Tértivevényes levél ?


Kérdező # 2005.11.29. 12:28

Sziasztok !

Kaptam egy tértivevényes levelet, melyben a levél végén jeleznek egy mellékletet, ami nem volt a borítékban. Jeleztem a hiány tényét a feladónak és kértem a pótlásra,de csak kötik az ebet a karóhoz, hogy Õk belerakták a borítékba. Ilyenkor mi van szerintetek ?
Ennyi erővel egy üres borítékot is kaphatnék tértivevényesen és mutogathatják hogy elküldtek akármit.


Kérdező

obsitos # 2005.11.29. 15:44

Tértivevényes levél felvételekor a postai alkalmazott a vevényt mindig a boríték felső pereménél kapcsolja a borítékhoz - bármekkora is a boríték -, így abból "elveszni" semmi sem tud. Tehát vagy belerakták a boríték feladásakor a mellékletet vagy nem...

Kérdező # 2005.11.29. 16:18

Én sem gondolom, hogy a posta szórakozott,bár ahogy nézem egy tűzőgépkapcsot nem túl bonyolult eltávolítani és pótolni, tehát ezt én nem nevezném valami biztos dolognak.
Az egész tértivevényes dolgot nem értem,
ezek szerint a tértivevény csak a boríték átvételét jelenti, az esetleges tartalmát nem.


Kérdező

ObudaFan # 2005.11.29. 16:28

Ha ebből (jog)vita lesz, akkor bővel elég az, hogy most nem hajlandók újra elküldeni. Ennek nyilván nem lenne akadálya.

obsitos # 2005.11.29. 16:44

A tértivevény a boríték átvételét igazolja vissza a feladónak.
Nagy a valószínűsége hogy a mellékletet elfejeltették a borítékba tenni., ő azt mondja Te meg az ellenkezőjét.
Ha pótolható a melléklet postafordultával csak külde egy másikat.

kőkorszaki # 2005.11.29. 17:29

Nem mindegy, hogy hivatalos szervektől kaptál levelet /pld. önkormzat, bíróság stb./
vagy más címektől, mondjuk magán címektől.
A kézbesítésről egy 2004/.....? sz. korm. rendelet rendelkezik. /most a pontos számát nem tudom/

ObudaFan # 2005.11.29. 20:49

79/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet, de kár elolvasni szerintem.

Két Lotti # 2005.11.30. 09:18

Ó ez régi trükk!!!! Aki megkapja, annak kell bizonyítania, hogy nem volt benne a levél, csak az üres borítékot nyitotta fel. Ügyes.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Zoz982 # 2005.12.01. 13:57

Nos, először is. Tértivevényes levelek csomagolását, címzését, és az átvételi elismervény csatolását, nem a posta végzi! Ugyancsak téves az az állítás is, hogy a boríték meghatározott részére kell a tértivevényt felerősíteni. Ezt egyrészt anno földhivatalbeni postázói tevékenységemből fakadóan tudom, másrészt édesanyám postavezető. Ha a tértivevényes levél hivatalos szervtől érkezik, a tértivevényen szerepelni kell a levél tartalmának. Ez általában csak egy ügyiratszám, de ha csatolt dokumentumot is tartalmaz a levél, az ugyancsak fel van tűntetve. A postai alkalmazott (kézbesítő) semmilyen felelősséggel nem tartozik a kézbesített küldemény tartalmáért. Az átvevőt terheli az a feladat, hogy a tértivevény aláírása előtt ellenőrizze, hogy minden stimmel-e. Ugyanis az aláírás megtörténte után az átvevő elismeri, hogy a tértivevényen szereplő adatok helyesek, és az ott megjelölt levelet/csekket stb. hiánytalanul átvette. Persze, a gyakorlatban másképp megy ez. Mindenki siet, postás csenget, levél átad, hamar aláír, tértivevény letép, visszaad, viszont látásra. Mert ugye ki gondolná, hogy ilyen is megtörténhet. Sajnos azt kell mondjam, amennyiben hivatali levélről van szó, és a tértivevényen szerepelt a hiányzó dokumentum is, az ügy lényegében esélytelen. A hivatalnál kikeresik a visszaérkezett tértivevényt, ami hiteltérdemlően bizonyítja, hogy mindent átvett az illető, és ezt lobogtatva a bíróságon pert nyernek. Sajnos ez ilyen.

obsitos # 2005.12.01. 15:53

Ennyivel is okosabb lettem.

