Bajmoka
Akkor előbb győzd meg a többséget és váltsátok le őket. Aztán már vizsgálódhattok!
Ha jól érzed magad ne búsulj, hamar elmúlik!
Bajmoka
Akkor előbb győzd meg a többséget és váltsátok le őket. Aztán már vizsgálódhattok!
Nem megtámadni szeretnénk. Az egész jogszabály-ellenes. És nem csak a határozat, a működés is.
Az idei egyetlen közgyűlés határozatában sem a határozatképesség (még ez a szó sem szerepel), sem a tulajdoni hányadok nem szerepelnek. Eleve a május 31-ig kötelező közgyűlés volt június közepén.
Az IB alelnöke nem tulajdonos a házban, csak „itt ragadt“. Számvizsgáló Bizottság nincs (45 lakásra és 15 garázsra), csak Pü ellenpőr, aki tagja az IB-nek. Ez is ellentmondásos.
Egyetlen megoldásnak látjuk a rendkívüli közgyűlést, hogy valamerre mozduljunk. Lassan 3 hónapja lakunk itt, a régebbi lakók közül senki sem mert lépni, de van támogatottság a változásra.
A tervünk az, hogy a rendkívüli közgyűlésen rendezzük a ház szervezetének helyzetét.
Mivel ez a határozat (idén az egyetlen) részletesen felsorolja az IB tagjainak beszámolóit, így gondoltuk, hogy ennek pontjaira támaszkodva sorra vesszük a problémákat.
Viszont az összes problémát nem szeretnénk az IB felé intézett levélben felsorolni, mert attól tartunk, hogy megsemmisítenek iratokat. Sajnos eddig én vagyok az egyetlen, aki SzMSz-t mert kérni tőlük. A jogszabály szerint ebben a levélben fel kell sorolni az összehívás okát, napirendi pontokat és határozati javaslatokat. Ebben kérnék segítséget.
Üdv Mindenkinek!
Kérdésem az lenne, hogy a társasházban a közös költség számításánál (négyzetméter alapján fizetünk), a pince tároló helyiségeket is bele kell-e számolni, hisz a tulajdoni hányadba az is beleszámít, vagy csak a lakásokat?
A választ előre is köszönöm!
Bajmoka
Az előző közgyűlés határozatai csak bíróságon támadhatók. Nincs lehetőség „felülvizsgálatra“ rendkívüli közgyűlés keretében.
Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezzük. Az IB elnök felé intézett levélben a tv szerint meg kell jelölni az okot, napirendi pontokat és a határozati javaslatokat.
Ok: a legutóbbi közgyűlés határozatainak felülvizsgálata
Napirendi pontok: „szó szerinti határozatok“ (így fogalmaz az IB)
Határozati pontok: ???
Illetve van egy csomó dolog, ami ellentmond a tv-nek és kapcsolódik a határozatok pontjaihoz. Ezeket fel kell sorolni ebben a levélben?
Például:
2 sz határozat: A közgyűlés elfogadja a Pénzügyi ellenőr 2009 évre szóló beszámolóját.
Kérdéseim ehhez a ponthoz az IB felé: június közepén? Hol van a számvizsgáló bizottság egy 45 lakásos társasházhoz? A pü ellenőr miért tagja az IB-nek?
Ugyan ilyen a könyvelő beszámolója is.
IB tag csak kettő van, a többi a könyvelő, pü ellenőr, hitelesítő ellenőr.
Ki az a hitelesítő ellenőr? A lakók közül senki sem hallott róla, sem mint titulusról sem arról, hogy az IB-nek lenne ötödik tagja.
Köszönöm a válaszod!
Amennyiben a közös költség részét képezi a szemétszállítás, úgy magánál a szolgáltatónál lehet kérelmezni a szüneteltetést, amihez a közös képviselő aláírása/hozzájárulása szükséges. Így automatikusan a társasház hulladékszállítási számlája már csökkentett összegben készül el, értelemszerűen a szüneteltetett ingatlan közös költsége a havi hulladékszállítási díjjal csökken.
