Bankkártya lopás


Főlökött # 2007.05.15. 15:20

Tisztelettel

Csatlakozom az előttem szólóhoz, némi kiegészítéssel.

Balfék az, aki a pin kódját, a kártya mellett, vagy megadja másnak. A pénzintézet felelőssége így ugrott. Bocsánat ezért a megjegyzésért, de ez az igazság.

A levétellel kapcsolatban, lehetséges, hogy a kérdéses automatában ( ahol a felvétel történt ), nincs telepített kamera és az automatát kívülről megfigyelő kamera sincs. Akkor bukta. Megszüntető határozat, nincs meg az elkövető. Bünti ügy megszüntetve. Lehetnek tippek, de ahhoz nevesíteni kell a személyt a hatóságnál, az elkövetőt, s vigyázni kell, egy hamis vádba ne szaladjunk bele. Az nagyon rossz helyzetet teremtene, sértetti pozíciónkból.

Pénzintézetek, a felvételeket, minimum 1 évig megőrzik, s a hatóság kérésére kiadják. Szerző és szomszédos jogok :) személyiségi jogok, ide - vagy - oda. Ha szerencse mellénk pártol és van az elkövetőről kép és az még értékelhető is, nyerő az ügy, nagy valószínűséggel vádemeléssel zárul. Attól még a kár nem térül meg!!

Új kártya megkapása, pénzintézet függvénye. Ott kell igényelni, s majd küldik. Ahhoz az eljárásnak semmi köze.

----------------------
  • Löki
kea4 # 2007.05.11. 10:08

Kedves Érdeklődő!

Én közvetlenül a banktól is kérném az adott tranzakció során készült felvételeket, elvégre az én számlámról vettek föl pénzt az én kártyámmal. Hasonló esetben az OTP nekem megtagadta a képek kiadását személyiségi jogokra hivatkozva (!!!).

Az adatvédelmi biztos azonban azt felelte megkeresésemre, hogy eljárt az OTP-nél, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő, azóta mondjuk nem próbáltam újra fényképet kérni.

Az ügy érdekessége az volt, hogy a rendőrség nyomozásszerűen megállapította, hogy az adott automatában NINCS kamera.

Üdvrivalgással:
KEA.

érdeklődő9 # 2007.05.10. 16:43

Ezt akár úgy is érthetem, hogy előfordulhat, hogy esetleg a világon semmire se jut az ügy? Csak, hogy pontosan vázoljam a helyzetet, a lopás tegnap történt, a feljelentés pedig ma.

Pjotr # 2007.05.10. 11:05

Imádkozzon, hogy amire a rendőrség megkeresi a bankot vagy a bank reagál a megkeresésre ne töröljék már két hónapja felvételeket.
A bankok nem nagyon szokta válaszolni ilyen dolgokra...

érdeklődő9 # 2007.05.10. 07:59

Tehát az ember besétál a rendőrségre, elmeséli a történteket, onnan a rendőrség megkeresi az illetékes bankot, és kikéri az arra a kártyára vonatkozó videókamerás képeket/felvételeket. Értem. A banknak milyen határidővel kell ez "előkeresni"? Úgy értem mi az a minimum idő mire a rendőrség kezébe kezébe kerülhet a "bizonyíték"?

ObudaFan # 2007.05.09. 17:43

A bank nem a feljelentőnek adja ki a felvételt, hanem a rendőrségnek, azt viszont a rendőrség 30 napon belül kell, hogy igényelje. Ezzel együtt egy büntetőeljárás nem feltétlenül gyors, nem biztos, hogy idén még bíróságra kerül az ügy.

érdeklődő9 # 2007.05.09. 16:58

Sziasztok!
Egy ismerősöm bankkártyáját ellopták, és arról pénzt is vettek ki. Elment a bankba, zároltatta a számlát, holnap rendőrségre megy feljelentést tenni. Vannak tippjei az elkövető személyére, és az is felmerült, hogy esetleg családtag volt a tettes.
A kérdésem az lenne, hogy, miután a feljelentést megtette, mennyi idő telik el, mire érdemben történik valami? Értem itt ez alatt például, hogy a bank kiadja az automatát használó egyén fényképét (mert gondolom ez a leg célravezetőbb) stb. Szóval "nagy vonalakban" szeretném megtudni az efféle eljárások menetét, és, hogy ez a dolog milyen büntetőjogi kategóriába tartozik!

Előre is köszönöm a válaszokat!