Parkolás tiltása - önkormányzati rendeletben?


Szomorú örökös # 2017.11.21. 20:27

F.Laca

A gáz, hogy nekem meg egy barátomnak van ott állandó nyaralója, így tőle, mint bennfentestől tudom, mi a szabályzat. Lehet háborúzni ez ellen, de hogy megbüntetik a szabálytalanul parkoló autókat a közteresek, az egészen biztos. Hamisítgass - sőt nyugodtan buzdíts ilyenre itt nyilvánosan - csak bátran, lehet meglesz a következménye.

gerbera317 # 2017.11.21. 12:43

KBS! Értettünk mink azt. :-)

alfateam # 2017.11.21. 10:18

:))) hát-igen:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.21. 10:09

És megint elbasztam.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.21. 10:07

Szorri vagyok. A várakozni tilos és a várakozni tilos valóban más-.

gerbera317 # 2017.11.21. 08:55

ez esetben minden utcában, minden saroknál, mindkét irányban ki kellene tenni, erre talán településképi rendelet sem kellene. De kiegészítő táblán ki kellene írni minden egyes kresz tábla alá, hogy kire nem vonatkozik

Ugyanezt álltam volna neki leírni: tiltás mindenhol, ahol kell + kiegészítő tábla, hogy "kivétel helyi lakosok".
Rendeletben előírni ezt lehet, de jogkövetkezményeket is érvényesítve betartatni csakis közúti jelzőtáblák kihelyezésével lehet. Egy ilyen tömeges kihelyezés pedig biztosan "jót tenne" a védeni kívánt településképnek.

Annyit még hozzátennék, hogy a piros X helyett a piros áthúzás lenne a helyes jelzés.

Fenyő # 2017.11.21. 08:42

A felhatalmazást talán az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. 6/A. § (1) adja:

"aa) elláthatja az épített környezet helyi védelmét, a helyi építészeti értékek, a településkép, a rálátás és kilátás védelmét" - már ha ez a településkép, vagy rálátás fogalmába tartozik....

Fenyő # 2017.11.21. 08:35

Kovács_Béla_Sándor: igen, a leírt tábla ismert, de azt ez esetben minden utcában, minden saroknál, mindkét irányban ki kellene tenni, erre talán településképi rendelet sem kellene. De kiegészítő táblán ki kellene írni minden egyes kresz tábla alá, hogy kire nem vonatkozik. Pl.: kivéve: helyi lakos, helyi lakos közeli rokona, szolgáltató. Így?

Szomorú örökös # 2017.11.20. 06:56

nonolet, F.Laca

Egyszerűen nem értem, mit hőbörögtök. A Szelídi tónál is a dunapataji önkormányzat eldöntötte - és a közterület felügyelet elég rendesen ellenőrzi is - hogy csakis az engedéllyel rendelkező tulajdonosok hajthatnak be, várakozhatnak egy-egy nyaraló előtt, mégsem háborognak. Ha jól tudom, a vendégek is válthatnak a nyaralásuk idejére ilyen engedélyt - nyilván jó pénzért. Aki a strandra jön egy-egy napra pihenni, annak van köz-parkoló, ráadásul ingyen és bérmentve.

Bár ha jól értem, itt a falu kezdeténél kihelyezett táblát csakis a kérdező vetette fel, nyilván ilyen nem igazán megoldható. Helyette az utcákban kell sok-sok várakozni tilos táblát kihelyezni, alatta a kivételeket jelző kicsit táblácskával. És még csak más nyelven se kell kiírni, hiszen ezt egyetlen országban se nagyon teszik meg, neked kell ismerned az adott hely KRESZ szabályait, ahova utazol.

nonolet # 2017.11.19. 22:46

Muszáj neked nem gondolkodni?

Szerinted vajon valósszerű-e, hogy ....
A településképi törvény ad a parkolási ügyben felhatalmazást?!

Logikátlanság.
Annyira, hogy szerintem kizárt is.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.19. 18:03

A felhatalmazás adott szabályozási tárgyra vonatkozik, és csak nagyon ritkán van benne olyan megkötés, amely külön rendelet alkotását írja elő.

OFF
Muszáj neked mindenbe beleszólnod, ha értesz hozzá, ha nem?
ON

nonolet # 2017.11.19. 17:54

"Hogy ezt a településképi rendeletben teszi szokatlan, de nem tilos."

