Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás

társasházi közös költség

MajorDomus # e-mail 2010.03.09. 23:38

Joy

Alapitó Okiratot 3 helyen találsz. Apeh (ha a háznak van adószáma) OTP ha ott- vezetik a bankszámlát, s a földhivatal.

Megnyugtatlak, feleslegesen fáradsz.
A radiátorok nem fognak szerepelni a társasház alapitó okiratában, de ha szerepelnének, akkor is tiéd a csere költsége.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.03.09. 15:02

A hőszolgáltató pedig nagy valószínűséggel hülye.

kbs

ragyasdezso # e-mail 2010.03.09. 14:55

Joy1

Földhivatal.

Ha jól érzed magad ne búsulj, hamar elmúlik!

Joy_1 # e-mail 2010.03.09. 14:32

Azzal, hogy leváltjuk még nem oldódna meg sok egyéb elhallgatott dolog sem (gondatlanul elszórt pénzek). Ráadásul az embrek egy része nem törődöm, másik része pedig tart tőle.

Radiátort cseréltünk, és a hőszolgáltató­állásfoglalása szerint nagy valószínűséggel osztatlan közös tulajdon, a fűtéscsövekkel együtt.

Hol lehet a társasházak alapító okiratához még hozzá jutni? Mint a cégeknél a cégbíróság, itt is kell, hogy legyen valamilyen fellettes szerv.

Az az új törvénymodosítás elfogadásra került végül, ami szerint nem feltétlenül kell bírósághoz fordulni, hanem az ügyész is vizsgálatot indíthat?

MajorDomus # e-mail 2010.03.08. 23:49

Ratta

Mit- kell ezen ennyit -agyalni ?
Adja ki az éves elszámolást,ugyis esedékes, a hátoldalán tüntesse fel a hátralékosokot mint ,,Kintlévőség,, vagy a társasház-követelései.

Senki sem köthet bele,mert a könyvelési kivonatot adta ki,s nem szégyenlistát.

MajorDomus # e-mail 2010.03.08. 23:45

A közös költséget semmilyen jogcimen nem lehet-visszatartani, önkényesen eldöntve hogy ez jogos főleg nem.

Milyen eszközt cseréltél a lakásban saját költségen ?
Pillanatnyilag az ejtővezetéket-tudom elképzelni mint közös tulajdont,minden más a tied.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.03.08. 15:26

Váltsátok le.
Mindent megtehettek, csak aztán viseljéátek a következményeit.

kbs

Joy_1 # e-mail 2010.03.08. 14:08

Tisztelt fórumtársak,

Amennyiben egy társasházban a közös képviselő -évek óta- nem hajlandó az alapító okirtot (sem) a tulajdonosok számára elérhetővé tenni, mit lehettenni?
Néhány éve egy műszaki berendezést cserélnünk kellet a lakásban, ami nagy valószínűség szerint osztatlan közös tulajdon az alapító okirat szerint (biztosan nem tudjuk, mert az alapító okiratban nem tudjuk megtekinteni).

Az eszközt a saját költségünkön kényszerültünk cserélni, a leírtak miatt.

Megtehetjük, hogy a közös költség befizetést szüneteltetjük a felmerült költségünk erejéig?

nandy #   2010.03.08. 12:38

Kiírni nem lehet, mert azt nem csak a tulajdonosok láthatják, hanem bárki, aki a lépcsőházba bemegy.

Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.03.08. 11:40

Vagy nem.

kbs

rattata # e-mail 2010.03.08. 11:30

Kedves Fórumozók!

