Azért kérdeztem,mert a jelenlegi társasház kezelő több mint 10 évvel ezelötti közösköltség tartozást akar behajtatni.
A tartozásomat 12 éve kamatostul kifizettem.
Csekkekkel tudom bizonyítani.
A végrehajtó közölte,tudomásul veszi,de csak a megbízója tudja leállítatni a végrehajtást.
A közösképviselő közölte: „ez nem számít,mert 5 év után elévülnek a csekkek.“
Kértem nézzen utána a könyvelésben,évre,hónapra lebontva.
Nemes egyszerűséggel közölte,csak 2 évre visszamenőleg tudja ellenőrizni,mert az előző társasházkezelőtől nem vette át a könyvelést.
Megjegyzem se fizetési,se bírósági felszólítást nem kaptam
Fórum → polgári jog régebbi elöl új hozzászólás
társasházi közös költség
Tisztelt ObudaFan.
Köszönöm a választ.
„Azt jó lenne tudni hány évig kell elrakni a csekket.”
5 évig érdemes, mert az az általános elévülési idő.
„ Szeretném megtudni van e kiút abban az esetben, ha önkormányzati többségű a társasház. És közgyűlésen a lakók kárára szavaz?”
A bíróságon 60 napon belül bármelyik lakó megtámadhatja a határozatot.
Ügyvéd – Budapest
„Alapból tulajdoni hányad alapján”
Ami meg a m2 szerinti aránnyal meg fog egyezni.
Ügyvéd – Budapest
üdv! Azt jó lenne tudni hány évig kell elrakni a csekket. Szeretném megtudni van e kiút abban az esetben, ha önkormányzati többségű a társasház. És közgyűlésen a lakók kárára szavaz?
Az lenne a kérdésem,hogy a befizetett csekkeket hány évig kell megőrizni?
ObudaFan
Alapból tulajdoni hányad alapján, az SZMSZ-ben ettől térhetnek el.
Ha jól érzed magad ne búsulj, hamar elmúlik!
A közös költséget a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak szerint kell számolna. Ha ott nincs semmi írva, akkor m2 alapján kell számolni. Ha ez nem így van, fordulj az ügyészséghez.
Ügyvéd – Budapest
Tisztel Fórumozók!!
Előbbi levelemből kifelejtettem valamit.
Ebben a társasházban,10 lakás van viszont az alagsorban 2 tároló helyiség átlett alakítva fodrászattá.Teljesen külön vana kettő helyiség,ami 25 nm-es.A közösköltséget hogyan számítják ki erre a két volt tárolóra,hiszen ez nem lakás, és nem is akkora mint egy lakás??
Nincs a közösköltségre valami számítási alap??Találok valahol a neten olyan oldalt ahol részletezik hogy hogyan kell kiszámítani a közösköltséget???
Köszönöm mégegyszer
Tisztelt Fórumozók!
Egy 4 emeletes társasház alagsorában lévő helyiséget vásároltam.Teljesen külön órám van mindenkitől.Viszont természetessen van közös költség amit kell fizetnem.Soha nem késtem a befizetéssel.A k.képviselő kitalálta hogy nem használhatom az alagsorban lévő világítást ,mert hogy ő úgy hallotta hogy minidg felvolt kapcsolva,és ezért bosszúból kiszedték az izzót.Az alagsorban 4 után elég sötét van és mivel hogy lépcsőn kell lejönni a vendégek nem látnak rendesen, félő hogy leesik valaki.Szerintem ezt nem teheti a k.képviselő, hiszem balesetet idéz elő.Kérdeztem hogy ezt miért csinálták hogy kiszedték az izzót,de azt válaszolta hogy húzzak ki egy áram szálat az én üzletemből és akkor nem a házat terheli a költség amikor felvan kapcsolva a világítás.kb.2–3 órát ég egy nap.Erre én,mondtam,hogy akkor vonjanak le a k.költségből, mert akkor én minek fizetem a közvilágítást a lókóházban ha nem akarják hogy használjam???Nem igazán tudom hogy mit lehetne lépni erre,hiszem nekem is szerintem annyi jogom van a házban,mint az összes többi tulajdonosnak…
A másik,hogy ez egy fodrászat és nekem mint üzletnek külön kell fizetnek szemétszállítási díjat és külön kukám is van,viszont a k.kötségben a szemét szállításért is fizetek.Esetleg ezt nem lehetne elintézni,hogy levonják, mert így kétszer fizetek a szemét.sz-ért.Kérem segítsenek hogy mit tudnék lépni ebben a 2 ügyben.
