tartani, de minden más indoklású "halogatás" megengedhetetlen.
Ez nyilván nagyon relatív, és szinte ellenőrizhetetlen, de létezik egy ésszerű (ez is elég szubjektív) idő, amit túllépve a haladéktalanság már halogatásnak tekinthető.

patriota # 2015.03.14. 07:20

Kedves Dr, Attika!
Azt írod. "nem a legszabályosabb.." Ez nem szabály, ez az 1966. évi LV.tv. 81.§.5. bekezdésében van így szabályozva.
Inentől már csak az a kérdés, hogy a kárbecslésről készült jegyzőkönyv mikor készül el? 1 hét, 1 hónap, wegy év? és innen számítjuk a haladéktalanult? Ez a dilemmám.
Üdv. Pat.

Dr.Attika # 2015.03.13. 12:46

Tisztelt Patriota!
A "haladéktalanul" határidő kitűzése nem a legszabályosabb, de létezik a döntésekben. A gyakorlat az, hogy ezen 15 napos határidőt kell érteni. Az ilyen határidő tűzése un. méltányosság a döntést hozó részéről, mert akkor kerülhet rá sor, amikor már a törvényes határidő lejárt és annak elmulasztásához fűzött szankcióval nem kíván élni.

patriota # 2015.03.13. 12:28

Tisztelt Fórumozók!
Értelmezési probjémám van. Kérlek segitsetek.
Milyen időintervallum a " .. a szakértő köteles a kárbecslésről készült jegyzőkönvet haladéktalanul atadni a jegyzőnek."

Mennyi az, annyi? Mennyi idő a haladéktalan?
Várom válaszotokat.
Üdv. Pat