De!
Szóval csenget-aláírok, mindenki siet, eddig oké. De egy hivatalos levélhez csatolva lehet akár x számú melléklet is. És én a címzett - vagy annak meghatalmazottja - hogyan-miként győződhetünk meg felnyítás nélkül (?!) arról, hogy nemcsak (bocs =) falevelekkel volt tele az a boriték...

Mert hát rosszakaratból (...) és/vagy a feladó figyelmetlenségéből netán nemcsak a melléklet/csatolvány hiányozhat a levélből, hanem akár az érdemi levél is! (Vagy fordítva.)

A boriték tényleges felnyítása és a küldemény tartalmának ALAPOS áttanulmányozása nélkül akkor utóbb jól megnézhetjük magunkat.

Nekem postás eddig még mindig csak azt mutatta hol XY-jam alá a könyvét, arról SOHA nem kaptam kioktatást (= tájékoztatást), hogy a boritékkal együtt - és azon belül - jött nekem egyébb olvasnivaló is.

Alant a topic azzal indult, hogy ..." ennyi erővel üres boritékot is kaphatnék tértivevényesen és mutogathatják, hogy elküldtek akármit."

Akkor ez a beszélgetés - szerintem - már átmegy postaügykezelési össznépi kurzusba.

Kérdező # 2005.12.01. 17:18

Igen, így nekem még mindig az az érzésem,hogy kemény milliókat költenek az emberek évente a tértivevényre feleslegesen és nem látom az értelmét vagy csak a szabályozása nem jó !?
A postának nyilván jó bevétele van belőle.


Kérdező

obsitos # 2005.12.01. 17:39

A magam részéről akkor még annyit: a posta magyarázhatja a saját belső levélkezelési ügyrendjét igy meg úgy, de én a címzett a postakönyvbeli aláírásommal semmi mást nem elismertem el - szerintem - , mint hogy érkezett a nevemre/címemre egy postailag külön kezelt boríték.

Az hogy abban ténylegesen mi is van, illetőleg mi mindennek kellene lennie..., az csak a boriték felbontása UTÁN világosodik ki előttem.

Tehát vissza a Kedves Kérdező topicnyitó problémájára: hol a melléklet???

Zoz982 # 2005.12.02. 00:00

Kedves Obsitos!
Senki nem mondta, hogy amíg a tértivevényt alá nem írtad, nem bonthatod fel a level, ha Te vagy a címzett, vagy a meghatalmazott. Fogod a levelet, letéped a tértivevényt, az arra írt dolgokat összeveted a levél tartalmával, ha megegyezik átveszed, ha nem, visszaadod a postásnak, és megmondod, hogy a "Miért nem volt sikeres a kézbesítés?" résznél jelölje be/írja oda, hogy hiányos levéltartalom. Ennyi.

Egyébiránt az ilyen hiányok mindíg a hivatal postázó részlegén keletkeznek. Én is hagytam ki sajnos néha ezt azt. Olyankor, ha reklamáció van, akkor a dokumentum ami hiányzott, általában elő is kerül az iratrengetegből, megkapja a postázós dolgozó a szükséges "leszúrást", ettől függetlenül azt kell mondani, hogy ő beletette. Mert ugye nehogy már a hivatal hibázzon.

Ez van.

obsitos # 2005.12.02. 14:05

Köszönöm válaszodat!
Az első bekezdés számomra részben új információ, a második tanulságos...

kőkorszaki # 2005.12.02. 16:33

Szerintem nem a postánál kell panaszkodni, hanem a hivatalnál. De másként kell kezelni minden szempontból a magán jellegű és másként a hivatalos leveleket.
Nem árthat egy diktafon sem.

bellicus # 2005.12.28. 13:15

Hogy is van ez?
Zoz982 szerint kibontom a borítékot, és ha nem az van benne, ami a tértivevényen, akkor úgy felbontottan visszaadom a levélhordónak? Van ilyen rekesz a táskájában, ahol visszaviszi a kibontott, de át nem vett leveleket?
-
Megtörtént már ez egyszer is Mo.-on?

kungus # 2005.12.29. 09:26

A feladóvevényre mindig rányomtatják, hogy hány gramm. A "boríték plusz egy lap" számításom szerint 4-5 grammal kevesebb, mint a "boríték plusz két lap". Csak úgy eszembe jutott.

