tartozás behajtása


gerbera317 # 2018.03.06. 14:10

@Ycal
Valamiert csak "birosagi eljarasnak" tekinti az uj. Ptk. az FMH
Például azért, hogy bizonyos helyeken, például az elévülésről szóló fejezetben ne kelljen külön szakaszt nyitni annak megmagyarázására, hogy az itt tárgyaltak a fizetési meghagyásos eljárásra is alkalmazandók. Azok számára, akik esetleg nem fogták fel az Fmhtv. azon rendelkezéseit, hogy a közjegyző eljárása - mint polgári nemperes eljárás - a bíróság eljárásával azonos hatályú, meg hogy a fmh jogerejének ugyanolyan hatálya van, mint a jogerős [bírósági] ítéletnek.
Mi az oka annak, hogy nem vagy hajlandó egy tekintet alá venni a sosemvolt követelést az elévült követeléssel? Talán azért, mert a Ptk. kimondja, hogy az elévült követelést bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni, de nem mondja ki, hogy a sosemvolt követelést bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni? Elmagyarázom, miért van ez így: Azért, mert a sosemvolt, nem létező, alaptalan követelés fogalmát nem kell definiálni, megértéséhez elegendő az élve születés. Ezzel szemben az elévülés fogalmát rendesen körül kell írni: az időmúlással bekövetkező jogkövetkezmény, az elévült követelést bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni, blabla… És ez a blabla tartalmaz egy ilyet is: az elévülést a bírósági vagy hatósági eljárásban nem lehet hivatalból figyelembe venni. Tudod, ez mit jelent? Azt, hogy csak kérelemre lehet figyelembe venni. És ilyen kérelmet hol terjeszthet elő az elévülésre hivatkozó (nevezzük így:) adós? Hát a bíróság eljárásában. Na de honnan a bíróság eljárása, ha elévült követelés esetén sor sem kerülhet bírósági eljárásra?
S bár a jogszabály nem definiálja a sosemvolt követelés fogalmát, mégis ellentmondással lehet ellene élni, például fmh esetén. És ezen a ponton találkozik a sosemvolt követelés és az elévült követelés útja. Ezért gondolom én, hogy ezek igenis egy tekintet alá esnek, és ha a fmh jogerőre fut, akkor azt az adós igenis „benyalta”, és később már nem teheti vitatottá, legfeljebb rendkívüli esetben, az Fmhtv. 32. §-a szerint.
Tehat ha csak ugy benyalta, akkor egy perben tud ellene tenni
De milyen perben? Azt már tudjuk, hogy a fmh jogerejének ugyanolyan hatálya van, mint a jogerős ítéletnek. A Pp. szerint mind perújítás, mind végrehajtás megszüntetése csak szigorú feltételekkel kezdeményezhető, és az fmh jogereje mindkettőt kizárja.
A Kúriának arra az ítéletére én is kíváncsi volnék.

@KBS: Köszönöm a közbeszólást. :-)

Grave7 # 2018.03.05. 21:33

"Kedvelem" az ilyen hozzászólásokat, mint amit Ycal 2018.03.05. 18:22-kor írt, hogy
Nemreg szuletett errol egy Kuria itelet.Pont ezt a dolgot feszegeti.
ami jól hangzik, de persze az ítélet száma, vagy link hozzá még véletlenül sincs, nehogy bárki érdeklődő megnézhesse miről szól valójában.

facsiga77 # 2018.03.05. 19:18

Azért ment itt a fórumon a bűncselekmény-e az alaptalan fmh indítása kérdéssor.

A konklúzió az volt, hogy nem.

Kérdés, hogy az így jogerőssé vált egyébként alaptalan fmh végrehajtása bcs-e.

Másrészt annak bizonyítása hogy alaptalan a követelés megér egy misét, mert ha alaptalan akkor vh megszüntetési pernek is helye lehetne.
Ha pedig nem bizonyítható, hogy alaptalan akkor a büntetőeljárásban sem kerül bizonyításra.

Ycal # 2018.03.05. 17:38

Ket lehetoseg van:

Szandekos az FMH atdorolasa.

A nem megfeleloen atgondolt jogalkotas ujabb anomaliat terrmtett!

Ycal # 2018.03.05. 17:31

Valamiert csak "birosagi eljarasnak" tekinti az uj. Ptk. az FMH... nem hiszm, hogy csak az elevulesi ido megszakadasa miatt.

Ycal # 2018.03.05. 17:22

gerbera:

Valaszolok:

Az FMH nem dont a tartozas jogossagarol nem teremt neki "jogalapot", csak epp vegrehajthatova teszi velemezi a fennallasat.