Kicsit körülményes az eljárás, de járható.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszaitokat! Én is hasonlóképpen gondoltam, legalábbis ez tűnt logikusnak, de azért nem voltam biztos benne..
carty:
A közös költség viselése a tulajdonos kötelessége. Ez nem függ attól, hogy lakott-e az ingatlan vagy sem. Esetleg a közgyűlés dönthetne úgy, hogy nem lakott lakás esetén ne kelljen fizetni a közös költség egy bizonyos részét (pl. szemétszállítás), de igazából miért tenné?
Senki nem tudja ellenőrizni, hogy ténylegesen lakatlan az ingatlan, vagy eseti rendszerességgel mégiscsak használja valaki (pl. néhány hétre odaköltözik egy jóbarát…).
És attól, hogy nem laksz ott, ugyanúgy szükség van közös képviselőre, gondnokra, könyvelőre stb.. Plusz a szomszédodnak magasabb lesz a fűtésszámlája, mert helyetted is fűteni kell.
Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk
Persze hogy kell.Mert ezek a z ingatlanhoz kapcsolódó költségek
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy mit tudtok arról, hogy egy tulajdonosnak ugyanannyi a közös költség abban az esetben is, ha üresen áll a lakás? Azért vagyok bizonytalan, mert tulajdonképpen sem a közös villanyt, sem a közös vizet nem használja, nincs szemét amit szállítani kell, stb..
Ezek szerint a Pp. 104/A § csak a meghosszabított határidőre, illetve a 103. § (4) (5) re vonatkozna? A szöveg ugyanis általánosan fogalmaz.
Mintha nem lenne szünet.
Tisztelt Fórum!
Ha a bírósági hiánypótló végzésben előírt(a postai átvételtől számított) 15 napos teljesítési határidőn belül kezdődik az ítélkezési szünet, akkor hogyan alakul a teljesítési határidő?
„60 (?) napon belül”
60.
„Ezzel kapcsolatosan azt is törvénysértőnek ítélem meg, hogy a közös képviselő „kilistázta“, hogy melyik lakások vannak bérbe adva! Szerintem ez már a tulajdonosok személyiségi jogait sérti! Jól gondolom?”
Véleményem szerint nem.
Ügyvéd – Budapest
Igen, tudom. Tanúkkal tudom bizonyítani. Évi egy közgyűlés van, utána körbemegy a hölgy, vagy havonta van lehetőség készpénzes befizetésre, ott látták a lakók, mikor aláíratja. De, aki ott volt a lakógyűlésen tanúsíthatja, hogy mennyien voltunk.
Szóval ezért kérdeztem a megismételt közgyűlés nem feltüntetését a megívóban.
Nem voltunk annyian, csak a hölgy az utólagos aláírásokkal biztosra megy?!
És mivel mi most rendkívülit hívatunk össze, abban meghívóban sem lesz ott, de nem is leszünk meg min 50%-ban.
Kovica, az írásbeli szavazással hozott döntés is közgyűlési határozat.
Az akinek a jogait, jogos érdekét a határozat sérti, 60 (?) napon belül bíróság előtt támadhatja meg a határozatot.
A lakás bérbe (nem albérletbe) adása szerintem sem üzletszerű hasznosítás.
kbs
Okirathamisítás ott – ha tudod bizonyítani. Ha nem tudod, akkor rágalmazás – nálad. Méghozzá minősített eset, mert nagy nyilvánosság előtt követted el.
kbs
Jaj, dehogy meghatalmazásra. :) Az IB elnökasszony körbemegy a lépcsőházában és aláírást gyűjt, hogy meglegyen a szükséges aláírás a jelenléti íven. Évek óta így megy, és akik megpróbáltak valamit tenni ellenne nem mentek semmire, vagy nem mertek lépni.
MI két hónapja lakunk itt, sikerült átnéznem a papírokat és akkor bukkantam rá pl arra, hogy nincs számvizsgáló bizottság,.....stb.
Tisztelt Fórumozók!
Kérem a segítségüket.
Kb. másfél éve -Édesanyám halálával- megürült egy társasházi másfél szobás lakás, amelynek hárman -testvérek- vagyunk a tulajdonosai.
