BT megszüntetés / átírás


Rexor # 2015.11.26. 17:37

A Bt tagjai is lehetnek KATA-sok ha ezt választják, emiatt még nem kell végelszámolni a társaságot. Csak minél hamarabb lépni kellene.

ErdelyiL # 2015.11.26. 13:35

Köszönöm szépen a választ.
Akkor tehát jól gondoltam, hogy alapvetően jobb lenne egy KATÁS egyéni vállalkozói?

ObudaFan # 2015.11.26. 13:27

Felszámolni nem feltétlenül lenne olcsó, de ha tartozásmentes, akkor lehetőség van végelszámolásra. Azt azért meg lehet úszni 100e alatt. Azért az sem rövid dolog, így célszerű a végelszámolás elindításávl egyidejűleg mást tenni beltaggá, ha megoldható, hogy közben az egyéni vállalkozás elindulhasson.

ErdelyiL # 2015.11.26. 10:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi kérdésekkel kapcsolatban kérném segítségét.

1. A szüleimnek egy tartozásmentes, gazdaságos Bt-jük van, EVA alá tartoznak. Mindketten főfoglalkozás mellett tagok, apukám a beltag (50%-50%).
Viszont mivel viszonylag nem sok a bevételük (havi mx 150.000.;), így felmerült a kétdés, hogy KATÁS egyéni vállakozóként nem lenne-e jobb folytatni a vállalkozási tevékenységet.

Tehát, arra gondoltunk, hogy felszámoljuk a BT-t és édesapám kiváltja a KATÁS egyéni vállakozóit. Értesüléseim szerint ennek a következő költségei lennének:

  • havi 25.000ft.- (mivel mellékfoglalkozásban csinálná)
  • kamarai díjak, iparűzési adó

A következő kérdéseim lennének:

  • Ön szerint jobb lenne-e nekünk ez a megoldás?
  • KB mennyi költséggel kell számolni a felszámolás során?
  • Amennyiben elindítjuk a felszámolást, az kb mennyi időt vesz igénybe? (mikor válthatja ki a vállalkozói igazolványt: ez fontos, hiszen a megrendelőknek folyamatosan kell számlázni)
  • Van-e valami akadálya, hogy a vállakozói igazolványt kiadják?

Köszönöm segítségét előre is!