Becsületsértés?


Kérdés22 # 2007.06.01. 19:42

TuHa Neked nagyon drukkolok!!!!! Biztos sikerülni fog!!!!

Kérdés22 # 2007.06.01. 19:41

Na, sziasztok!

3 halasztás után végre túl vagyunk a békítőn, ha hiszitek, ha nem, bejött a viszontperrel való fenyegetés, akit érdekel, szívesen leírom, hogy mi volt, hátha valakinek tanulságos lehet a dolog.
Köszönök szépen minden segítséget:-)

ObudaFan # 2007.05.04. 14:16

Igen , de előre add be az igazolási kérelmet, és ezt , ha vannak, okiratokkal is valószínűsítsd.

TuHa # 2007.05.04. 05:47

Úgy tűnik, hogy azon a héten, amikor megkisérelnék a békítést, nekem Németországban kell lenne egy céges oktatáson. Erre hivatkozva kérhetek 1-2 hét halasztást? Kell valami igazolás? Mi a kérelem módja?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.26. 18:33

Mindezek nekem nem tűnnek a "becsület csorbítására alkalmas" állításoknak. Anélkül pedig nincs bűncselekmény.
Egy ügyvédet viszont ettől függetlenül érdemes lenne megbízni.

TuHa # 2007.04.26. 18:23

A korábbi kérdéseimre tudna válaszolni esetleg...?

TuHa # 2007.04.26. 18:20

Köszönöm! Ez így már önmagában is jó hír...
Egy ennyire bagatel ügyben (Ezt írtam mindössze: "Nem ad vásárlási alternatívát, mellébeszél, komolytalan.") mekkora bünti várható?
Mire hivatkozva úszhatom meg? (Igazat írtam, tényleg nem adott címet az utánvétes vásárlásra, holott ennek tudatában licitált), e-mail-ek megvannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.26. 18:16

Aligha. Ha pénzbüntetésre ítélnek - márpedig becsületsértésnőél ez a jellemző -, akkor az ítélet jogerőre emelkedésével mentesülsz a büntetlen előélet hátrányos jogkövetkezményei alól.

TuHa # 2007.04.26. 17:31

És még valami (elnézést a két post-ért):

  • Ha mondjuk bűnösnek ítéltetek, akkor ez látszódni fog az erkölcsi bizonyítványomban?
TuHa # 2007.04.26. 17:30

Üdv Mindenkinek!
Én is kaptam egy kibékítésre invitáló levelet, becsületsértés vétsége okán.
Voltam bátor a Vatera internetes kereskedőházban egy negatív visszajelzést készíteni, ahol a becsületsértő kijelentéseim a megbízhatatlan és a komolytalan voltak. Teljesen kultúráltan fogalmaztam.(3e Ft-os tétel vásárlásáról volt szó, amit a tisztelt vevő húzott mint a rétestésztát...)

Kérdéseim a tisztelt szakértőkhöz:

  • Elkövethetek-e becsületsértést, ha egy titkos felhasználói nevet minősítek?
  • Mi van, ha levetetem az értékelésemet az oldalról?
  • Mire számíthatok ilyen esetben?

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.11. 18:42

OFF
Körülbelül egyidősök lehetünk:-)
Azt te csak hiszed. De tegeződjünk. :)
ON
Ügyvédet megbízni mindig érdemes. Ha igazad van, akkor úgyis az ellenérdekelt fél fogja fizetni, ha meg nincs igazad, akkor menti a menthetőt.
Vigyázat: hazabeszélek.

Kérdés22 # 2007.04.11. 17:14

Na, sziasztok!

Akkor tegeződhetünk, ha vizsgáztál:-) Körülbelül egyidősök lehetünk:-) Köszönöm szépen a válaszokat. Utánanéztünk, titkosított a száma, nem szerepel semmilyen nyilvántartásban!

Ja, most jut eszembe: a neten van egy lap, amin kint van ez a telefonszám névvel. Egy hírdetés. Ide nem írom ki, hogy milyen, nehogy magára ismerjen az illető. Ott kint van a neve és a szám is, ezt ma találtam csak meg, szóval erről sem tudtam, ha ezzel fog védekezni, letagadhatom, hogy én erről tudok. Egy ismerősöm szerint ez csak egy szimpla bosszúnak számít, kíváncsi vagyok, miért van ennyi akta már ezzel kapcsolatban.

Ha végigjártam minden oldalról a dolgot, beszámolok minden fejleményről, gondolom, Nektek is építő jellegű egy-egy megoldódott ügy.

Még egy kérdés: érdemes ezügyben ügyvédet fogadnom? És ha igen, akkor a tárgyalás előtt kb. mikor kell, hogy nehogy kicsússzak az időpontból. Meg tudom-e magamat ügyvéd nélkül is "védeni". Úgysem találok semmiféle bizonyítékot, szóval nem tudok szépíteni már semmit ezen.
Ja, és kíváncsi vagyok arra, hogy miért egy év után jut hozzám a papír, hogy fel vagyok jelentve. Ha utána kb. 2 héttel jön ki, akkor még tudok bizonyítékot gyűjteni ellene egy ellenperhez. De így képtelenség.

Köszi: B.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.10. 20:45

Kea: fogod magad, és felhívod. Ez még nem túl nagy erőfeszítés.

