Titoktartási kötelezettség, kártérítés


gerbera317 # 2023.01.09. 07:34

Pl. feljelented?
Ő megelőzni akarja, nem szankcionálni. Most még csak parázik, hogy ilyen megtörténhet. A megoldás - ahogy más is írja - a könyvelőiroda kirúgása azzal, hogy "bocs, de k. nem bízok bennetek".

Majordomus # 2023.01.08. 21:25

És miért tenné?
Jól megél ebből a munkából is.

Majordomus # 2023.01.08. 21:25

És miért tenné?
Jól megél ebből a munkából is.

osztap # 2023.01.08. 18:53

ada,

Az üzleti modelleket szinte lehetetlen jogilag levédeni. A titoktartási passzus a szerződésedben nem sokat ér. Legtöbbször nagyon nehéz bizonyítanod, hogy a másik fél megsértette. Hosszú, drága pereskedés, kétes kimenetellel.
Ha nem bízol a könyvelődben, keress másik könyvelőirodát, vegyél fel alkalmazott könyvelőt, vagy könyvelj magad.

Egyébként elég ritka húzás volna ez egy könyvelőtől. Átmenni az ügyfél iparába, pláne valami új üzleti modellbe? Nem az ő kockázati étvágyuk. Bár a Monty Python óta tudjuk, hogy a könyvelők oroszlánszelídítőre akarnak pályamódosítani...

Szomorú örökös # 2023.01.08. 17:09

ada

Milyen konkrét lépéseket tudok tenni ez ellen?

Pl. feljelented? De szerintem ez csak szimplán paranoia.

ada # 2023.01.08. 15:07

Tisztelt Fórumozók!

Céges ügyeimet egy könyvelő irodával könyveltetem. Aki gyakorlatilag mindent lát a vállalkozásról partnerek, beszerzett áru értéke, helye stb. Kérdésem: ily módon akár lenyúlhatja-e teljes egészében az üzleti ötletet és ha igen ezt hogyan védhetem ki vagy mit tehetek ellene? Vagy ha megtenné mit tehetek ellene utólag?
Nyilván van titoktartás a megkötött szerződésben és etikátlan is lenne de a kérdésem most arra irányul hogy mit tehetek az ellen ha egy az egyben lemásolja az üzleti modellt, tehát ha ez a helyzet bekövetkezne? Milyen konkrét lépéseket tudok tenni ez ellen?

Köszönöm előre is a segítséget!

Majordomus # 2022.11.29. 20:55

A beosztásod,munkaköri leírásod.feladataid kapcsolatok stb.
Állásinterjun elmondod hogy titoktartásit irtál alá.

versi # 2022.11.29. 20:48

Segítsetek, kérlek!

Kezembe került a munkahelyemen sebtiben aláíratott titoktartási nyilatkozatom, amiben szerepel egy ilyen pont:
- a munkaviszonyom tárgyáról, tartalmáról és feltételeiről harmadik személyek részére tájékoztatást nem adok

Mit kell ezen értenem?
Elmondhatom, hogy itt dolgozom, de azt nem, hogy mit csinálok?
Mi a helyzet, ha mondjuk egy állásinterjún beszélek róla, hogy mivel foglalkozom?

Köszönöm előre is!

pushup # 2018.12.07. 13:19

belső utasítással nyilván nem írhat elő olyat, hogy ha 10e ft kárt okoztál, akkor is fizess 10M-t

ugye ha van ilyen aláírt papír, akkor előfordulhat, hogy - innen fikció - tegnap még büszkén mondtuk az ügyfélnek, hogy mi a nagyon híres X gyártó Y termékét használjuk glóriafényezésre, de 10M ft-ért az ember könnyen kitalálja hogy ez mától üzleti titok (vagy már Z gyártó W terméke a csúcs, ezért elriasztjuk az ügyfeleket, ha a másikat említjük), így kárt okoztunk és hoci a 10milkát

de mondom, ez a józan ész, ebben nincs semi jogi hókuszpókusz. hogy nem írom alá, az nem kérdés.
az a kérdés, hogy azon kívül, hogy nem írom alá, akkor sem ha kirúgnak, tudok-e valami értelmesnek látszó jogi, törvényi okot felvetni

arra gondoltam, hogy ha jól sejtem, a büntetés nem értelmezhető ilyen esetben, az az állam privilégiuma. Tehát jogalkotói szándék szerint nem szabhat akkora összeget, hogy az büntetés jellegel hasson. maximum a kára és kapcsolódó költségei verhetők le, illetve nyilván lehet egy előre saccolható tól-ig összeg, ami lehet kötbér, de nem olyan, hogy "tudsz nekem 1M-ós kárt okozni, de azt a konkurencia kifizeti neked, ha megvesznek, ezért akkora összeget akarok, amit már nem éri meg"
hogy van ilyen, vagy csak álmodtam?

