Rendszám kitakarása fényképeken?


Szomorú örökös # 2016.02.09. 19:00

efi99
Amit te józan ésszel ellentmondónak tartasz, azt adatvédelemnek hívják. Te most komolyan gondolod, hogy bárkit bármikor lefotózhatsz és posztolhatod? Persze megteheted, csak utána vállald is érte a felelősséget.

Mellesleg senki nem mondta, hogy saját célra nem készíthetsz fotót, de max. otthon a családi albumodba. Itt special arról volt szó, hogy nyilvánosan utána ki lehet-e utána posztolni büntetlenül a rendszámmal rendelkező autó fotóját a neten...nos erre határozott NEM a válasz.

És pontosan erre írta pohicop is, hogy mindenkinek a saját dolgával kéne törődnie, nem pedig mások cseszegetésével. Létezik egy olyan újság, ahol az egyik legfőbb hobbijuk, hogy összeugrasztják állandóan a gyalogosokat-kerékpárosokat-autósokat. Sok minden van ezeknek a cikkeknek köszönhetően, csak béke közöttük.

És bocsi, nem néztem én be semmit, szerintem az adatvédelmi biztos hivatala eléggé jogi intézménynek számít ahhoz, hogy szimplán elfogadjuk az ő álláspontjukat. ;-)

efi99 # 2016.02.09. 11:04

kbs
A rendszámot az autóval, meg a helyszínnel.
Saját célra sem.
Ez már annyira ellentmond a józan észnek, hogy még Szomorú örökös is benézte.

pohicop # 2016.02.09. 10:06

Az az igazság ebben a kérdéskörben, hogy mindenki foglalkozzon saját magával. Fényképezgesse saját magát. Másokhoz semmi köze. És pont. Ha bűncselekményt vagy szabálysértést észlel azt meg jelentse az illetékeseknek. Vállalja a tanúskodást. Ha ez nem megy akkor meg ne fotózzon mást. ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 22:42

Fordított világban élünk.
Szerintem meg te gondolkodsz kissé kifordított módon.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 22:41

Ki mondta, hogy magában a rendszámot, úgy, hogy semmi más nem látszik a képen, nem fényképezheted le?

efi99 # 2016.02.08. 19:32

Jól van a fenéket. És a rendszámot se fényképezheted le, ahogy a személyeket sem. Kizárólag magadnak sem. Ugye, hogy nem normális? Ráadásul ha valaki beleegyezik, vagy ráutaló magatartást tesz, nyugodtan mondhatja később, hogy nem is, te meg megnézheted magadat, mert nincs róla írásod (!), hogy beleegyezett.
És ha egy autóból csak egy példányt készítettek, vagy csak egy olyan színű van, akkor ugye azt sem szabad lefényképezni még kitakart rendszámmal sem, mert egyedisége miatt beazonosítható. Lehet még ragozni a hülyeséget, bár felesleges, mert így is éppen eléggé az. Fordított világban élünk.

Szomorú örökös # 2016.02.08. 18:25

efi99

A rendszámot is lefényképezheted az autóval együtt, de magadnak otthonra kinyomtatva a családi fotó albumba. A netre viszont nem teheted ki! A net ugyanis nem családi fotóalbum, hanem olyan, mint ha az újságba tették volna ki. Sőt, ha esetleg valótlan állításokat is teszel mondjuk ismeretlenül az autó tulajdonosáról, akkor azzal is szembe kell nézned, hogy ő rágalmazásért is feljelenthet teljesen jogosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 18:16

No, te megengeded. Más meg nem engedi meg. És mindenkinek joga van hozzá, hogy ezt maga döntse el, megengedi-e. És ez jól is van így.

efi99 # 2016.02.08. 18:04

Szomorú örökös
Ne ferdíts te is. Inkább homályosíts fel légy szíves, hogy azt a HIV tesztet nem szabad lefényképezni (ahogy a rendszámot se), azért megtekinteni bármikor, bárkinek szabad-e (mint a rendszámot)? Ja, hogy azt se.
A te hasonlatod csak akkor lenne pontos, ha az a HIV-teszt kint lenne a faliújságon a Fő téren és meg nézni szabadna, de lefotózni nem.
Nyugodtan lefotózhatják az autómat. Nem szégyellem, hogy kint vagyok az utcán, tilosban meg nem járok.

Szomorú örökös # 2016.02.08. 16:47

Kovács_Béla_Sándor
Téged is bárki láthat a nemibeteg-gondozó várótermében, ha épp arra jár, mégsem örülnél, ha le is fényképeznének, és kipakolnák a világhálóra.

Nem tudom, egyik-másik okoskodó hozzászóló mit tartana arról, ha teszem azt egy HIV teszt papírjával - amelyen éppen csak az nem látszana, hogy negatív az eredménye - fotózná le valaki és tenné közszemlére a netre. Utána már magyarázkodhatna, hogy csak saját megnyugtatására kérte a vizsgálatot.

Szomorú örökös # 2016.02.08. 16:43

efi99
Én nem tartom akkora perverzitásnak, hogy valaki kitegye az ilyen képeket a netre rendszámmal, sőt, örülök neki.

