NÚSZ ügyvédi költséget követel pótdíj mellé


andras.l # 2017.10.04. 20:35

Sziasztok,

egy tanácsot szeretnék kérni, ami akár több autósnak is segíthet.

2016. márciusában állítólag díjfizetés nélkül közlekedtem egy hónapon belül 3-szor. Másfél év múlva kaptam 3 értesítést pótdíj fizetésről. Valószínűleg elütötték a rendszámot, de másfél évig nem tartottam meg az igazolást. (nagyjából évi 25e forintot költök egyébként pályadíjra és csak ebben az évben tértem át elektronikusra)

Szlovák állampolgár vagyok, egy szlovák rendszámú autóról van szó. A pótdíj értesítést egy szlovák ügyvédi iroda kézbesítette, mértéke a szokásos összeg + 40 euró ügyvédi költség darabonként.

A 3 pótdíjat 2-re maximalizáltattam a NÚSZ ügyvédi irodájában, helyben kifizettem a kétszer 15 ezer forintos pótdíjat.

A szlovák ügyvédi iroda viszont be szeretné rajtam hajtani a 2x40 eurót. A ptk. §6:39 -ra hivatkoznak ("A teljesítéssel járó költségek a kötelezettet terhelik.").
Tudom, hogy a NÚSZ nem fog perelni, mert megkapta a pénzét. Illetve tudom, hogy a szlovák ügyvédi iroda se fog magyar bíróságra járni, így biztos, hogy nem fizetem be. Ugyanakkor mi a véleményetek, van jogalapja annak, hogy az NÚSZ így tesz többletköltséget a büntetésre vagy teljesen törvénytelenül követeli a 40 eurót külföldiektől? A pótdíjfizetést tartalmazó rendeletben nincs benne, hogy az NÚSZ költségeit téríteni kellene, egyértelműen meghatározza a büntetés mértékét. A magyar állampolgárnak se számlázzák ki a postadíjat.

A kedvenc mondatom egyébként az volt az ügyintéző szájából, hogy a "40 eurót majd a szlovák ügyvédi irodával intézzem". Mintha ők nem az NÚSZ nevében járnának el.

Természetesen nem a pénzről van szó, de gusztustalannak tartom azt, hogy egy külföldivel többet fizettetnek, ráadásul azt sem bizonyították, hogy 60 napon belül tudták meg az autó tulajdonosának személyes adatait, amit szintén nem biztos, hogy legális úton szereztek meg.

András