Bíróság elleni per


Ferkó3 # 2017.01.21. 08:41

Úgy érzem, megingott az állami igazságszolgáltatásba vetett hitem azzal, hogy az egyesbíró látszólag nem ismeri a törvényt. Szerintem aki nem ért hozzá, akkor ne legyen bíró, és ne döntsön emberek sorsát érintő kérdésben. A másodfok egyik ítéletében jelezte, hogy a kérelmemet a törvény is biztosítja, amit az elsőfok jogsértő módon elutasított.
Több alkalommal is jeleztem az elsőfoknak, hogy mit sérelmezek, amelyet válaszra sem méltatott.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!

ObudaFan # 2017.01.20. 05:40

Hova kell benyújtani a keresetet ilyen esetben - itt is az általános szabály érvényes, hogy a lakóhely szerint illetékes bírósághoz? Vagy ilyenkor a másodfokú bíróság fog úgyis dönteni?

Ahhoz a törvényszékhez, amelyiket pereled, aztán majd az illetékes ítélőtábla kijelöl egy másikat.

Ilyen jellegű perekben három jogcím közül lehet választani, és jól meg kell választani a jogcímet, ha esélyt is szeretnél magadnak. Az egyik a Pp. 2. §, ha az eljárás elhúzódott, vagy a tisztességes eljáráshoz való jogod lényegesen sérült. A másik a közhatalom gyakorlása során okozott kár megtérítése iránti igény, ahol igazolnod kell, hogy éltél jogorvoslattal, de a jogorvoslat sem tudta a károdat orvosolni, vagy nem is volt lehetőséged jogorvoslattal élni. A harmadik lehetőség a személyiségi jogi per, de ott konkrét személyiségi jogot sértő magatartást kell kimutatni, ami a jelenlegi bírói gyakorlat mellett csak extrém esetekben képzelhető el.

Vadsuhanc # 2017.01.19. 22:11

Személyiségi jogodat miben sértették, hogy sérelemdíjas pert kívánsz kezdeményezni ? Ez elkerülte a figyelmem, de utólag sem olvastam. Bocsánat, ha vak vagyok.

Vadsuhanc # 2017.01.19. 21:44

Teljesen laikusként írom a következőket.

Azzal, hogy az első fokon hozott bírói döntés ellen fellebbezéssel éltél egyben panaszt is tettél. Ennek keretében a Téged ért károkat ( szakértői díj, kamat, utazási költség, ügyvédi díj stb stb. ) megjelölhetted a másodfokú eljárásban. Ha nem kérted ennek megállapítását esélytelen vagy mert jogaidat biztosította a másodfokon eljáró bíróság, ahol viszont nem jelentetted be milyen igényed van.

Kérelem hiányában a másodfokon eljáró bíróság nem dönthet a téged ért hátrányok miatt és mivel a döntése jogerős további panasznak nincs helye.

Mondom laikus hozzá nem értő falusi suttyó vagyok.

lajcsó # 2017.01.19. 20:33

"De téves ítélet miatt perelni teljesen esélytelen"
Főleg ha az ítélet nem is volt jogerős!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.19. 18:40

Az alperes a törvényszék lenne. De téves ítélet miatt perelni teljesen esélytelen - és ez jól is van így.

Burn Out # 2017.01.19. 17:43

abban mindig van valami megmosolyogtató, amikor egy laikus azt kezdi el részletezni, hogy "folyamatos és sorozatos jogsértő" volt a bíróság eljárása, csak mert a másodfok megváltoztatta az alapdöntéseket...

a mekkora az esély kérdésedre nagyjából azzal lehet válaszolni, hogy dobj fel egy érmét, fej vagy írás... ennyi. (de inkább tuti bukó)

Ferkó3 # 2017.01.19. 17:31

Igazad van KBS, nem egyértelmű a kérdés.:) Az alábbiakban nem vagyok biztos:

  • Úgy gondolom, hogy a bíró több alkalommal is törvénysértően döntött, mégpedig az én káromra. Mivel egy bírót közvetlenül nem lehet perelni, helyesen gondolom, hogy ilyenkor a bíróság ellen tudok pert indítani?
  • Kit kell megjelölnöm alperesnek? Az elsőfokú bíróságot? A Magyar Államot?
  • Hova kell benyújtani a keresetet ilyen esetben - itt is az általános szabály érvényes, hogy a lakóhely szerint illetékes bírósághoz? Vagy ilyenkor a másodfokú bíróság fog úgyis dönteni?
  • Mekkora esély van egy sérelemdíjas pert végigvinni ilyen esetben - van esetleg tapasztalata valakinek?:)

Előre is köszönöm!
Ferkó

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.19. 06:36

Helyes az információm?
Melyik?

Ferkó3 # 2017.01.18. 21:47

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy egy lezárult bírósági ügy miatt, folyamatos és sorozatos jogsértésekre hivatkozva van-e lehetőség pert kezdeményezni a bíróság ellen? A polgári perben az egyesbíró olyan ideiglenes intézkedéseket hozott több alkalommal is, amit a másodfok helyesbített, kiegészített vagy módosított. Magát az ítéletet is korlátozónak találta a másodfok, amelyet nem talált indokoltnak.
Véleményem szerint az egyesbíró hozzá nem értése miatt helyesbített több alkalommal is a másodfok. Tudok pert kezdeményezni a bíróság ellen? Azt hallottam, hogy ilyen esetben (törvénysértő intézkedések és ítélet) közvetlenül a munkáltatót lehetne perelni.
Helyes az információm?

Köszi,
Ferkó