Sasfioka # 2006.01.03. 23:48

Na most ezt ugye senki nem mondja komolyan, hogy a tértivevény tartalmi átvételt is jelent...
Mert ugye kibontom a borítékot, és mi van ha "nálam tűnik el egy melléklet amíg olvasom", akkor most kinél marad a bizonyítási kényszer, hogy benne volt avagy nem volt benne?
Hétköznapi a megoldás. A hivatal kiküld valamit, amit átveszek, kibontom, megnézem. Hiányzik belőle valami fontos. Fogom magam felhívom, kérem az újrapostázását, faxolását, postagalambbal történő továbbítását. Ha nagyon fontos, bemegyek és iratbetekintek. Ne már hogy abból pereljenek, hogy mi volt a borítékba. A postásnak mi köze van ahhoz? Semmi...
A tértivevény azt igazolja, hogy a borítékot átvettem. Ha per van ebből, és hitelt érdemlően tudom bizonyítani, hogy én kértem a feladótól azt a dokumentumot, amit nem találtam a borítékban, de a feladó megtagadta az irat újrakibocsátását, akkor felmerül a rosszhiszemű magatartás...

SF

julius # 2006.01.07. 22:28

Valóban érdekes kérdés ez a tértivevényes dolog!
Úgy emlékszem, hogy valahol a Fórumon már olvastam ezzel kapcsolatos topicot.

Az előbb néztem meg egy tértivevényt, arra sem a mellékletet, sem egyéb tartalmat nem lehet feltüntetni, ugyanis nincs rá hely!

A kézbesítés szabályai úgy tudom 2006. jan. 1-jével lényegesen megváltoztak!!! Ha valaki tudja az új rendelet számát legyen szíves írja meg :-))

Véleményem szerint a tértivevény csak a "boríték" kézbesítését jelenti. A feladót terheli annak bizonyítása, hogy az általa állított tartalmat elhelyezte a borítékban. Nyilván ehhez valamilyen jogkövetkezmény fűződik, hiszen ekkor szoktak tértivevényt csatolni. A másik topicon olvastam, hogy közjegyző előtt is elhelyezhető a bortékba a tartalom, így bizonyítottá válik, hogy azt az átvevőnek meg is kellett kapnia.
Vagy tanú jelenlétében kell a borítékba elhelyezni a levelet és lezárni azt, stb.

Summa summarum, úgy tudom, hogy az új rendelkezés szerint a feladónak kell bizonyítania - nemcsak azt, hogy a címzett a levelet átvette -, hogy a levél tartalmát a címzett meg is ismerte.
Kíváncsi leszek, hogy ez a gyakorlatban hogyan fog működni :-))

Egyébként az alapkérdéshez visszatérve: azonnal jelezted, hogy ez + az hiányzott a levélből; ennyi bőven elég. Amennyiben postafordultával nem küldték meg, akkor az az ő hátrányukra kell, hogy essék, hiszen rosszhiszaművé váltak.

csellos # 2006.01.12. 11:15

"Valóban érdekes kérdés ez a tértivevényes dolog!"