Traffic # 2007.04.10. 19:45

Akkor 4 hét múlva... :)

kea4 # 2007.04.10. 19:22

T. Érdekeltek!

Személyes adatnak olyasmi számít, ami egy adott valakivel kapcsolatba hozható, mégpedig "gazdaságos ráfordítással". Azaz egy titkos telefonszám esetleg nem minősül személyes adatnak, merthogy a gazdája kiléte nem állapítható meg. Esetleg érdemes lenne végigturkálni az adatvédelmi biztos állásfoglalásait, rémlik ugyanis valami nekem.

Esetleg evvel is lehet valamit kezdeni.

Üdvrivalgással:
KEA.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.10. 17:08

Bocsánat: 3. (Mentségemre szolgáljon, hogy nem büntetőjogból, hanem alkotmány- és közigazgatási jogból záróvizsgáztam ma. Kérdezd csak négy hét múlva! :))

Traffic # 2007.04.10. 16:55

T. KBS!

Minimum 3 év.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.10. 16:30
  • Lehet.
  • Minimum 5 év.
  • Nem azon múlik.
Kérdés22 # 2007.04.09. 20:46

Újabb kérdések merültek fel bennem:

  • egy telefonszámmal lehet-e rágalmazni? (ha a telefonszámhoz a tudakozón keresztül sem lehet nevet kötni, t.i. a tudakozó szerint titkosított számról van szó)
  • egy évvel ezelőtt történt dolgok miért most jutottak el hozzám?
  • mennyi az az idő, ami után már a nyomozást nem lehet elkezdeni. Van-e valamilyen olyan időpont, ami után elévül az ügy?
  • rágalmazás-e, ha kép és név nélkül rágalmazunk?

B.

Kérdés22 # 2007.04.05. 11:37

Kedves Kovács Úr!

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Igyekszem még addig összeszedni a gondolataimat, hátha sikerül valami egyezségre jutni!

Köszönettel: B.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.05. 08:51

Erre tippeltem.

Ha nincs bizonyíték, akkor nem érdemes viszontváddal élni - de a esetleges egyezkedés során azért lehet azzal is operálni.

Ha marasztalnak, meg kell fizetned a perköltséget - alapesetben az néhány tízezer -, és a büntetés is valószínűleg pénzbüntetés lesz. (Bár jó ügyvéddel, makulátlan előélettel, fiatalkorúként elképzelhető a halasztás vagy a felfüggesztés is.) Remélhetőleg a sértett nem érvényesít polgári jogi igényt.

Kérdés22 # 2007.04.05. 08:39

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Most jövök a bíróságról, egy hét múlva kapom meg a papírokat, mert fénymásolják, de most olvastam, hogy ez rágalmazás, nem becsületsértés. Egy fokkal "jobb".
Ezek szerint én is feljelenthetem őt? Egy gondom van: nincsenek rendelkezésre álló bizonyítékaim. Egy éve történt, akkor kellett volna szemfülesebbnek lennem.
A vádló peren kívüli megegyezésre is hajlik, mennyibe kerülhet nekem ez az ügy, ha bíróságra viszem? Hogy lenne érdemes megegyezni?

A hirdetés konkrétan egy szexuális tartalmú pár sor volt, név és kép nélkül, csupán egy telefonszámmal, amit többen is tudtak, mert szerepelt nyílvánosan is.

Köszönettel: B.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.05. 07:22

El lehet követni a becsületsértést ilyen magatartással is - nyilván a hirdetés tartalma a döntő.
A viszontváddal akkor is élni lehet, ha egyébként a magánindítványra nyitva álló idő már letelt.

Kérdés22 # 2007.04.05. 05:07

a kerdes22@freemail.hu címen vagyok elérhető! Köszönöm, aki válaszol!

Kérdés22 # 2007.04.05. 04:56

A napokban kaptam egy levelet, miszerint meg kell jelennem egy becsületsértési ügyben.
Röviden csak annyit az ügyről, hogy több, mint egy éve történt. Tanúim nincsenek, mert az interneten feltettem egy hirdetést valaki nevében telefonszámmal. Egy fél nappal később levettem ezt a hirdetést, úgy gondoltam, hogy nem lesz ebből semmi probléma, közben a szám tulajdonosának volt egy pár hívása ezzel kapcsolatban (egy éjszakán át volt fent, kb. 5-6 hívásról lehet maximum szó).
Mivel az olvasatomban a becsületsértés csak akkor következik be, ha valakiről a fényképe, neve alapján állítunk valótlanságot, őt így tüntetjük fel hamis színben, így nem értem, hogy egy telefonszám közzététele miatt miért vagyok én becsületsértésért feljelentve.
(Sajnos bosszúból tettem ezt a hirdetést, amit már nagyon megbántam, de tudomásom szerint az említett személy is megtette velem ezt előtte való nap, csak ő a képemmel is visszaélt. Én akkor ezt úgy vettem, hogy megbosszultam ezt a dolgot, nem tettem feljelentést ezügyben.)
A másik kérdésem: mit tudok még tenni az eset után egy évvel? Bizonyítani már nem tudok, pedig akkor lett volna elég bizonyítékom, ha én teszem az első feljelentést.

Köszönettel: B.