Egyesületben történt változások és foglalkoztatás


ObudaFan # 2015.07.28. 17:10
  1. A Ptk. szerint az elfogadással létrejön a vezető tisztségviselő megbízatása, tehát véleményem szerint egyedül az új elnöknek van ilyen jogköre.
  2. Lásd 1. Elvileg a régi elnök nem járhatna már el, gyakorlatilag meg az új elnök nem írt alá semmit, leszámítva ezt a nyilatkozatot.. Így aztán majd esete válogatja, hogy ki miért felelős.
  3. Előzetesen nem jött létre szerződés. Most valahogy csak rendezni kell a helyzetedet. Nyilván nem visszadátumozva, hanem jelenlegi dátummal, de a múltbeli munkádra vonatkozóan.
  4. Megbízási szerződés esetén nincs munkáltató és munkavállaló, hanem két mellérendelt fél, a megbízó és a megbízott, akik megállapodnak a megbízási szerződés feltételeiben. Tehát ha itt valóban nem (leplezett) munkaviszonyról van szó, akkor megállapodés kédése, hogy ki készíti el a szerződést.
  5. Vagy megegyeztek, vagy jöhet a per.
orion39 # 2015.07.25. 09:21

Kedves Jogi Fórum!

1. Az egyesületünk januárban új elnököt választott, a változási kérelem be lett adva a Törvényszékre, azonban erről még nincs jogerős végzés.
Mivel az egyesület egy színházat is működtet, a tavasszal kiírt pályázatok még a régi elnök aláírásával lettek beadva. A nyertes pályázatok szerződései hamarosan megérkeznek illetve a színházban folyik az évad, a munkavállalók megbízási szerződéseit is alá kell írni.
A kifizetéseket az új elnök végzi. Jelen helyzetben milyen jogköre van a régi és az új elnöknek, ki a felelős az egyesület jelenlegi tevékenységéért?
2. A régi elnök azzal a feltétellel írta alá a pályázatokat (illetve a szerződéseket is valószínűleg neki kell), hogy aláíratott az új elnökkel egy felelősség nyilatkozatot, mivel már alapvetően nincs rálátása az egyesület pénzügyi tevékenységére. Ezzel a felelősség nyilatkozattal áthárítható-e a felelősség az új elnökre, amíg nincs jogerős végzés?
3. Az egyesületnél dolgoztam pályázatíróként, sajtósként a színházi évad előkészítésében. Szóbeli megállapodás szerint márciustól augusztusig kötöttek volna velem megbízási szerződést, azonban az új elnök július 7-én levélben, indoklás nélkül közölte, hogy július 1-ig köt velem szerződést. Szabályos-e, hogy a megbízottal a megbízás lejárta után kötnének megbízási szerződést, visszadátumozva a szerződést március 1-re?
4. Személyesen egyeztettem a szerződésemmel és a megbízási díjammal kapcsolatban az új elnökkel, aki azt mondta, azért nem kötöttek velem szerződést eddig, mert én nem írtam meg a megbízási szerődésemet. Szerinte a megbízási szerződés megírása a munkavállaló feladata lett volna.
5. Benyújtott számlámat az egyesület új elnöke nem fogadta el, a fizetési határidő lejárta előtt egy nappal postán visszaküldte, az aláíratlan megbízási szerződéssel együtt. Van-e lehetőség arra, hogy megkapjam valamikor a munkám után járó díjazást? (Hét pályázatot írtam, amelyek közül négy sikeres lett, az egyesület így 15 millió forint támogatást kapott).
Várom válaszát!
Üdvözlettel:
Váradi Nóra