Én bellicus gondolatmenetét folytatnám (azonos oldalról megközelítve a dolgot):

Szóval, a postás előtt felbontom a borítékot és észreveszem, hogy a boríték tartalma nem a tértivevényen (állítólagosan) szereplő iktatószám, melléklet, stb...
Ezt hogy dokumentálom??? (Merthogy akkor dokumentálni kell zoz gondolatmenetéből kiindulva, az biztos) Talán elolvasatom azt a levelet a postással, amihez neki a világon semmi köze, és jegyzőkönyvet veszünk fel arról, hogy nincs egyezőség? Netán még a szomszédos irodából/lakásból is kihívunk valakit, hogy ezt igazolja, vagy a jegyzőkönyvet hitelesítse? És valóban, akkor mi történik a levéllel? Visszaadom a postásnak, hogy annyit csámcsogjon azon, amihez semmi köze, amennyit csak akar? Vagy megtartom, de akkor meg hogy értesül a feladó a történtekről? Csaknem nekem kell külön figyelmeztetni, ha állítólagosan a postás előtt kell felbontani a borítékot? Elküldi a jegyzőkönyvet a postás/posta a feladónak? Honnan tudom, hogy az eredeti irat oldalszáma, vagy akár a melléklet tartalma/oldalszáma megegyezik az eredetivel? Vagy ezt is a postás tudja? (Ezek persze költői kérdések...)

Azt persze a fantiek elklenére is elhiszem zoznak, hogy a postán belül is lehetnek (kívülállók számára) döbbenetes eligazítások. Jónéhány éve feladtam egy útlevélkérő lapot a BM-nek. Mivel a tértivevény 20 nap múlva sem jött vissza, beadtam egy tudakozványt. Legnagyobb megdöbbenésemre XY fenhívott az X számú postahivatalból, és elkezdte kérdezni: "Születési éve, helye... stb." Mikor visszakérdeztem, hogy ehhez mi köze a postának, szó szerint rámripakodott: "Hát útlevélkérő lapot küldött a BM-nek, és tudakozványt adott be hozzánk. Most akkor akar útlevelet, vagy nem???" Udvariasan elbúcsúzva lettettem a telefont. Napokig azon gondolkodtam felháborodásomban, hogy kihez forduljak panasszal, de közben megjött a BM-től az útlevél, így nem foglalkoztam tovább a dologgal.
Sajnálom, mert azóta sem tudom, hogy hogy tudták meg azt, hogy mit küldtem a feladónak (ha igen, mért nem tudták az adataimat), hogy gondolták, ki fogja aláírni a telefonon bediktált adatok alapján kitöltött útlevélkérőt (amelyet könnyen szerezhettek, mert akkoriban éppen a postán árulták), és egyáltalán honnan tudták a telefonszámomat.

Egy biztos: jogszabályok sorát szegték meg...

HorvathE # 2010.09.07. 09:22

Sziasztok!
Egy faktor cégnél dolgozom. Mondanom sem kell, hogy rengeteg a fizetési meghagyás, végrehajtás, per...stb.
Mi van olyankor, ha benyújtok egy végrehajtási lapot, lerovom az illetéket, ajánlott, tértivevénnyel feladom a postán.
Erre felhív a bíróság, hogy rójak le illetéket, és a végrehajtási lapot a megfelelő példányban nyújtsam be, mert a 6 helyett csak 5 volt a borítékban.
Hogy bizonyítom be, hogy megfelelő példányszám volt a borítékban, és azt, hogy leróttam az illetéket. Jó, hogy az anyagban benne van a másolat, amin látszik, hogy ott volt az illeték, de ugyebár ez nem elegendő bizonyíték.
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.07. 10:17

Hmmm. És nyilván épp a bélyegzett volt a hatodik példány.
Azt akarod mondani, hogy a bíróságon lopják a dolgozók a felragasztott illetékbélyeget?

prometheusz # 2010.09.07. 19:12

Én csak azt kérdezem, miért nem tanitják ezt általános iskola 8.-jában (ami még kötelező) ?

Miért azt tanitják inkább helyette, hogy melyik molekula poláris, hogy mi az a polimer, hogy mi az a sav-bázis reakció, és még sorolnám azokat aminek az emberek 99%-ának soha az életben nem lesz szüksége, mégis megtanitják, mikörben az emberek 99%-a rengetegszer fog kapni tértivevényes levelet élete során.

prometheusz # 2010.09.07. 19:14

Ki és hány milliót kap azért havonta, hogy ezt helyesen megszabja?

prometheusz # 2010.09.07. 19:14

Ja, ez utóbbira tudom a választ.
2 milliót kap havonta.
Mert ennyi a törvényi maximum...