wers # 2018.12.07. 11:50

felsorolja a titkosított témaköröket,

Ez valahogy úgy nézhet ki, hogy minden? Mert mi nem sorolható ide egy cég működése közben? Nem sok minden esik ki, talán, hogy mikor van reggeli szünet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.07. 10:58

Ugyanaz? Mint a 10 milliós kötbér vállalásának? Én érzek egy árnyalatnyi különbséget.

alfateam # 2018.12.07. 10:54

z egyik megoldás nyilván az, hogy nem írom alá. ebből persze lehet sértődés
De sok jelentősége nincs is.
Készít egy belső utasítást amiben felsorolja a titkosított témaköröket, ezt íratja veled alá, hogy tudomásodra hozta.
Ennek is ugyan az a joghatása...

pushup # 2018.12.07. 10:32

köszi, a MT megvolt.
azt a részt, hogy elrontok valamit, nem is feszegetjük

itt a súlyos hiba (ki állapítja meg, mi a súlyos?), illetve a szándékosság esetéről van szó, aminél a munkáltató szándéka szerint (és ezt az ügyvédje is megírta nekem) szeretnék a kár mértékének hosszadalmas és nehézkes bizonyítási procedúráját kikerülni.

az egyik megoldás nyilván az, hogy nem írom alá. ebből persze lehet sértődés

a másik az lenne/lehetne, ha valaki megvilágítaná, hogy ez egy jogi nonszensz (ha az) és ilyet úgysem lehet.
ekkor persze még eldönthetem, hogy mivel semmis, aláírom, leszarom, vagy mivel tudom, hogy hülyeség, nem legitimálom az aláírásommal.

szóval, hogy ha aláírnám, megállhatna bíróság előtt?

gerbera317 # 2018.12.07. 07:37

Szinháznál van olyan, hogy súlyos kötelességszegés esetén a színész wgyhavi gázsira büntethető. Mondd hát te is azt, hogy legyen a kötbér összege maximum egyhavi bér, vagy pedig emeljék fel a béredet úgy, hogy az arányban álljon a tervezet kötbér összegével.

wers # 2018.12.07. 06:57

Oh. majd azt is (de az versenytilalmi, és nem titoktartási, mintha nem ugyanaz lenne), de futólag megtaláltam. Régen amire haloványan emlékszem, az ptk 2:47§ volt, helyette már van 2018. évi LIV törvény, ha jól látom.

A lényeg, hogy fölösleges egy ilyen bizét aláírni, ha kárt okoz valaki fizetnie kell, hogy mennyit, azt a másik félnek bizonyítani kell.
Vagy nem?

drbjozsef # 2018.12.07. 06:36

Inkább az Mt.

Alkalmazott - nem vezető állású alkalmazott - esetén kötbér csak versenytilalmi megállapodásban köthető, megfelelő ellentételezéssel, és felső korláttal (kötbérre is, ellentételezésre is). Egyébként semmis.
pushup,

Olvasd el ezeket :
Mt.

207§
228§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

wers # 2018.12.07. 06:25

Ezt nem nagyon értem, szerintem (ti jobban tudjátok) a ptk. eleve szabályozza az üzleti titkok kezelését, a titoktartást. Ha ezt valaki megszegi, akár aláírt előtte valamit, akár nem, a munkáltató követelheti az okozott kár megtérítését. Az neki kell bizonyítania, mekkora a kár.

Vagy rosszul gondolom?

drbjozsef # 2018.12.07. 05:43

Nincs erre nagyon jogi "érvrendszer".
Nem felelnek meg a feltételek, nem akarod aláírni.

Az érvrendszer maga az indokod, amiért nem akarod aláírni, ezt neked kell tudni mi az. Ha jól értem, sokallod a kötbért. Hát mondd ezt.
Ennél kevésbé offenzív legfeljebb a "lécci ne már" lehetne, de ezt meg nem igazán lehet túl kifinomult érvrendszernek nevezni.

pushup # 2018.12.06. 17:10

igen, ezt megint benéztem, bocs.
szóval ugorjuk át azt, hogy el lehet menni máshova dolgozni, meg ilyenek. nyilván nem írom alá.
a kérdés az, milyen - nem túl offenzívnek tűnő - érvrendszerrel érdemes odaállni az egész jogi oldalát vitatni?
van egy nem túl szar tulajdonos-alkalmazotti viszony. a tulajdonosnak most lett egy becsípődése, hogy a konkurencia simán kifizet nekem 2millát, ha kiadom az 5ezer forintos ügyfél titkát és akkora összeget szeretne a papíron látni, ami elrettent.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 16:43

Ha nem akarsz, ne tegyél.

pushup # 2018.12.06. 16:22

Tisztelt hozzáértők!

