Bűnözés etnikai alapon


Egyjogász # 2007.01.24. 06:23

Ha bármiféle, nagy visszhangot kiváltó bűncselekmény történik (pl. Olaszliszka, általános iskolai tanárnő megverése, stb.), amit cigányok követtek el, mindíg az a hivatkozás a jogvédők részéről, hogy a bűncselekményeket nem az elkövetők szerint kell értékelni, hanem ha valaki elkövet valamit, azt meg kell büntetni.
Én nem zárom ki, hogy ezek az esetek máshol, más etnikumú elkövető által is megvalósulhattak volna, de sokkal nagyobb az esélye egy olyan környzetben, ahol egyrészt az alkövetőknek lényegében nincs vesztenivalója, ill. ahol ősidők óta bevett és elfogadott a fogat fogért elv.

Nem most íródott, de olvasd el Moldova börtönökről szóló könyvét (Bűn az élet (?) ), abban sok érdekeset olvahatsz a témáról, és a helyzet azóta valószínűleg csak romlott.

kea4 # 2007.01.23. 21:36

Kedves BedeJános!

"Mondjuk pont a kuruc infó az ami nem igazán tud hiteles lenni számomra"

Nem is várja el senki. Hozzátenném, hogy egyetlen olyan sajtóterméket sem tudok megnevezni, amelyet mindennemû kétkedéstõl mentesen fogadok el hitelesnek.

A kuruc.info-nak a fõ érdeme egyébként az, hogy könnyen megtalálható módon hoz olyan híreket (általában forrásmegjelöléssel!), amelyeket egyébként nem, vagy csak nehezen találna meg az ember a fõsodratú sajtóban.

Üdvrivalgással:
KEA.

Cola # 2007.01.22. 20:33

börtönök, bűnügyi híradások és a négybetűs (sic.) élet... ha ezek valamelyikét ismered, akkor tudod a választ, hogy van-e cigánybűnözés...

mi az hogy! És valamiért tényleg senki nem beszél róla... Egy börtönlátogatás 20 éves koromban elég hiteles választ adott erre a kérdésre... bár a börtönigazgató-idegenvezető szerint már akkor sem volt cigánybűnözés...

bedejanos # 2007.01.22. 20:28

Mondjuk pont a kuruc infó az ami nem igazán tud hiteles lenni számomra hiszen egy szélsőjobboldali és náci eszméket hirdetőportál, ezzel együtt a széles körben olvasott, nézett és hallgatott médiának sem kéne elbujia a téma elöl.

kea4 # 2007.01.22. 20:24

http://www.kuruc.info/reszletes.asp?…

http://www.ciganybunozes.com/

és a szélsõjobboldali, rasszista, etnikumellenes bértollnoksággal aligha vádolható Krausz Jenõ írása:

http://forum.index.hu/…/viewArticle?…

és a guggolón is lehet keresni alkalmas kulcsszavakra.

Üdv:
KEA.

bedejanos # 2007.01.22. 14:19

Ige, csak akkor azt nem értem, hogy a média miért hallgat erről mint a sir, és miért utasitják el ennek felvetését is?

Félre ne értsetek, a politikai hozzáállásom nagyon távol áll mondjuk a Jobbiktól, hiszen már csak származásom miatt sem lehetnék szélsőjobboldali de jelen esetben csak arról az oldalról ismerik el hogy igenis létezik cigánybúnözés. Persze a nyelvezetük eléggé szélsőséges ezügyben de mégis... ma is megvertek egy orvost Nyirbátorban, nem beszélve Olaszliszkáról....

bootmaker # 2007.01.22. 13:46

Mer a bűnüldözés terén is elnyomják "szegény" etnikumot :)

B

T r a v e n # 2007.01.22. 13:17

Kedves Hozzászólók!

Javaslom még áttekintésre a büntetésvégrehajtási intézetek névsorát, amelyből laikus is következtethet a szabadságvesztést töltő elítéltek etnikai összetételére...

_Wasp_ # 2007.01.22. 12:07

Nemrég vizsgáztam kriminológiából, ahol pont a bűnözés struktúrája volt a téma.
Amikor kiejtettem a számon, hogy "cigánybűnözés", majdnem kirúgtak a vizsgáról, hogy hogy képzelek ilyet.
Aztán megegyeztünk abban, hogy mégiscsak van.

A cigányság az elkövetők, és a cselekmények tekintetében is jellegzetes felépítést mutat. Meg kell nézni a börtönpopulációt, sok mindenre választ ad.

más

Egy ismerősöm dolgozik egy olyan általános iskolában, ahol a tanulók nagy része cigány származású. Õ mondta, hogy amíg oda nem ment, addig nem voltak előítéletei, de most már sajnos vannak. A gyerekeket gyakorlatilag a bűnözésre szocializálják.

Ezért különösen becsülendő a cigányságnak az a rétege, aki kikerül ebből a körből.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bedejanos # 2007.01.22. 11:40

Kedves Fórumozók,

mint tapasztalt jogi szakemberek, a következő kérdésem lenne.

Vajon van e ma Magyarországon etnikailag meghatárhozató bűnözés? Konkrétan a cigánybűnözésre gondolok itt, mindenféle politikai elhivatottság nélkül.

Létezik e?