Bíróság ellen személyiségi jogi per


drbjozsef # 2018.04.18. 12:24

Ja, tényleg, bocs, igazad van. Akkor a kérdésedre : lehet. Már miért ne lehetne.

G.abor # 2018.04.18. 11:53

Nem tudom, észrevettétek-e már, hogy a Jogi Fórum témákat felsoroló oldalának fejlécében ez a szó olvasható: Segítségkérés. Ezért aztán vártam még egy keveset, hátha a feltett kérdésemre is kapok választ. De talán ennek hiányában is illendő reagálnom a kevésbé hasznosítható hozzászólásokra is.
Sándornak:
Az ügyvéd egy szép nap (sajnálatos tévedésen alapuló) értesítést kap a kamarától, hogy törölték nyilvántartásból, mert bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélte a bíróság és csekély nyolc évre eltiltotta az ügyvédi tevékenységtől is. Majd az ügyvédi prakszist nem túl előnyösen befolyásoló értesítést levélben megküldték néhány kollégájának és feltették egy bárki által regisztráció nélkül is nézegethető, letölthető, meglehetősen nagy látogatottságú országos hatósági honlapra is. Kollégádnak, barátodnak is ezt tanácsolnád: ne legyél már olyan érzékeny?
Józsefnek:
Szerencsére a családom ennél jóval együttérzőbb. De ha szerinted ilyen következmények lehetnek a sérelemdíjra való jogosultság minimális feltételei, akkor figyelmedbe ajánlanám még a megkövezést, mint további, talán még respektálható sérelmet. Mindenesetre a személyiségi jogokról ábrándozó törvényhozói széplelkek egyelőre még ilyeneket írnak a Ptk-ban: „a sérelemdíjra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges.”

Neminem laedere!
Benedek.

drbjozsef # 2018.04.17. 07:21

Ért valamilyen konkrét kár is? Elvált tőled a feleséged? Felmondtak a munkahelyeden? Nem beszélnek veled a gyerekeid?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.17. 06:58

Ne legyél már olyan érzékeny.

G.abor # 2018.04.16. 23:05

Próbálom összefoglalni: a nyilvántartó iroda végzésben értesített, hogy mint képviselőt töröltek egy civil szervezet nyilvántartásából, mert a bíróság bv-csoportja értesítette az irodát, hogy bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek és eltiltottak (egyelőre nem tudni, milyen) foglalkozásomtól. Valójában csak a nevem azonos az elítéltével: olyan apróságokkal, mint lakcím, anyja neve, születési idő nem foglalkoztak. Időközben törölték magát a civil szervezetet is, "megszünt" jelzéssel szerepel a nyilvántartásban. Mivel a végzés jogorvoslati lehetőségként a civil szervezet elleni perindítást jelölte meg, kérdésem arra vonatkozott, hogy ez esetben lehet-e már közvetlenül a bírósággal szemben keresetet benyújtani legalább egy megállapítás és elégtétel, esetleg sérelemdíj iránt, tekintettel a nagy nyilvánosságra és a huzamosabb ideje olvasható közzétételre.

ObudaFan # 2018.04.15. 13:37

Amennyit eddig lehet tudni az ügyről a leírásodból, az alapján egyelőre ennek nem látom a jelentőségét.

G.abor # 2018.04.14. 19:39

De mi a helyzet akkor, ha az egyesület időközben jogerős végzéssel "megszűnt" jelzést kapott a nyilvántartásban, vagyis törölték. Ez esetben már lehet a személyiségi jogi kereset alperese közvetlenül bíróság?

ObudaFan # 2018.04.04. 04:44

Mert van egy ilyen jogorvoslati forma, amit szerintem érdemes kihasználni.
Természetesen azért az ügyet sokkal jobban kellene ismerni, mert a részletek ismerete nélkül azért nem lehet biztos választ adni.

G.abor # 2018.04.03. 21:47

Köszönöm, ObudaFan, de miért a civil szervezetet kell perelnem, ha a bíróság mulasztott?

ObudaFan # 2018.04.02. 06:37

Ha nem élsz jogorvoslattal, akkor kevésbé lesz komolyan vehető, hogy tényleg azt érezted, hogy ez neked sérelmet okoz.