Válaszukat előre is köszönöm:mela20
Kedves Lockheed !
Ha mosodát akarsz nyitni, az a gazdaságos, ha olyan társasházban vásárolsz üzlethelyiséget, ahol tulajdoni hányad szerint fizetik a vízdíjat.
Ha kevés vizet fogyasztasz, olyan házban vásárolj helyiséget, ahol az alfogyasztásmérő számít.
De ha egyszer már döntöttél, el kell fogadnod a választott társasház szabályait!!!
Kedves profana!
Nálunk az a szokás, hogy a közös képviselő nevére kb. annyi meghatalmazás van kiállítva, ahányan személyesen jelen vagyunk.
Mi ennek a célja?
Eleve lemondtok a véleménynyilvánítás jogáról???
ibolya79
Akkor itt az ideje!
Lockheeed
A rosszindulat messze áll tőlem, de a gyakorlat ismerete nem. A k.k. javadalmazása úgy mint a Tied, vállalkozásként számolható el. És Veled ellentétben a k.k. sok mindent nem írhat le. Tehát egy pár gömb fagyi árát fizeted havonta. Ez, hogy sok e vagy kevés elég relatív.
Attól tartok, valószínűleg ezt az SZMSZ zárja ki, amit az elfogadásától 60 napon belül kellett volna bíróságon megtámadni.
Ügyvéd – Budapest
Most is meg lehet úgy határozni a gondnok munkakörét, hogy az apróbb javítások benne legyenek. Vagy nem?
Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk
Azért a régi gondnoki rendszer jobb volt, akkor nem került 5000 Ft-ba egy izzócsere… De amúgy tényleg nem értem miért kell olyan sokat fizetni egy Közös Képviselőnek…
Tisztelt Ragyas Dezső!
Ez nagyon helytelen és rosszindulatú megjegyzés. Korábbi üzlethelyiségem kapcsán is mindig kifizettem a közös költséget, amikor a közös képviselő ismertette… De hozzá kell tennem töredékét kellett fizetni és csak a fogyasztásomnak megfelelően…
Kedves Mazsola!
Azért a szomszédos üzletből sikerült valamilyen társasházi közös költség kimutatást szereznem… Én nem tudom mire fizetik a Közös Képviselőt, de itt még vízóra leolvasásra is 30000 Ft költség van elszámolva és évente egyszer végzik csak…
T. Fórumozók! lenne egy kérdésem. 23 évig társasházban laktam ahol négyzetméterre fizettük a közös költséget. több mint egy éve elköltöztem egy másik házba ahol lkásszöv. müködik. Itt a közöst kell fizetnem a lakás négyzetméterére és a benne lakó főkre pluszként és még ki tudja mire. Amikor rákérdeztem azt mondták ködösítve ez így van már rég óta stb. így a jó. Kicsit tólzottnak találom, hogy egy 48 nm -s lakásért 10960ft-ot fizetek és azt sem tudom mire, hisz a legutóbbi ház felújításra külön kell fizetnem. Szabályosak ezek a dolgok így???
Lockheeed
Nagyon helyesen járt el a k.k. Ügyvédi felszólítás nélkül egy Ft.-ot sem fizettél volna!
Kedves Mazsola!
