Deviza - vagy forint hiteles vagyok / voltam?


Ycal # 2015.09.10. 07:42

" nemis lett felbontva az ugy nevezett deviza kotelem"

AZT nem ertem, hogy ha a szerzodes hozza letre a devizakotelmet, akkor semmis szerzodes eseten, hogy marad fenn megis a kotelem???

Szerintem the Meg mindig abban az alom vilagban elsz, hogy az adosok devizat kaptak, amit a bank josagbol forintra valtva folyositott :)

Ycal # 2015.09.09. 15:21

Tudod B. Law te is csak háborogsz és súhajtozol, hogy mindenki hülye, de még egyszer sem láttam, hogy leírtad volna, hogy akkor hogy is van pontosan ez az egész ügy a te olvasatodban.

Eddig annyi telt tőled, hogy "megkaptad felhasználtad a pénzt, ezért most addig kell csűrni csavarni a szerződést, mígy végre érvényes nem lesz" , ha újat kell írni, az sem baj, a lényeg, hogy valamiféle devizakötelem megmaradjon.

Ycal # 2015.09.09. 09:27

Az lehet, de sajnos igaz :)

Ycal # 2015.09.09. 01:34

B. Law:

"Na, ez a gond. A te ertelmed ezt hozza le konzekvenciakent."

Érdekelne, hogy a te értelmed mit hoz le konzekvenciaként.

De valszeg az egész dolog lényegét sem érted.

A deviza alapú kölcsön lényege, hogy forintot kapsz, de a szerződés értelmében deviza adósságod fog keletkezni.
(Vagyis nem azért tartozol devizával, mert azt kaptál kölcsönként, hanem mert a szerződés jogot ad a banknak, hogy devizát követeljen.)

Most nézzünk egy semmis szerződést:

A bank jogalapja a deviza követelésre csupán a szerződés, mivel a kölcsön egyik lényeges eleme a deviza "rendelkezésre bocsátása" tulajdonba adása sosem történt meg, még könyvelés szinten sem.

Viszont most ezen ügyködik a Kúria, hogy ha a semmis szerződés alapján, amire jogot alapítani nem lehet, megszűnik a banki deviza követelés jogalapja, akkor is deviza tartozása legyen az adósnak.
Mert a szerződés ezt tartalmazza.
Így a joghatás kiváltásara nem alkalmas szerződés , mégis kiváltja az általa elérni kívánt joghatást.

Tehát ha a bíróság megállapítja, hogy semmis a szerződés, de ennek ellenére devizában napi árfolyamon kell elszámolni, akkor a végeredmény ugyanaz , mintha egy érvényes szerződést előtörlesztéssel lezárnál.

És igazad van az én értelmem látja, hogy végeredmény szempontjából nincs különbség, ha a te értelmed nem, akkor nem biztos, hogy velem van a baj.

Amíg nem érted meg vagyis inkább nem vagy hajlandó elfogadni, ennek az egész deviza alapúságnak a lényegét, addig csak azt mantrázod, hogy mindenki hülye csak te vagy villanykörte.

A bankok ott b...ták el, hogy a devizát sosem bocsátották az adód rendelkezésére , még egy pillanatra sem, nem is képesek a devizát az egyes kölcsönügyletekhez kapcsolni, így a forint és a deviza kölcsönnel ellentétben a deviza alapú kölcsön esetén, pont a pénzkölcsön egyik legfontosabb tulajdonsága, az ugyanabból ugyanannyit elv nem teljesül, mert valójában kizárólag forint rendelkezésre bocsátása történt, de deviza követelés alapján fizetsz vissza.

De azt is elmondom, miért nem bocsátották a devizát az adósok rendelkezésére, mert , akkor nem működött volna a SWAP buli, amin a nagy kaszálás ment és megy.

Ycal # 2015.09.09. 01:00

B. Law:

"Tanulmanyozd azt ahonnan meritetted azt, amit lentebb"

Az a baj, hogy én elég sokat tanulmányoztam ezt a merítést.

