Igazságügyi szakértő összeférhetetlensége


YellowPete # 2017.01.10. 12:19

A kérdéseket szeretném még annyival kiegészíteni, hogy a Pp. 12 par. c)bek szerint "aki a perrel összefüggő szakvéleményt adott" nem vehet részt a perben. Fentiek alapján eljárási hibaként értékelendő-e az, ha a közjegyző által kijelölt igazságügyi szakértőt, aki a per tárgyára vonatkozóan szakvéleményt már készített, a bíró másodszor is megbízza új szakvéleményt készítésével?
A választ előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Yellow Pete

YellowPete # 2017.01.10. 09:11

Tisztelt Cím!

Érdeklődnék, hogy Önök szerint polgári peres eljárásban:

  1. összeférhetetlennek minősül-e az az igazságügyi szakértő, aki:
  1. Az X. cégnél dolgozott 20 évig, ahol ügyvezető és tag is volt.
  2. Az X. cégnél dolgozik jelenleg a veje, akivel a lányának közös cégei vannak, akivel társügyvezető a szakértést végző cégben.
  3. Aki elismeri, hogy az X. cégtől jelenleg is függ gazdaságilag, mivel azzal élő szerződései vannak.
  4. Az X. cég piackutatására építve szakvéleményét 180 fokban változtatja meg.
  5. Leírja, hogy nem kompetens, mivel a piacot nem ismeri könyvvizsgálói szakvéleménye elkészítéséhez. Társszakértő bevonásának szükségességét jelzi a bíróságnak, de társszakértőt nem von be.

Az X. cég az ellenérdekű fél (alperes)magánszakértője, akinek a megbízása alapján készítette el a piackutatást. Az X. cég (vagy annak leányvállalata) az alperes jelenlegi könyvizsgálója.

  1. eljárásjogi hibának minősül-e a bíró részéről az, hogyha fentiek ismeretében a felperes kizárási indítványa ellenére nem hajlandó az ig. szakértőt kizárni?
  2. Fentiek miatt lehet-e kezdeményezni (eljárásjogi hibára hivatkozva) a bíró kizárását kezdeményezni és ennek van-e a magyar jogrendszerben realitása?

A választ előre is köszönöm,

tisztelettel:

Yellow Pete