Munkáltatóm titoktartási nyilatkozatot szeretne velem aláíratni, amely - szerintem - több sebből vérzik.

A titoktartás megszegése és az ezzel kár okozása esetén vállalnom kéne 10M Ft kötbér (vagy több, ha nagyobb a kár) megfizetését. (fizetésen magyjából az aktuális átlag)

Van olyan, hogy alkalmazott-munkáltató viszonylatban (feltételezve a súlyos gondatlanságot, vagy szándékosságot) lehet szabályos, hatályos ilyen nyilatkozatot tenni alsó értékhatár, vagy a valódi kár mértékétől függetlenül?

drbjozsef # 2018.06.27. 19:34

Általános bejelentési - feljelentési kötelezettség nincs.
Neked nem kell tenned semmit, ha nem akarsz.

Ha valahol megbukik a cég, és hatóságnak kell tanúvallomást tenned (nyomozóhatóság, ügyészség, bíróság), akkor természetesen az igazad kell mondanod a titoktartási ellenére is.

Blasios # 2018.06.27. 16:35

Kedves Fórumozók!

Csatlakoznék Hill kérdéséhez.
Anno a cégnél, ahol dolgoztam, egy családi vállalkozás volt. A feleségem szülei voltak az ügyvezetők. Sajnos a spórolásnak esett áldozatul a törvényes működés, melynek során sokszor kellett "kreatívnak" lennem. Nem az olyan válaszokat szeretném hallani, hogy akkor miért nem jelentettem, vagy miért nem mentem el onnan. Ez egy nehéz és bonyolult helyzet, hisz érintett benne a feleségem is. És amíg azt hiszed, hogy élvezed a feleséged támogatását tűrsz és hajtod a mókuskereket, hisz a családot el kell tartani... Az is igaz, hogy végül nem állt ki mellettem és az évek alatt felgyülemlett iszonyatos stressztől (ha meghallottam az irodában egy rendőrautó szirénáját, összerezzentem és kivert a veríték...) 5 rosszullétem volt, amiből 2 súlyosnak mondható. Persze a kilépéskor velem is alá íratták a titoktartási. De jól tudom, hogy ez azon információkra, adatokra vonatkozik csupán, amikkel a cégnél a cég törvényes működésével kapcsolatban találkoztam? Tehát, ami nem a törvényes működésből fakadó információ (okirat hamisítás, szerzői jogokkal való visszaélés, hamisított dokumentumokkal elért jogosulatlan gazdasági előny elérése) arról beszámolhatok ügyvédnek, rendőrségnek, bíróságnak? A PTK- ban valahol le van írva, hogy a titoktartás csak a cég törvényes működésből eredő információkra vonatkozik? Tisztában vagyok vele, hogy fel kellett volna állni és elmenni. De nem volt hátterem és támogatásom a lépéshez. Álmomban sem gondoltam volna, hogy a feleségem hátat fordít nekem és nem áll ki mellettem. Meg sem fordult a fejemben, hogy épp a feleségemmel kellene bizalmatlannak lennem. Köszönöm a válaszokat!

Kilo # 2009.10.02. 18:00

Hill: Tudomásom szerint akinek bűncselekményről van tudomása, köteles azt bejelenteni.

Hill # 2009.08.26. 19:36

Tiszteletem!

Szeretnék érdeklődni, hogy a titoktartási kötelezettség akkor is él-e ha bűncselekmény valósult meg a vállalatnál?
Különösen nagy értékű sikkasztás valósult meg a vállalaton belül, de a vezetés nem tett feljelentést.
A károsultra nem vonatkozik bejelentési kötelezettség?
(Magánindítvány kizárva.)
A dolgozók tehetnek-e feljelentést, esetleg nyilvánosságra hozhatják-e a bűncselekményt,
vagy ezt csak a sértett fél teheti meg?
A dolgozókat közvetlen hátrány éri emiatt, elbocsájtások, prémium megvonása, stb., tehát valamilyen szinten a dolgozók is érintettek.