Nemreg szuletett errol egy Kuria itelet.Pont ezt a dolgot feszegeti.

De ez mar egy eleg mely resze a jognak, pro es kontra lehet rajta vitatkozni.. :)

Tehat ha csak ugy benyalta, akkor egy perben tud ellene tenni...

gerbera317 # 2018.03.05. 17:20

De hirdessél - lécci - ítéletet nem létező követelésről szóló fmh fölött is...

gerbera317 # 2018.03.05. 17:19

Nagykapu. A kiskapu az adósé, hogy a végrehajtás során élhet még egy lehetőséggel.

Ycal # 2018.03.05. 17:16

Magyarul, ha valakiannyira nem foglakozott az egesszel, hogy hagyta elevulni a kovetelest, akkor annak biztos kell kiskaput biztositani?

Ne erts felre nem az adost vedem ami nem fizet...de lehet , hogy nem epp a tisztesseges eljaras jut eszembe egy 12 ev utan inditott FMH-rol...

gerbera317 # 2018.03.05. 17:14

Ycal:
Ennél én cifrábbat is tudok. Ha valakinek nincs is követelése, csak a telefonkönyvből kiválaszt magának egy áldozatot, az pedig benyalja az fmh-t. Szerinted tud szerencsétlen bármit is csinálni?
Nem kell válaszolnod.
Ha nem létező követelést lehet fmh-val érvényesíteni, akkor egy létező, csak éppen elévült követelést miért ne?

Ycal # 2018.03.05. 17:09

Gerbera:

Ha valaki kolcson ad 125 ezret, majd 12 ev utan FMH-t indit masfel milliora, hatha benyalja az ados, mert nem mond ellent, az nem biztos, hogy Ptk. konform es egybevag a tisztessegesseg es a johiszemuseg elvevel....

Biztos, hogy a jog ezt az 10 ev utan inditott FMH-t, nem az elevulesi "jogszabaly" megkerulesenek akarja tekinteni es ezert tekinti "birosagi eljarasnak" az uj. Ptk , az FMH-t is?

gerbera317 # 2018.03.05. 17:07

@KBS
Így igaz, elfogadják. Én azt pendítettem meg, hogy ha nem fogadják el, az sem teljesen alap nélkül való.
Megjegyzem (már többedszer), hogy január 1. óta már nem a tudomást szerzéshez köti az Fmhtv. az ellentmondásra újra megnyíló határidőt, hanem a vh-okirat kézbesítéséhez. Az pedig pedig bizony fiktív is lehet, mit csak nagyon szoros kivétellel lehet megkifogásolni, nagyívbenlexartam-mal nem.

gerbera317 # 2018.03.05. 17:06

@Ycal
Igen, csak ez a "találdki, mire gondolok" nem megy nekem.

Ha netán arra gondolsz, hogy elévült követelést bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni, valamint hogy a Ptk. szerint a fizetési meghagyás is
bírósági eljárásnak minősül, és ebből következően elévült követelést fizetési meghagyásos eljárásban nem lehet érvényesíteni, akkor talán.
Az a helyzet, hogy iyet a Vht. is tud, amely szerint, ahol a végrehajtást közjegyző rendelte el, ott a bíróságon a közjegyzőt kell érteni.
Ezen talán lépjünk túl, és áruld el: arra gondolsz, hogy elévült követelés vonatkozásában nem is lehetne fmht-t kibocsátani? Csak mert ehhez képest bocsátgatják ki, elég' rendesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.05. 16:59

Nem engem kérdeztél, de szerintem tud.

Ycal # 2018.03.05. 16:32

gerbera:

Tudsz ok-okozatban es tobb lepcsos osszefuggesekben gondolkodni? :)

Valamiert csak valtozott az uj.Ptk. szerint az FMH megitelese :)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.05. 16:23

Gerbera317; ez nem így van. Minden további nélkül elfogadják a végrehajtásról való tudomásszerzés dátumául azt a napot, amikor a munkáltatótól értesült azt adós a letiltásról. Szerintem helyesen, hiszen itt tényleges tudomásszerzésről van szó, nem holmi vélelem beálltáról.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.05. 16:20

Nem, nem. A fizetési meghagyásos eljárás, ha perré alakul, de megszüntetik ítélet nélkül, nem szakítja meg az elévülést. (Ha jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás, az más, de ez természetes.)

gerbera317 # 2018.03.05. 16:17

A végrehajtásról való tudomást szerzés időpontja azonos nemcsak a legelső végrehajtói intézkedés adós részére történő kézbesítésével, hanem ha "nem keresté"-vel ment vissza az irat, a Vht. 37/A. § miatt a visszaküldés napjával is. Mivel a letiltás iránt az 58. § (1) szerint az innen számított 15 nap elteltével lehet intézkedni, (szabályosan) letiltott jövedelmű adósnak igencsak haolvány reménye lehet a kézbesítési vélelemmel jogerőre emelkedett fmh megtámadhatóságára.