(ide is bepostolom, mert a másik topic eléggé csendes, a téma viszont ide is passzol)

A következővel kapcsolatban kérném a véleményeteket.
Társasházban lakom, ahol a fűtést (ami egy közös kazán) kivéve semmi sem közös (víz, gáz, etc…). A fűtés körül viszont folyamatosan probléma van.
Pár napja a közös képviselő kiírta, hogy az elmaradásokat a lakók fizessék be, különben nem lesz fűtés. Ennyit.
Több társasházban (volt ahol láttam, volt amiről hallottam) ki van írva a havi aktuális tartozások mértéke, és az, hogy épp az ügy milyen fázisban van (felszólítás, végrehajtás).
Itt ezt a javaslatomat elutasította a kk, személyiségi jogokra hivatkozva. Sajnos mivel számlákat nem látunk, és a férje a fűtő (ezt is fizetjük), nehéz tisztán látni.
Szóval ki lehetne írni havonta ezeket az infókat, vagy nem?

Köszönöm!

atihu3 # e-mail 2010.03.08. 09:55

Mazsola, MajorDomus köszönöm!

A garázsok a lakások alatt vannak, villanyóra nincs külön, fűtés nincs, viszont sok javitási költség, és hóeltakaritás van. Az SZMSZ-ben jelenleg nem szerepel ezzel kapcsolatos intézkedés, mivel elfelejtették a 6 évvel ezelőtti határozatot bevinni az SZMSZ-be. Szerintem utólagosan, 2010-ben ezt már nem tehetik meg.

MajorDomus # e-mail 2010.03.07. 22:59

Az a döntő mi van az szmsz-ben,
A közgyülés ezzel ellentétes döntést nem hozhat.

Általában a saját területemen a garázsok a lakások közös költségének a felét fizetik, s ezt el is fogadják

Mazsola66 #   2010.03.07. 10:12

Atihu, a garázs költsége, sok dolog függvénye. Ha nem kapcsolódik szorosan az épülethez, hanem mondjuk külön álló építmény, vagy külön fizethető rezsije van, akkor általában külön is szokták kezelni, vagy nem fizetnek utána semmit, mert a karbantartása az úgyis a tulajdonosok feladata, vagy egy minimális megtakarítást fizetnek a külső vagy épülethez tartozó részek felújítási költségeként, biztosítási díjat vagy egyéb ott is előforduló szolgáltatásért, pld. hóeltakarítás, takarítás.
Kérdés, hogy nálatok kimutatható-e a garázsok költsége, pld. közös villanyt, vizet, fűtést fogyasztanak.
Vissza lehet szavazni, de kétlem hogy 10:2 arányban ezt megnyernéd.

atihu3 # e-mail 2010.03.07. 03:05

Tisztelt Fórumozók!

12 lakásos, 10 garázsos társasházban lakunk.Garázsom nincs, van olyan tulajdonostárs, akinek 2 van. A garázsok tulajdoni hányadként szerepelnek az Alapitó Okiratban. A közös költség elosztása tulajdoni hányad alapján történik. 2007-ben költöztünk, és a közös költség elosztásról szóló papirt nézve, a garázsok 0Ft-val szerepeltek. Igy a garázzsal nem rendelkezőknek kb havi 2000Ft-val több költsége van. Ezt jeleztem a közös képviselő felé, majd az azóta megtartott közgyűléseken szerepelt témaként. Az SZMSZ-ben és Alapitó Okiratban sincs arra utalás, miért van-lett kivéve. Időközben kiderült, hogy 2004-ben volt egy közgyűlés, ahol meg lett szavazva a garázsok kivétele, de nem került be az SZMSZ-be.

• Itt is érvényes a 60 nap, és 6 év után nem lehet csak úgy beleiratni?
  • Ami nem tiszta még: Lehet-e egyáltalán kivenni a garázst nem fizetősre SZMSZ-ben, vagy sem, mivel „nem lakás céljára szolgáló helyiség“ nem költségnem?

De mindenképp kisebbség jogos érdekeit sértő, vagyis támadható.

Köszönöm előre is a válaszokat,
atihu3

Felhőtáncos # e-mail 2010.03.06. 20:17

Kedves ragyasdezso!

