Pénzkölcsön kamattal, ingatlanfedezetre


ZZ24 # 2017.04.29. 14:34

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2017.04.29. 10:57

Csak ügyvéd, vagy közjegyző által ellenjegyzett okirattal és az eljárásban is kötelező a jogi képviselet.

ZZ24 # 2017.04.28. 23:04

Ez az adásvétellel kölcsönszerződésnek palástolt valami már nem játszik, nem is mentem volna bele.

Mivel folyamatban van még a hitelezők keresése és úgy adódott, hogy a hosszú hétvégén már tudnék egy normális kölcsönszerződést egy kisebb összegre kötni, a kérdésem az lenne, ha a Ptk.-nak megfelelően az ingatlanfedezet megjelölésével aláírunk egy tanúk által ellenjegyzett dokumentumot, akkor a hitelező már ezzel mehetne a földhivatalba, hogy bejegyeztesse a jelzálogot vagy azt csak ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett dokumentummal tudná csak megtenni?

ObudaFan # 2017.04.23. 17:00

Még rosszabb tapasztalata lesz, ha fiduciárius adásvételt köt, mert az meg érvénytelen lesz és biztosíték nélkül marad.

ZZ24 # 2017.04.21. 14:26

Közben kiderült, hogy az illető inkább ingatlanmaffiozó, mint hitelező. Senkinek nem ajánlom, hogy magánhitelt vegyen fel, illetve csak kivételesen indokolt esetekben tegye. Szinte mindenki az ember szorult helyzetét akarja kihasználni. Az embernél kevés aljasabb élőlény van a világon, tisztelet a kievés kivételnek.

ZZ24 # 2017.04.20. 12:49

Azért agyalok, hogy mit lehet kihozni ebből, mert a hitelező korrekt, de ragaszkodik ahhoz, hogy ne kölcsönszerződést kössünk jelzáloggal, hanem adásvételit visszavásárlási opcióval, mert rossz tapasztalata van a jelzálogos szerződésekkel, és volt, hogy a huzavona miatt 2 évig állt bent a pénze. Az adásvételinél meg elvileg úgy lenne megoldva, hogy kikötnénk, hogy 1 éven belül lehetne visszavásárolni az ingatlant, de minden hónapban az adott százalékkal nőne a visszavásárlási ár az 1 éves periódus végéig. Ezzel viszont az a problémám, hogy technikailag elveszteném az ingatlan tulajdonjogát + a földhivatal lehet, hogy visszadobná, mert majdnem a dupláját éri az ingatlan, mint ami vételárnak lenne írva. Szóval valahogy meg kéne győznöm a hitelezőt, hogy sima kölcsönszerződést kéne csinálnunk és abba bevinni valami olyan kikötést, hogy a fizetési határidő eredménytelen eltelte után a leghamarabb gyakorlhassa a jogait.

Ha viszont nem lesz más megoldás, akkor adásvételi szerződés visszavásárlási opcióval mennyi idő alatt kerülne a földhivatal elé, lehet e valami halasztó hatályú megállapodást csinálni, hogy minél később kerüljön bejegyzésre a tulajdonjog, mert jó esély van rá, hogy akár 1 hónapon belül visszafizessem a hitelt?

ObudaFan # 2017.04.20. 04:48

Ilyen megállapodást akkor lehet kötni, ha már a zálogjogot érvényesítheti a jogosult, tehát ha eredménytelenül letelt a visszafizetés határideje. Előbb nem. Éppen a te védelmedben nem.

ZZ24 # 2017.04.19. 18:15

Értem, ha viszont sikerül jelzáloggal megkötni, akkor ki lehet e kötni, hogy nemfizetés esetén a fedezeti ingatlan átruházására kerüljön sor a bírói út kihagyásával a teljesítési határidő letelte után?