Ezért az is feltűnt, ami neked valszeg nem, hogy a cikk írója valami miatt most a kölcsönt és a betétet próbálja összemosni, ami elég skizo dolog tőle lévén az új PTK kodifikációjában még élesen elválasztotta a kettőt.

Ha nem tudod miről beszélek olvass utána, ha nem sikerül, akkor majd ezt is bemásolom ide, de lehet az is zagyvaságnak fog tűnni számodra.

Ycal # 2015.09.08. 16:03

B. Law:

".....a MERT - en van a hangsuly."

Te tudod mi az a mert, ami miatt nem?
(szerintem fogalmad sincs.....)

Azért nem írtam le mert egy orbitális baromság.

De te megint úgy gondolod találtál valamit , amin rugózhatsz?

Jelenleg ott járunk, hogy a MERT analógiáját követve az eredeti állapot visszaállítás lehetőségét teljesen ki kell törölni a jogirodalomból.

Mert nincs olyan ügylet, amire alkalmazható lenne.

MERT a szerződés aláírásához felhasznált erőkifejtést , amivel a tollat tartottam, nem lehet visszaszolgáltatni, így nincs lehetőség az eredeti állapot visszaállításra.

Írj, le bármilyen ügyletet és a hitelintézeti szemlében szereplő hülyeség alapján bebizonyítom, hogy az ügyletnél nem állítható helyre az eredeti állapot.......

Ycal # 2015.09.07. 21:24

Sőt, újat is ír ha kell..... a lényeg, hogy a deviza megmaradjon mindenáron.

Vettél volna fel Lengyelországban ilyen kölcsönt, akkor most nem fájna a fejed ilyesmi miatt.

Viccet félretéve:

Az eleje sajnos nem vicc....

Nem megtámadnod kell a szerződést, hanem pert indítanod a szerződés semmisségére hivatkozva.

A gáz nem is a szerződés semmisségének megállapításával lesz, hanem az elszámolással.

Jelenleg ez a felállás és itt minden jogásznak ez a véleménye:

  1. Nem érdekes, hogy mit kaptál, az az érdekes, hogy a semmis szerződésed rendelkezéseit mégis figyelembe kell venni, így mivel szerepel benne a deviza szó, így devizával mégis tartozol, habár az elvileg joghatás kiváltására alkalmatlan.
  2. A deviza van és senkinek eszébe ne jusson, hogy nincs.
  3. Ha nincs deviza a hiteled mögött, akkor a 2. pont lép életbe.
  4. Minden mindegy,semmi sem számít, csak az a lényeg, hogy a tartozásod devizához lehessen viszonyítani.

Magyarul a semmis szerződés jelenleg teljesen úgy kell elszámolni , mintha érvényes lenne.

Ezért érdemes a "létre nem jött" szerződés irányába elmenni, de az kizárólag az aláírás hiánya miatt nem fog menni.

A jó hír, hogy a szerződésednek ez az egyik legkisebb hibája, ennél sokkal durvább okok miatt is tekinthető semmisnek egyes szerződések , "létre sem jöttnek".

Csak ez sok idő és pereskedés, amiben a jogászok és a bírák többsége inkább hátráltatni fog.

Ha pár éve bármelyik jogásznak azt mondod, hogy egy pénzkölcsön irreverzibilis szolgáltatás és a pénzkölcsön valójában csak egy használati kötelem, akkor körberöhögnek.

Ma pedig már a Kúria is a Bankszövetségnek készített csúsztatásokat tartalmazó irományt majmolja, miszerint a pénzkölcsön esetén az eredeti állapot nem állítható vissza, mert......
Lassan eljutunk odáig a nagy fejtegetésben és bizonygatásban, hogy egy kapott pénzértéket sem lehet majd ezután pénzértékben visszaszolgáltatni :)))))

hermit # 2015.09.07. 10:54

Az oldalon talaltam a "Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)" topikban ezt:

Ycal
#
e-mail
2013.06.13. 18:26

Zsuzsa:

Ez talán segít a megértésben:

Axa per:

A szerződés azért semmis, mert csak egy személy írta alá a bank részéről, holott a Hpt. 47. (1 ) bekezdése a hitelintézet nevében a pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos kötelezettségvállalás esetére két személy együttes aláírási jogosultságát írja elő, mely együttes aláírási jog csak együttes aláírási jogként ruházható át.