G.abor # 2018.03.31. 16:42

Igen, a végzést közzétette a bíróság a civil szervezetek nyilvántartásában is. Kérdésem még az ügyvéd urakhoz, hogy előfeltétele-e a sérelemdíj iránti keresetnek a rendes jogorvoslat kimerítése, amivel viszont - tekintve hogy az internet köztudomásúlag "nem felejt" - a megvalósult sérelem nem tehető meg nem történtté. Hab a tortán, hogy a (tévedésen alapuló) végzéssel szembeni jogorvoslat lehetőségeként a bíróság a saját civil szervezetemmel szembeni keresetindítást jelölte meg...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.31. 15:10

Nem cikk lesz az szerintem, hanem hivatalos közzététel.

ObudaFan # 2018.03.31. 14:23

Ha minden alap nélkül írtak ezt rólad, és felismerhető vagy a cikkben, akkor nem kizárt.

G.abor # 2018.03.31. 14:08

Dr. Attika írta: Egyébként milyen alapon lehetne egy bírói ítélettel kapcsolatban személyiségi jog megsértése miatt pert indítani?
Kérdésem: Lehet-e ilyen jogalap, ha egy, a bíróság által az interneten közzétett végzés szerint állítólag bűncselekményt követtem el, amiért is jogerősen elítéltek, foglalkozástól is eltiltottak, majd mint büntetett előéletű egyént töröltek egy civil szervezet képviselői közül. A végzést olvasva magam is elbizonytalanodtam, hátha alvajáróként elkövettem valamit, bár nem szokásom. Ezért gyorsan kikértem egy új erkölcsit, eltiltásra is rákérdezve. Megjött: tiszta vagyok, se bünti,se eltiltás. Kérhetek-e sérelemdíjat a jó hírnevem nagy nyilvánosság előtti megsértése miatt?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.12. 23:24

LOL

elfmage999 # 2016.03.12. 21:11

Mivel pervezető végzésről beszélünk ami ellen felülvizsgálatra nincs mód ezért keresem hogy milyen módon lehet ellene fellépni.

A személyiségi jogsérelem az hogy félként a velem szemben alkalmazott bírói végzés sértette a tisztességes eljáráshoz való jogomat, mivel törvényi rendelkezés ellenében szankcionált.

Jogellenesség is megvan meg a személyiségi jogom sértése is.

Dr.Attika # 2016.03.12. 21:06

Hóvirágaim, fréziáim! (Most ezen virágoknak van szezonja.)
A jogerős végzés, ítélet is lehet törvénysértő. Ezért találták ki a rendkívüli jogorvoslat intézményét.
Egyébként milyen alapon lehetne egy bírói ítélettel kapcsolatban személyiségi jog megsértése miatt pert indítani?
Ha csak az nem szerepel a bírósági határozatban, hogy: Az a pernahajder aki már az általános iskolában is ellopta az osztálytársai tízóraiját, most ellopta a szomszéd libáját is.

elfmage999 # 2016.03.12. 20:50

Tündérvirágszálam azért, mert konkrét jogszabályba ütközik. Csupán ezért.

Ezt sikeresen benézte a másodfok is.
Valamint érezhettek, mert 90%-ban törölték a joghatást, de a törvénnyel való ütközést nem szüntették meg.

Ha jól tudom, akkor a bíróság nem hozza a törvényeket hanem alkalmaznia kellene őket, tehát ha hoznak egy határozatot az bármikor lehet törvénysértő akkor is ha a másodfok is helybenhagyja.
(ezért van felülvizsgálat jogintézménye, csak külön neked a gyengébbek kedvéért)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.12. 20:45

Bogaram, az a határozat, amelyet a jogorvoslati eljárásban helyben hagynak, mitől lenne "törvénysértő"?

elfmage999 # 2016.03.12. 20:43

Van egy törvénysértő végzésem, ami nem felülvizsgálható (pervezető végzés).
Fellebbezés volt másodfokon enyhítettek rajta, de a törvénysértő döntést fenntartották, csak enyhítettek rajta (90%-ot).

Van esély a törvénysértésre rámutatva személyiségi jogsértés miatt elmarasztaltatni a bíróságot?

Milyen kártérítésre, személyiségi jogsértés miatti sérelemdíjra számíthatok?

Milyen következménye lesz ennek a törvényt sértő bírókra? (elsőfok 1 és másodfok 3)