Ycal! Mire gondolsz a mosolygós felvetéseddel?

Ycal # 2018.03.05. 16:01

Azert azt ne felejtsuk el, hogy az uj. Ptk. szerint az FMH is birosagi eljarasnak minosul :)

Ugyhogy ez az elevulesi szempontbol erdekes lehet :)

nonolet # 2018.03.05. 14:56

Mihaly1977

Kezdjük az elején...

A "Fizetési meghagyás"-t ÁTVETTED-e?!!!

1.
IGEN
Akkor buktad is az ügyet, mert
annak KELLETT volna ellentmondanod AKKOR!

2.
NEM
Miért nem?
Milyen OKBÓL nem jutott el hozzád?

drbjozsef # 2018.03.05. 13:22

Ha betartottak mindent, akkor buktad.

Az elévüléssel a tartozás nem szűnik meg. Attól, hogy elévült, még ki kell fizetni, legfeljebb nem lehetne bírói segítséggel végrehajtani - HA nem lenne jogerős végrehajtható okirat. De van. Úgyhogy nincs mit tenni.

Legfeljebb azt, hogy minél előbb kifizeted, mert egy ilyen tartozásnál már gyakran a levonás a kamatokat sem fedezi, és folyamatos fizetésletiltás mellett is nő a tartozás (esetedben adatok nélkül ezt nem tudjuk, de ha 125ezerből 1.5millió lett, akkor ez afféle lehet).

facsiga77 # 2018.03.05. 13:08

Vagy a végrehajtást állítod meg, vagy elbuktad.

A tiltás önmagában nem megállítható.

Ha most szereztél róla tudomást és még a 15 nap nem telt el akkor vágtass be a végrehajtóhoz, kérd ki a végrehajtható okiratot, fizesd be a vh költségeket.
írd meg az ellenmondást a vh lapot kiállító közjegyzőnek, ott lesz az fmh száma is a vh lapon.
Másolatban küldd meg neki a vh költség megfizetését igazoló bizonylatot.

Ha már hónapok óta vonják a fizudat akkor buktad.

Mihaly1977 # 2018.03.05. 12:53

Köszönöm a választ.

Mint írtam a tíltás folyamatban van. Tiltják a fizetésem.

Így mit tehetek, hogy be tartottak mindent csak az elévülést nem vették figyelembe. Az 5 év elévülési idő 3 éve eltelt.

Tudom hogy nem sok mindent lehet tenni de van erre is valami jogi kiskapu amivel le lehet állítani a tiltást?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.05. 11:05

A fizetési meghagyás (FMH) soha nem arról szól, hogy letiltanak a fizetésedből. Legfeljebb arról, hogy le fognak tiltani, ha...

Amikor a letiltásról értesítenek, az már nem fizetési meghagyás, hanem végrehajtás. Az egyetlen halvány reményed, hogy a végrehajtott fizetési meghagyás kézbesítési vélelemmel lett jogerős; mert akkor a végrehajtásról való tudomásszerzést követő 15 napon belül ellentmondhatsz a fizetési meghagyásnak, feltéve, hogy egyidejűleg igazolod a végrehajtásban már felmerült költségek megtérítését. (Próbálkozhatsz a költségek megtérítése nélkül a kézbesítési vélelem megdöntésével, de az ilyenkor már nagyon kockázatos.)

Mihaly1977 # 2018.03.05. 10:18

Üdvözlet mindenkinek

Jogi tanács kellene de valami ami tényleg ér valamit.

Volt egy 125 ezres hitelem 2006 ban. Váltam költöztem stb. Nem voltam olyan helyzetben hogy fizessem.

Kaptam egy FMH leveletmely szerintmost 1.500.000ft-ot tiltanak le a fizetésemből.
Ez most jogerős is lett és a tiltást megkezdték.

Most hogy már jobban el igazodok a papirokon rájöttem, hogy ez a követelés már rég elévült de mivel jogerőre emelkedett így be hajtható.

Szeretném tudni , hogy ebben az esetben mit lehet lépni jogilag. Ugyanis Egy rég elévült adóságot hajtanak be rajtam per pillanat.