Egy éve úgy gondoltuk a Hugaimmal, hogy kiadjuk bérbe a lakást, hiszen egyikünk sem a milliomosok táborát gyarapítja…
Ma kézhez kaptam a közös képviselőnk levelét, amelyben írásbeli szavazásra hívja a tulajdonostársakat a következő témában :
„… megfelelő közös költség megállapítása …az üzletszerűen működtetett albetétek részére“
Ezt a megfelelő közös költséget a levél további részében a meglévő kétszeresében kívánja megállapítatni az írásbeli szavazás alapján…
Véleményem szerint ebben a témában már az is tőrvénysértő, hogy nem a közgyűlés hoz határozatot, de az, hogy az albérletbe adását üzletszerű működtetésnek minősítí egyenesen felháborítónak tartom. (Bár Ő az SZMSZ-re hívatkotik, amit én nem ismerek)
A mi lakásunkban összesen 2 azaz két fő lakik.
Szeretném, ha segítenének, hogy hova fordulhatnék ebben az ügyben?
Ezzel kapcsolatosan azt is törvénysértőnek ítélem meg, hogy a közös képviselő „kilistázta“, hogy melyik lakások vannak bérbe adva! Szerintem ez már a tulajdonosok személyiségi jogait sérti! Jól gondolom?
A segítséget előre is köszönöm: kovica
„azon 17 fő volt jelen. Mostanra „valahogy“ kb 40–45 aláírás szerepel rajta.”
Ez elképzelhető, ha a többi tulaj meghatalmazta valamelyik jelenlévő tulajdonostársát! Az aláírást mondjuk nem értem, a jelenléti ívre gondolsz? Azon fel kell tüntetni, ha valaki meghatalmazott útján képviselteti magát.
Ha a következő közgyűlésen kevés lakó vesz részt, akkor esetleg szóba jöhet az írásbeli szavazás.
Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk
Értem, csak itt az alapvető probléma az volt, hogy egy 45 lakásos házban (+ kb 12 magántulajdonban lévő garázs) évi egy lakógyűlés van, azon 17 fő volt jelen. Mostanra „valahogy“ kb 40–45 aláírás szerepel rajta.
A beszámolót, jövő évi költségvetést elfogadó közgyűlés ez, ami május 31-ig nem zajlott le, csak június 14-én. A határozatban az sem szerepel, hogy határozatképes és a lakók azt sem tudják, mi az, hogy tulajdoni hányad, mert ilyet az IB sosem ejt ki a száján.
A régebbi lakók mondták, hogy idén még sokan voltunk a közgyűlésen!
Úgyhogy ezen a rendkívüli közgyűlésen sem lennénk sokan, de valahol muszáj elkezdeni.
A meghívóban nem kell benne lennie a tulajdoni hányadnak!
Ha nincs benne a megismételt közgyűlés időpontja, akkor azt csak annyit jelent, hogy nincs megismételt közgyűlés!
Ha csak a figyelmeztetés hiányzik, hogy a megismételt közgyűlés részvételi hányadtól függetlenül határozatképes… akkor valóban nem lehet megismételt közgyűlést tartani.
De ha az eredetileg meghirdetett időpontban a tulajdoni hányad többsége jelen van, akkor nem is kell megismételt közgyűlést tartani. Ezért próbáljatok arra koncentrálni, hogy a „rendes“ közgyűlésre minél több tulajdonos elmenjen, vagy adjon szabályos meghatalmazást.
Az IB eknök eddig olyan meghívókat tett ki a közgyűlésere, amiben sem tulajdoni hányad, sem pedig megismételt közgyűlés nem szerepel.
Most összehívatunk egy rendkívüli közgyűlést. Biztos, hogy ismét nem megfelelő meghívót készít. (ez az egyik pontja a jogszabálynak, ami alapján megtámadnánk a határozatot és az egész közgyűlést)
Ilyenkor az összehívott közgyűlés semmis, újat kell kiírni. Sajnos, az emberek többsége nem fog még egyszer eljönni.
Van más lehetőség is, mint új közgyűlés összehívása?
Készítek egy jó meghívót és napirend előtt a közgyűlést tájékoztatom a jogszabály ellenes működésről, a meghívó fontosságáról, …stb. és ezt elfogadtatni?
Mivel feltüntetném benne a megismételt közgyűlést ugyanarra napra, így megismételt közgyűlést tartanánk.
Más lehetőség?
Nincs szakmai előírás, de ha lehetséges, célszerű olyan személyt választani, aki ért is hozzá, nem csak kontárkodik.