gázszolgáltatási szerződés - elévülési jog


potyi73 # 2016.06.01. 10:51

Köszönöm a válaszokat!
Kedves Stollen! Írtam, hogy nem rendelkezünk mérővel, átalánydíjas fogyasztók vagyunk, így elszámoló számlát nem szoktunk kapni, hanem éves szinten a négy darab számlát küldi ki a Szolgáltató. Persze értem, hogy az eljárás így sem változik, a mulasztásból eredően (nem jelentettem az elektromos sütő beüzemelését követően a csökkent fogyasztást), hiába fizettem többet és fogyasztottam kevesebbet, utólag nem jár vissza semmi. Köszönettel: Péter

Stollen # 2016.06.01. 09:24

A szolgáltató évente leolvassa a mérőt és elszámoló számlát készít.
Ha az ügyfél havonta diktálja a mérőállásokat, akkor havonta (is) készül elszámoló számla. Ha a leolvasások között részszámlát kap (Tigáznál 10 db-ot), akkor egy évben egyszer készül elszámoló számla. Az elszámoláskor levonják azt a m3 mennyiséget, amit már kiszámláztak év közben (nem a számlák összege számít, hanem az kiszámlázott m3 mennyiség!), és a kiszámlázott és az elfogyasztott m3 különbsége adja az elszámolás alapját.
Ha magasabb volt év közben a részszámlában számlázott mennyiség, mint a valós fogyasztás, akkor az elszámoló számla összege negatív előjelű lesz és az összeget visszakapja az ügyfél, abban az esetben, ha nincs számlatartozása.
Ha alacsonyabb volt év közben a részszámlában számlázott mennyiség, mint a valós fogyasztás, akkor az elszámoló számla összege pozitív előjelű lesz, és be kell fizetnie az ügyfélnek.
A részszámla az előző időszak átlagfogyasztása alapján kerül meghatározásra az elfogyasztott m3 mennyiség után, tehát ha 2014 óta volt leolvasás és elszámolás, akkor azt a számla tartalmazza. Az ügyfél ellenőrizheti a számla időszakát, a mérő gyári számát, az induló és záró mérőállásokat, ha mindez jó, akkor visszamenőleg nem lehet követelése.
A részszámla tehát egy becsült mennyiség, amit az ügyfél a - TIGÁZ esetében - évente egyszer módosíthatja a valós, vagy tervezett fogyasztásának alapján.
A hivatkozott elévülési igény számlakorrekció esetén érvényesíthető, amikor pl. kiderül, hogy évekig a szomszéd mérőjét számlázták az ügyfélnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.01. 08:21

Nem követelhetsz vissza olyan díjat, amelynek megfizetésére szerződés kötelezett.

potyi73 # 2016.06.01. 06:08

Kedves Jogász Hölgyek/Urak!
A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni. A TIGÁZ Zrt. fogyasztója vagyok. 2014. szeptemberében új gáztűzhelyet vásároltam, melynek a főzőlapja gázzal, a sütője pedig villannyal üzemel. A múlt hónap közepén felkerestem a gázszolgáltatót, hogy igaz, csak a napokban értesültem róla, hogy 2014. szeptemberétől jóval nagyobb mennyiségre fizetem a gázt, mint amit valójában havi szinten a villany tűzhely miatt elfogyasztok, ezért szeretném módosítani a havi fogyasztás (teljesítmény) tekintetében az egyetemleges szolgáltatási szerződésemet. A szerződésem módosítását elvégezte a szolgáltató, melyről hivatalosan is értesített és megkaptam az új szerződést is. Viszont, ami érdekes, hogy a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 28/A. § (6) bekezdése szerint: "A földgázkereskedő és a felhasználó közötti földgáz-kereskedelmi szerződésből, valamint a földgázelosztó és a felhasználó között létrejött elosztóhálózat-használati szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik." Továbbá a törvény végrehajtására kiadott, 19/2009. (I. 30.) Korm.rend. 2. sz. melléklet 5.2. pontja szerint: "A felhasználó a földgázfogyasztásának megfelelő, a felhasználási helyre kötött egyetemes szolgáltatási szerződés szerinti díjat köteles fizetni". A TIGÁZ Zrt. internetes oldalán szöveges tájékoztatást sehol nem találtam arra vonatkozóan, hogy az elektromos sütő miatt kevesebb átalánydíjat kellene fizetnünk, hiszen mérővel nem rendelkezünk. Pusztán csak a 14/2014. (III. 31) NFM rendelet mellékletét töltötték fel, amin a jelenleg hatályos, az elfogyasztott mennyiségek átalánydíjai szerepelnek. A TIGÁZ viszont csak sima tájékoztató levelet küldött a módosítás tárgyában, pedig a 2 éves elévülési időre vonatkozó igényünket a szerződésmódosítás példányára, a kérelmünk benyújtásakor rávezettük. Igaz, hogy csak utólag kértük magát a szerződés módosítását másfél évvel később, hiszen most jutott tudomásunkra ez a lehetőség a FŐGÁZ internetes honlapjáról, ahol sokkal korrektebb tájékoztató szöveg található ezen esetre vonatkozóan és ők a Ptk. szerinti 5 éves elévülési időtartamra visszamenőleg megtérítik a többletfizetés és a tényleges fogyasztás közötti különbözetet a fogyasztóiknak. Kérdésem az lenne, hogy jogosan kérhetem-e a 2 éves elévülési időtartamon belül - utólagos szerződésmódosítást követően is - az el nem fogyasztott mennyiségre vonatkozó összeget. Köszönettel várom szíves tájékoztatásukat: Péter