Kifejtenéd a válaszodat egy kicsit bővebben emailben? Köszönettel: Felhotancos

ragyasdezso # e-mail 2010.03.05. 19:38

andoru

Ha a közgyűlés megszavazta:igen.

andoru # e-mail 2010.03.05. 17:49

Ragyasdezso:
És a saját vállalkozási díját is módosithatja visszamenőleg?

ragyasdezso # e-mail 2010.03.05. 15:30

Bubba36544

A szerződés megkötése előtt kellett volna a k.k.-től igazolást kérni az ügyvédnek. Ha nem tette és te belementél, akkor jogosan követeli tőled a k.k. a tartozást. (jogutód vagy!)

andoru
Annyira, amennyire a közgyűlés megszavazza. Általában január 01.-től.

Felhőtáncos
A közös költséget a tulajdonod után fizeted nem az igénybe vett szolgáltatás után. Az elszámolást, ha közölted a tartózkodási címedet köteles bizonyítható módon (tértivevény) megküldeni számodra. Ha nem így tette elég nagy fórelőnyt adott.

bambino56

Törvénytelen. Alapból tulajdoni hányad szerint osztható fel a közös költség. Az SZMSZ-ben ettől el lehet térni bizonyos szolgáltatások esetében, de egyforma nem lehet. Támadd meg az ügyészségen a határozatot!

bambino56 # e-mail 2010.03.05. 14:55

Szeretném kérdezni nálunk a társasházban van pár garzon és a közgyülés mindig ugyanolyan összegű
közösköltséget szavaz meg mint a nagy lakásoknak.
Ugyanis a nagy lakások tulajdonosai nagyobb tulajdoni hányadot bírtokolnak.
Ez ellen lehet e tenni valamit?
Ugyanis teljesen elfogadhatatlan 28m3 vagy 120m3
lakásnak egyenlő közösköltsége legyen.
Köszönöm előre is a választ.

Felhőtáncos # e-mail 2010.03.01. 10:59

Kedves Fórumozók!
Segítséget kérnék. Van egy társasházi lakásom, melyet kb egy évig nem használtam. Mivel mindenféle értesítés a lakók és a közös képviselő között postaládába bedobott papírok és élőszó útján történik, így jelentettem be a lakónélküliséget, használaton kívüliséget.(más papírokkal, pl számlákkal, fűtéskikapcsolás kérelmekkel igazolni tudom) Az egy év elmúltával fizetési meghagyást adott be a városi bíróságra az elmaradt költségek iránt(két főre számolta 12 hónapra, habár egyedül laktam)előtte-utána ott, melynek bejelentése szintén szóban történt. A kérdéseim a következők:

* Jogos-e használaton kívüli lakásnál a teljes közös költség? (pl szemétszállítás, takarítás, liftfelügyelet, hasonlók? Hiszen ilyen költséget nem generált az üres lakás)
* Törvényes értesítés-e, ha az éves elszámolást csak simán bedobják a postaládámba? Ha a közös képviselő nem ad meg levelezési címet, csak egy harmadik ismeretlen személy telefonszámát ügyintézésre?

Válaszukat előre is köszönve:
Felhőtáncos

andoru # e-mail 2010.02.14. 19:51

Mennyire lehet visszamenölegesen közös költséget emelni közgyülési határozattal?
Erre nem vonatkozik a visszamenőleges hatály tilalma?

Bubba36544 # e-mail 2010.02.11. 22:51

…hogy ne nekem kelljen…

Bubba36544 # e-mail 2010.02.11. 22:50

üdv

kérdésem: hosszas procedúra után sikerült vennem egy lakást, az előző tulaj hagyott hátra kb 80000 ft közös ktg tartozást amit nem hajlandó rendezni sajnos.
Én pedig nem szeretném természetesen, amióta enyém a lakás fizetem rendszeresen a saját közös költségemet. Hogyan kerülhetem el, hogy nekem kelljen megfizetnem ezt a hátralékot? Illetve mit tehet a közös képviselettel megbizott cég irányomban jogosan?

ObudaFan # e-mail 2010.02.09. 12:55

Évente a közös képviselő a beszámolójában köteles részletesen számot adni a közös költség felhasználásáról.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay