Szerzői jog: népszavazás szövege


ObudaFan # 2016.02.14. 13:30

Kérdés, mennyiben egyéni, eredeti jellegű-e, így szerzői mű-e.

De feltételezzük, hogy igen. Ebben az esetben a népszavazás kezdeményezésével a hozzájárulást megadja minimum ráutaló magatartással a szerző. Nemzeti konzultációra: Szjt. 30. §.

grin # 2016.02.12. 08:13

Egy másik szálban került elő, hogy „az államigazgatás egyéb jogi eszközei” nem esnek a Szjt. alá, viszont ez a fogalom – állítólag – már nem létezik, és a Jat. is csak annyit mond hogy ebbe betertartozik a „közjogi szervezetszabályozó eszköz” is. Hogy még mi más, azt ki tudja (vagy definiálja).

Ennek kapcsán merült fel, hogy vajon Szjt. szepontjából micsoda például egy népszavazás szövege, vagy egy „nemzeti konzultáció”? Ha védett, akkor milyen jogon nyomtatják ki ötmillió példányban anélkül, hogy a szerző erre explicit engedélyt adott volna? (Tegyük fel, hogy a népszavazást nem egy kormányalkalmazott írja, az életszerűség kedvéért. :-))

Az, hogy törvénykezési folyamat része, befolyásol valamit? Az hogy feltétel nélkül és mindenki megkapta, illetve ennek a körülményei? Van-e reális lehetősége például a minisztériumnak Szjt alapján megtiltani mondjuk egy népszavazás szövegének publikálását, vagy a nemzeti konzultációs ív kitételét mondjuk egy weblapra?

Általában az államigazgatás ilyen jellegű „közleményei” Szjt védelem alá eshetnek-e?

(Azt megköszönöm ha jelzitek hogy a válasz egyéni vélemény-e vagy vélhetően jogilag alátámasztható.)
Köszönöm.