Sikkasztás először


Traffic # 2007.02.01. 17:21

Természetesen a sértett hozzájárulása is kell.
Amennyiben a mediáció sikeres, úgy három évnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménynél az ügyész a nyomozást megszünteti.

Traffic # 2007.02.01. 17:20

T. KBS!

2007.01.01-jei hatállyal lépett életbe a mediáció lehetősége.
Feltételei:

  1. Három bűncselekmény-csoport (személy elleni, közlekedési, vagyon elleni) valamelyike esetén.
  2. Ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény miatt folyik az eljárás.
  3. A tevékeny megbánás miatt (Btk. 36. §) az eljárás megszüntetésének vagy a büntetés korlátlan enyhítésének lehet helye.
  4. A gyanúsított a nyomozás során beismerő vallomást tett.
  5. A gyanúsított vállalja, és képes is a sértett kárát megtéríteni vagy a bűncselekmény káros következményeit más módon a sértettnek jóvátenni.
  6. A gyanúsított és a sértett is indítványozza a mediációt vagy önkéntesen hozzájárult a közvetítői eljárás lefolytatásához.
  7. A bírósági eljárás lefolytatása mellőzhető, vagy megalapozottan feltehető, hogy a bíróság a tevékeny megbánást a büntetés kiszabása során értékelni fogja a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel.
Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.01. 17:19

Bocs, tovább olvastam. De ez azért nem egészen azt jelenti, hogy nem lesz büntethető a terhelt, ha kártalanítja a sértettet. A sértett hozzájárulása nélkül a kártalanítás nem elegendő - bár mindenképpen enyhítő körülmény a büntetés kiszabásánál.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.01. 17:17

Ha bűncselekmény, úgy van esély a büntetőeljárás alatt kártalanítani a sértettet, ezáltal nem lesz büntethető az elkövető.
Hatályos még az a szabály?

Traffic # 2007.02.01. 17:09

T. Tofi01!

Számít a cipő értéke. 10.000 forint alatt szabálysértés, az felett bűncselekmény.
Szabálysértés esetén a cselekmény 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ha bűncselekmény, úgy van esély a büntetőeljárás alatt kártalanítani a sértettet, ezáltal nem lesz büntethető az elkövető.
Ezt az eljárást mediációnak, azaz közvetítői eljárásnak hívják.
Ha a párodat gyanúsítottként hallgatják ki, akkor jeleznie kell a rendőrségen, hogy „vállalja, és képes is a sértett kárát megtéríteni vagy a bűncselekmény káros következményeit más módon a sértettnek jóvátenni”. Ezen kijelentését jegyzőkönyvbe kell vetetni.
Ha a sértett is indítványozza a mediációt vagy önkéntesen hozzájárult a közvetítői eljárás lefolytatásához, akkor a közvetítői eljárás során kártalanítani kell őt.
Ha a közvetítői eljárás sikeres, az ügyész megszünteti a büntetőeljárást (mivel a párod cselekménye 3 évnél nem súlyosabban büntethető).
A lényeg: teljes beismerő vallomást kell tenni, a cselekményt meg kell bánni és jegyzőkönyveztetni kell a nyomozóval a fent leírt, idézőjelbe tett mondatot.
Javaslom, hogy a munkatársa is kezdeményezze a mediációt a kihallgatása során.

Tofi01 # 2007.01.31. 23:42

Üdvözlök mindenkit,aki betéved!
Kétségbeesésemben kérem az Önök segítségét.

A párom ma este lebukott,hogy a munkahelyéről egy Nike sportcipőt leárazva hozott el egy másik személy részére,aki a kasszás volt,tehát összedolgoztak.A cipő kb 12ezer Ft lehetett.
Semmi problémája nem volt eddig a törvénnyel.Milyen kilátásai vannak így?
Van annak jelentősége,hogy 10ezer alatt illetve felett volt az áru értéke??
Köszönöm,ha valaki segít!