ObudaFan # 2017.04.19. 17:27

Van e valami megoldás, egyfajta vegyes szerződés, ami elsősorban kölcsönszerződés lenne, ami az 1 éves futamidő végére biztosítaná a hitelezőnek, hogy azonnal a tulajdonába kerül a fedezeti ingatlan, ha nem kapja vissza a pénzét időben?

Az úgy érvényesen nem igazán. Jelzálogjogot lehet kikötni.

ZZ24 # 2017.04.19. 16:42

Lényegében a hitelező a bírósági végrehajtást akarja kikerülni, hogy ne menjen vele az idő, ha arra kerülne sor.

A Ptk.-ban ezt találtam_:

5:127. § [A kielégítési jog bírósági végrehajtáson kívüli gyakorlásának módjai]
(1) A kielégítési jog bírósági végrehajtáson kívüli gyakorlása a zálogjogosult választása szerint

  1. a zálogtárgy zálogjogosult általi értékesítése;
  2. a zálogtárgy tulajdonjogának a zálogjogosult által történő megszerzése; vagy
  3. az elzálogosított jog vagy követelés érvényesítése

útján történik.
(2) A zálogjogosult a kielégítési jog érvényesítésének választott módjáról másikra térhet át.

Ebből a b.) pont érdekelne.

Lényeg, hogy a kölcsönszerződésben ki tudjuk e kötni, ha a futamidő végén a hitelező nem kapja meg a pénzét, akkor időhúzás nélkül a tulajdonába kerüljön a fedezeti ingatlan?

ZZ24 # 2017.04.19. 15:02

Találtam egy korrekt hitelezőt, de az ő feltétele az lenne, hogy ne kölcsönszerződést kössünk jelzáloggal, hanem adásvételit visszavásárlási joggal. Azért kéne neki így, mert nem akar várni a zálogjog érvésesítével, ha arra kerülne sor.

Én viszont nem akarom, hogy átementileg is kikerüljön a tulajdonoból a fedezeti ingatlan.

Van e valami megoldás, egyfajta vegyes szerződés, ami elsősorban kölcsönszerződés lenne, ami az 1 éves futamidő végére biztosítaná a hitelezőnek, hogy azonnal a tulajdonába kerül a fedezeti ingatlan, ha nem kapja vissza a pénzét időben?

ZZ24 # 2017.03.26. 13:41

Közben utánanéztem más lehetőségeknek is:

Találtam egy országos ingatlanközvetítő irodát és a profilja között van magánhitel kihelyezése is.

Megbízható cég tanusítvánnyal is rendelkeznek.

Érdemes lenne velük is felvenni a kapcsolatot? Előfordulhat, hogy egy korrekt egyezséget lehet velük kötni?

ObudaFan # 2017.03.25. 11:13

Azért ahhoz üzletszerűnek kell lenni a magatartásnak.

batka75 # 2017.03.24. 18:07

Szerintem igy az ismerős elköveti a jogosulatlan pénzintézeti tevéknység bűncselekményét... Nehezen tudnám ezt értelmezni ezt egy földhivatali széljegyen is..

ZZ24 # 2017.03.24. 16:45

javítás: nagyon rövid időm = időn

ZZ24 # 2017.03.24. 16:44

Rossz emberek miatt nagyon szorult helyzetbe kerültem és nagyon rövid időm belül egy nagyobb összegre lenne szükségem. Az idő szúke miatt a banki jelzálogos kölcsön nem játszik.

Egy ismerőst már találtam, aki tudna segíteni, ő év végéig ingatlanfedezet mellett 20% os kamatra adna pénzt.

A kérdés az, hogy így kivitelezhető e: hogy közjegyző előtt írunk egy olyan kölcsönszerződést kamatkikötéssel, ami az idei év végéig szól és ingatlanfedezet is van, ami bőven fedezi a kölcsön összegét. A lényeg tehát, hogy ő dec 31.-ig visszakapja a pénzét + emellé még 20%-ot, illetve jelzálog is kerül az fedezeti ingatlanra bejegyzésre biztosítékként?