Majd ha a tiéd is egy véletlen alkalommal kikerül, biztos másként fogod látni a történetet. Egyértelmű az adatvédelmi biztos hivatalának állásfoglalása, nem hiszem, hogy kétséges lenne egy esetleges ilyen pernek a kimenetele.

De a leglényegesebb továbbra is az, hogy ha én odamehetek, saját szememmel megnézhetem, majd beárulhatom a főnökének

Azzal kb. magadat minősítenéd, de még mindig ott tartunk, hogy te egyedül mégy oda saját elhatározásodból, saját döntésed, hogy feldobod az illetőt. Viszont én úgy gondolom, hogy ha kikerül a netre egy ilyen fotó, akkor nagy nyilvánosság előtti adatvédelmi tövénysértés következik be, és ha a főnök látja meg épp egy ilyen fotón a beosztott autóját tilosban járva, akkor bizony az a bizonyos beosztott teljesen joggal fogja leperelni a gatyádat is.

A rendelkezés nem érte el a célját, azt nem akadályozza meg, hogy kiderüljön, hogy hol volt és mikor, csak az egyik módját zárja ki ennek a megállapítására, ergo teljesen felesleges és öncélú.

Miért? Attól, hogy egy-két perverz hajlamú gyalogos vagy kerékpáros - autós még nem igazán jellemző, hogy ilyen okból a másik autóst fotózná - kiteszi a fotókat a netre, azzal vajon változik valami? Ezek a bunkó autósok ugyanúgy ott fognak továbbra is parkolni, ergo a "kipellengérezés" ugyanúgy nem éri el a célját. Ugyanis egy ilyen fotó bizony olyan szintű bizonyíték egy esetleges feljelentés esetén, mint ami a lónak a lábai között libeg ide-oda.

És nem kicsi aggály, hogy ha éppen az illető lerobbant az autóval, viszont inkább azzal törődött, hogy mielőbb segítséget szerezzen az elszállításhoz és elfelejtette jelezni, hogy műszaki okból áll ott. Van ilyen is ugyanis. Hozzá teszem, hogy az ilyen "besúgó" jellegű embereket anno megköpködték a régmúlt időkben, meg szerintem most se lenne másként. Nekik csak így, ezen a szinten futja "sikerre", más téren a béka hátsója alatt sincsenek, mivel tehetségtelen lúzerek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 15:22

De a leglényegesebb továbbra is az, hogy ha én odamehetek, saját szememmel megnézhetem, majd beárulhatom a főnökének,
Ahogy bárki odamehet a váróba is, hogy téged megnézzen a saját szemével a váróban, és aztán beárulhat a barátnődnek, feleségednek...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 15:20

Nem a rendszám a személyes adat, hanem az, hogy mikor, hol jártál, parkoltál.

efi99 # 2016.02.08. 13:32

Szomorú örökös
Én nem tartom akkora perverzitásnak, hogy valaki kitegye az ilyen képeket a netre rendszámmal, sőt, örülök neki. Azt már sokkal inkább, hogy valaki a zebrán parkol. És persze 99%-ban nem kap érte semmit.
És eleve egy költői képzavar, hogy egy rendszámnak személyes adatnak kell lennie: nem hurcolom magammal születésem óta és legfőképpen nem engem azonosít, hanem az autót és azt is csak néhány ember számára, mezei halandó a tulajdonost nem fogja tudni lekérni sehonnan.
De a leglényegesebb továbbra is az, hogy ha én odamehetek, saját szememmel megnézhetem, majd beárulhatom a főnökének, akkor minek ez a cirkusz a másik úttal? A rendelkezés nem érte el a célját, azt nem akadályozza meg, hogy kiderüljön, hogy hol volt és mikor, csak az egyik módját zárja ki ennek a megállapítására, ergo teljesen felesleges és öncélú.
A többi személyes adatnál ez nem így van. Azok sehol nincsenek a kirakatban, ha ahhoz nem engedek hozzáférést (kivéve, ha adott esetben nem tilthatom meg), akkor azt más módon sem lehet megismerni, sem fizikailag, sem törvényesen.

Szomorú örökös # 2016.02.07. 20:47

Spam
Mi van akkor, ha mondjuk tetszik a kocsi és azért fényképezem le?
S akkor, ha mondjuk bunkó módon parkol és felteszem emiatt a netre?

Ha az illető épp mondjuk nem oda távozott el a munkahelyéről, ahová kellett volna - teszem azt épp alkalmi pásztorórára ment a barátnőjéhez "hivatalos" ügy helyett - és ezért kirúgják, akkor felkészülhetsz, hogy meg fog hurcolni a hatóságok előtt, mivel joga van hozzá, hogy megtegye. Te lefotózhatod, de nem teheted fel rendszámmal együtt, mert azzal adatvédelmi jogsértést követsz el, ugyanis nem vagy hatóság, hogy ilyen adattal önállóan rendelkezz, ennyi! Halkan megjegyzem, hogy még a rendőrség sem tesz ki fotókat többnyire autókról rendszám kitakarása nélkül...pedig az ő jogszerűségüket senki sem kérdőjelezné meg.