Magyarul: hiába van az aláírónak teljesen szabályos meghatalmazása a bank cégszerű képviselőitől, a Hpt. alapján hitelszerződést nem írhat alá egymaga!

A teljes ítélet (19.G.40.890/2012/17.)

Immaculata # 2015.09.05. 16:43

A szerződés akkor cégszerű = az aláírás akkor cégszerű...

Immaculata # 2015.09.05. 16:41

A bank részéről 1 fő írta alá

Az egy nagy tévedés, még a jogászok között is, hogy a pénzügyi ellenjegyzőnek nyomtatva is ráteszik az aláírását a szerződésekre.

A szerződés akkor cégszerű, ha a szerződést a képviselője írja alá.

Bori Bori # 2015.09.05. 11:19

:D

Bea1 # 2015.09.05. 11:01

sőt! Már vissza is fizettem annyit. Már a bank tartozik nekem!!!

Bori Bori # 2015.09.05. 10:57

Most jön a klasszikus kérdés: "mennyit adok vissza? Szívesen adok annyit, amennyit felvettem."

Bea1 # 2015.09.05. 10:20

akkor eredeti állapot visszaállítása jön létre: te visszaadod a pénzüket, ők meg törlik a jelzálogjogot.

hermit # 2015.09.05. 10:06

Nincs cegszeruen alairva, ezert letre sem jott kategoria.

Sherlock # 2015.09.04. 16:32

De mit akarsz elérni a megtámadással? (semmire nem mész vele)

Bea1 # 2015.09.04. 13:45

ha utólag írják alá, azt elvileg egy jó grafológus megállapítja.

hermit # 2015.09.04. 12:54

Tisztelt Ügyvéd Úr,

van egy svájci frank alapú hitelem.
A bank részéről 1 fő írta alá (legalábbis az én példányomat), habár a szerződésen ott van a másik főnek is a neve, ill. az aláírás helye.
Ha a nem cégszerű aláírás miatt megtamadnám a szerződést, akkor mi van abban az esetben, ha a bank előhúzza az ő példányát, amin ott van mind a két aláírás (ezt ugyebár ők utólag is alá tudják/tudták írni)?

bericse69 # 2015.08.24. 13:06

Nagyon szépen köszönöm, remélem így is lesz.

ObudaFan # 2015.08.24. 12:16

Ez forint hitel most, forint hitelként kell elszámolni, ami azt jelenti, hogy forintosítani nem kell. Viszont természetesen a korábbi árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamat- és díjemelések miatt el kell számolnia a banknak.

bericse69 # 2015.08.23. 16:19

Üdv Mindenkinek!
2008-ban svájci frank alapú hitelre autót vásároltunk. 2012-ben a megnövekedett törlesztőrészletek miatt megoldást kerestünk a Bankkal (Hitex). Ennek eredményeképpen 2012 végén forintosította a bank a hitelünket (nem tudom milyen számítás szerint) és kitolt futamidőre egyenletes törlesztőrészletben állapodtunk meg.
Az eredeti szerződés módosításaként lett ez aláírva.
Az volna a kérésem, hogy az elszámolás tekintetében forint hitelesek vagyunk? (mert devizahitel elszámolást nem kaptunk, pedig 4 évig a devizahitelt fizettük).
A Banknál azt mondták, hogy szeptember 30-ig megkapjuk az elszámolást. Nem nagyon értek az ilyesmihez, ezért szeretném előre megkérdezni, hogy Önök szerint ebben az esetben milyen elszámolást kell kapnom?
A forintosítással eltűnt a 4 év devizahiteles múltam vajon?
Köszönöm előre is a segítséget.