tartozás elévülése


Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.05. 15:08

Nem kell újra végrehajtást kérni. Csak azt, hogy a végrehajtó valamilyen végrehajtási cselekményt (leginkább egy keresést a tb-adatbázisban, telekkönyvben, gépjármű nyilvántartásban) végezzen el.
Azt tudod, hogy ez a te követelésed, igazából csak neked fontos. Tehát jól teszed, ha figyeled az adóst, és ha úgy gondolod, valamilyen végrehajtható vagyona keletkezett (munkaviszonyt létesített, örökölt, vásárolt stb.), akkor azonnal szólsz a végrehajtónak.

tikitaki1 # 2015.08.05. 07:52

Sherlock, köszönöm a választ.

Igen, jogerős fmh van, és végrehajtás is volt, de nem tudtak behajtani semmit, mert az illetőnek hivatalosan nincs se munkája, se ingatlana, se gépjárműve, s a bankszámláin pénz. (Ez persze csak a hivatalos verzió.)

Tehát, ha jól értem, azt mondja, hogy négyévenkénti végrehajtás kérése szükséges ahhoz, hogy a tartozás ne évüljön el. Ez rendben van, meg fogjuk tenni, ha kell, csak a végrehajtás sem olcsó mulatság, mert hiába lehet utólag a költségeket az adósra terhelni, előre azt is csak nekem kell kifizetni.

Nincs olyan megoldás, hogy ne kelljen újra végrehajtást kérni, és persze ezért újra fizetni?

tikitaki1 # 2015.08.05. 07:37

Polgári pert? Na de a közjegyző nekünk anno azt mondta, hogy a jogerős fizetési meghagyás egy bírósági döntéssel egyenértékű okirat.

Ezek szerint mégsem? Vagyis a fizetési meghagyási határozat simán elévül, a normál bírósági perben hozott határozat pedig nem?

Akkor minek erőlködik az ember egyáltalán a fizetési meghagyással, és a végrehajtással, ha az adósnak csak annyit kell valahogy elérnie, hogy kihúzza az öt évet (vagyis addig ne legyen a bankszámláján pénz, és a nevén ingatlan), aztán fütyörészve élheti az életét tovább?

Sherlock # 2015.08.05. 07:33

Jogerős fmh-ja van, nem nagyon tud perelni. De minden végrehajtási cselekmény megszakítja, 4 évente meg ki lehet bírni, hogy a végrehajtónak ír, nem az adósnak.

Dr.Attika # 2015.08.05. 07:13

Polgári pert kell indítani.

Bea1 # 2015.08.05. 07:03

ez engem is érdekel

tikitaki1 # 2015.08.05. 06:32

Azt hallottam, hogy az új Ptk. szerint az öt évenkénti felszólító levél már nem szakítja meg egy tartozás elévülését.

Na de mit lehet akkor tenni, hogy ne évüljön el a tartozás? Hiába a jogerős fizetési meghagyás? És hiába a sikertelen végrehajtási eljárás?

Eltelik az öt év és kész, vége? Az adós röhög a markába, mert nem követelhető rajta többé jogosan a tartozás, mert elévült?