Egyébként csak úgy diszkréten megkérdem: te mindig élvezed, ha egy ilyen fotót kiraksz a netre? Van-e bármi hasznod abból, hogy egy rendszámot kitakarás nélkül megmutatsz másoknak? Történik szerinted bármilyen változás, hogy nem takarod ki a rendszámát? Szerintem attól még az az ember ugyanúgy ott parkolt és kb. 9 millió ember a rendszáma alapján sem fogja megtudni, hogy ő kicsoda.

Itt inkább már az a gáz, hogy sokan ilyen esetben legszívesebben kárt tennének az autóban, de abba már nem gondolnak bele, hogy esetleg ezért egy térfigyelő kamera alapján elkaphatják és lehet súlyosabb lesz az illető büntetése a tette alapján, mint az autó tulajdonosának a szabálytalan parkolásért. Egyszóval nem éri meg, hidd el!

Szomorú örökös # 2016.02.07. 20:36

Spam

Remélem, hogy ez az idézet elég válasz lesz számodra:

A közlekedési morállal és szabálysértésekkel foglalkozó internetes fórumokon a szabályokat megsértő járművek rendszámát, típusát, illetve fényképét hozzák nyilvánosságra, hogy így szorítsák vissza az ilyen jellegű visszaéléseket. Ezzel kapcsolatban az adatvédelmi biztos korábban kifejtette, hogy ezen adatok nyilvánosságra hozatala a jármű üzembentartójának, tulajdonosának a személyes adatok védelméhez fűződő jogát sértheti, mert a közúti közlekedési nyilvántartásból teljesített adatszolgáltatással az adat és az érintett között kapcsolat létesíthető. A morál- vagy szabálysértő személye azonban nem minden esetben azonos a tulajdonossal, valamint a gépjármű tulajdonosa, illetve üzembentartója nemcsak természetes személy, hanem jogi személyiség és jogi személyiség nélküli szervezet is lehet.

Összefoglalva tehát – a fentebb kifejtettek alapján – a gépjárművek fotójának, rendszámának, típusának, stb. nyilvánosságra hozatalához a közlekedési szabálysértés ténye nem elegendő jogalap, a kipellengérezés pedig nem törvényes cél. A gépjármű fotójának, rendszámának, az autó típusának, stb. közzététele az adott közlekedési szabálysértést elkövető személy hozzájárulása nélkül az Avtv. 3. § (1) és az 5 § (1) bekezdésébe ütközően jogellenes még akkor is, ha csak közvetett kapcsolat áll fenn az adat és a szabályszegő között. Továbbá adatvédelmi szempontból irreleváns az, hogy az autós viselkedése társadalmilag elítélhető vagy jogszabályba ütközik. Így megállapítható, hogy az érintett hozzájárulása nélkül nem hozható nyilvánosságra olyan adatkör, adattartalom, amely alapján az érintett természetes személy azonosíthatóvá válik.

Budapest, 2009. július
Dr. Trócsányi Sára főosztályvezető
(Adatvédelmi biztos hivatala)

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.02.07. 20:28

Sándor! Te se gondolod komolyan ezt a hasonlatot? Viccnek elmegy, na de egy ügyvédtől...
Te olyan kis minden lében kanál vagy :)

efi99 # 2016.02.07. 18:59

Sántít a hasonlat, de nagyon.
Az egyik, hogy nem mindegy, hogy ember vagy egy kocsi, amit akárki is vezethetett éppen, lehetett lopott, meg sokkal kevesebben fognak róla engem beazonosítani a rendszámom alapján, mint a fizimiskám alapján.
A másik meg, hogy van némi különbség aközött, hogy elmegyek orvoshoz, mert muszáj, vagy pofátlanul megállok autóval valahol szabálytalanul és utána még én hőbörgök.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 15:05

Téged is bárki láthat a nemibeteg-gondozó várótermében, ha épp arra jár, mégsem örülnél, ha le is fényképeznének, és kipakolnák a világhálóra.

efi99 # 2016.02.07. 14:47

Nálunk ki kell takarni, mert itt sok minden fordítva működik.
Először is 9 895 0000 ember ebből nem fogja megtudni, hogy kié. Másodszor mivel az utcán bárki láthatja, hogy hol áll vagy mit csinál, monitoron miért ne láthatná?

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.02.07. 12:16

személyhez fűződ(Ő) !!!! Így helyesebb

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 11:31

Igen, fennáll a lehetősége annak, hogy személyhez fűződ jogot sértesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 11:31

Igen, fennáll a lehetősége annak, hogy személyhez fűződ jogot sértesz.

Spam # 2016.02.07. 11:23

Sehol nem találtam erre választ, ezért kérdezem meg: ha lefényképezek egy autót és a képet felteszem a netre és nem takarom ki a rendszámát, akkor emiatt beperelhet a tulajdonos?
Mi van akkor, ha mondjuk tetszik a kocsi és azért fényképezem le? S akkor, ha mondjuk bunkó módon parkol és felteszem emiatt a netre?