Úgy látom kicsit felzaklatott az utolsó mondatom, ha már ilyen sokszor utalsz rá hozzászólásódban. Ebből kifolyólag módosítom hozzászólásomat „Szóbeszédek szerint a Közös Képviselő KFT-ék érdekes módon költik el a Társasházak pénzét…“
Egyébként köszönöm hozzászólásodat, tényleg kaptam benne hasznos információt. Bár elég érdekesnek tartom, hogy miért kell nekem meghiteleznem más fogyasztását ha van vízóra nálam felszerelve?? Tegyük fel indítok egy mosodát az üzletemben? Akkor a társasház fizeti egy évig a vízdíjamat, mert tulajdoni hányad alapján én csak 0,7 %-át kell előre fizetnem? Nekem ez kicsit furcsa így…
A Közös költséget nem is vitatom, bár ismétlem ez egy utcai bejáratú üzlet. Semmi közöm a lépcsőházhoz, karbantartáshoz, stb. De attól függetlenül a hozzájárulást nem vitatom. A postaköltséget sem vitatom, de ügyvédi felszólítást már igen, mert furcsálom hogy először miért nem a Közös Képviselő írt levelet, és miért „haver“ ügyvéddel irat sok plusz pénzért? De egyébként ezt külön kérik, nincs benne az előző hozzászólásom felsorolásában. Amúgy az hogy a közös képviselő mennyiért dolgozik nem rám tartozik, a közös költségben benne van, de azt nyílván elismerem.
A szmoknál semmit nem néztem be, havi 20 ezer forint van előirányozva az előbb említett felosztásban. Én is nehezem hiszem el, éppen ez a bajom. De főleg a víz és fűtés… Miért kell nekem egy éven át előre hiteleznem???? Amúgy mi van ha valaki azt indítványozza, hogy mondjuk az üzletek havi 100000 Ft-ot fizessenek közös díjként? :)
A tulajdonos köteles hozzájárulni a közös tulajdon működéséhez, ezt a tulajdonosi jogállása alapozza meg. Lényegtelen, hogy ott lakik/működik-e vagy sem.
A vízdíj, szemétszállítás talán lehet vita tárgya, mert azt ténylegesen nem fogyasztod el. De a fűtésé szerintem nem.
Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk
Kedves Társasházlakó!
Érdekes a kérdésed, engem is érint. Az én KFT-émnek is van egy üzlethelyisége 1,5 éve, de a gazdasági válság kitörése miatt egyenlőre nem indítottuk be a kereskedelmi tevékenységet. Részben finanszírozási, részben stratégiai okok miatt. Ez egy utcai bejáratos üzlet, kb 70/10000 -es tulajdoni hányaddal a újépítésű társasházban… Éppen most kaptunk egy fizetési felszólítást közös díj megfizetésére… Eddig még nem is értesítettek hogy mire és mennyit kéne fizetni… De amúgy az a vicces az egészben, hogy szemmel láthatóan használaton kivüli, energiafogyasztás nélküli viszonylag kicsi üzlethelyiségre havi 20 ezer Ft közös költség fizetési előirányzat van…
ez egyébként több tételből áll össze. Vízdíj előirányzatra 3290 Ft havonta… pedig látható volt hogy nincs fogyasztás… Nem értem mi alapján határozták meg 0 m3-es első évi fogyasztás után…
Fűtésre (kazán van) előirányoztak kb. 8000 ft-ot…
És 700 ft felújítási alapot valamint 7800 Ft közös díjat…
Nyílván a víz (eleve irreális egy mosdóra ekkora vízfolyasztást gondolni…) és eleve a fűtés előre megfizetése egy évre irreállis ötlet, mivel tudom hogy nem fog addig beindulni a tevékenység… Itt az a kérdés kötelezhetnek-e a befizetésre vagy pedig az óraállásra (nyílván nincs fogyasztás) hivatkozva ne fizessem.
Amúgy pedig a közös költség is vicc, hiszen abban általában a takarítás, közös képviselő díja meg szemétszállítás van , ami engem szintén nem érint sztem, de mondjuk a törvényi szabályozás okán ezt még hajlandó vagyok befizetni, bár furcsának tartom és igazságtalannak. amellett hogy vicc hogy a Közös Képviselő KFT:-ék mit összelopnak…
Leginkább akkor, ha a közgyűlés ezt hajlandó megszavazni. Ha nem, akkor minden közgyűlési határozat 60 napon belül támadható meg bíróságon, így a többi attól függ, mikori az ezt szabályozó SZMSZ rendelkezés.
Ügyvéd – Budapest
Tisztelt ObudaFan!
Érdeklődni szeretnék van-e valamilyen módja-esélye annak, hogy bérházi garázstulajdonosokként ne a m2 szerinti teljes 100% közös költséget fizessük hanem annak valamilyen százalékát.Köszönetel andrs2004