Abban a rendeletben teheti, amire a törvény felhatalmazta.

Kétlem, hogy településképi törvény
a helyi parkolás szabályozására hatalmazta a fel...
A helyi településképi rendeletebe foglaltan.

Konkrétan: ki is zárom, mert logikátlan marhaság lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.19. 17:49

Van egy olyan érdekes tábla: kör alakú, piros szegélyű, és kék alapon egy piros ix van rajta...

Fenyő # 2017.11.19. 13:09

Ha az önkormányzat ezt megteheti, akkor hogyan szerezhet jogszerűen érvényt az ilyen tiltásnak, amely nem mindenkire, csak a "vendégekre" vonatkozik, ki vendég, ki minősíti ezt, és hogyan tudatja az önkormányzat ezt az előírást? (A rendelet tervezet szankciót nem említ)
A KKTv. szerint a közlekedőkkel egyértelműen és jól észlelhetően (nem szó szerinti) tudatosítani kell a szabályokat. Kiírható a behajtó utaknál a rendeletnek ez a része?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.19. 12:54

A települési önkormányzat jogosult rendeletben szabályozni a parkolást. Horribile dictu, akár az egész belterületen megtilthatja a közterületen várakozást. Hogy ezt a településképi rendeletben teszi szokatlan, de nem tilos.

Fenyő # 2017.11.19. 12:51

nonolet
ezekre a kételyekre gondolok én is, kétlem, hogy ez így törvényes lehet. Ami elgondolkodtató, az az, hogy pl. a Budai Várban is olyan tiltás él, amelyik pl. a behajtást csak a helyben lakóknak engedi. (Magánszemély esetén). Pedig ez a szabályozás biztosan nem törvénysértő. Tehát lehet megkülönböztetni hely lakost és idegent.
A kérdés tehát inkább az, hogy ezt a megkülönböztetést lehet-e parkolásra alkalmazni?

nonolet # 2017.11.19. 12:49

A közúti közlekedésről szóló törvény szerint pedig...

"c) önkormányzati feladat

  • a helyi közutakon,
  • a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánúton, valamint
  • a tereken,
  • parkokban és
  • egyéb közterületeken

járművel történő várakozás biztosítása"!!!

nonolet # 2017.11.19. 12:43

A parkolás a közúti közlekedésről szóló törvény szerintem...

Azt valahogy kétlem, hogy
a településképi rendeletben lehetne így szabályozni a parkolást, mivel a parkolás nem az épített környezet része.... semmiképpen.

Így a törvény aligha adott felhatalmazást erre.

- -

Ráadásul alighanem elve alkotmány ellenes is
az ilyen
KELLŐ OK nélküli általános korlátozás....

Fenyő # 2017.11.19. 12:29

Étterem nincs a faluban, és kijelölt parkoló sincs. Az OTÉK előírásai között nem találtam olyant, amelyik a közterületen történő parkolási lehetőség engedélyezéséről v. tiltásáról szólna.

alfateam # 2017.11.19. 11:33

Előbb még itt van ez, ha sérti az önkormányzati rendelet az OTÉK előírásait akkor megtámadhatod...

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Fenyő # 2017.11.19. 10:58

Jelenleg folyik országosan a településképi rendeletek megalkotása. A Balatonfelvidék több községe ilyen, vagy hasonló módon kívánja tiltani önkormányzati rendeletben (most: tervezet) a köztéri parkolást:

.... község "településképének és csendjének védelme érdekében, közterületen parkolni csak közösségi célokat szolgáló épület előtt lehet. A magántelkek vendégei a gépkocsikkal csak telken belül parkolhatnak."

A kérdés az, hogy lehet-e törvényes -és joghatályos- egy ilyen rendelet, ha ezt az általános tiltást nem a KRESZ eszközeivel akarják megoldani?

Tehát, pl. kiírható-e a bevezető útnál ilyen közútra vonatkozó általános előírás jogszerűen? (mint pl. "a község területén a házalás tilos")?
Ha jogszerű, akkor ki lesz büntethető? A tulajdonos, akinek vendége érkezett? Az ingatlan tulajdonosa, amely előtt parkolnak? A vendég? És mi van azzal, aki nem vendég, csak kirándul a faluban, és leparkol egy ingatlan előtt?