Vissza előzetesbe?!


cafrinka # 2009.11.03. 16:01

Sziasztok!
A barátom ügyében 2008.áprilisában olyan ítéletet hozott a bíróság,hogy megismételt eljárást indítványoztak lopási ügyben. Ő,mivel munkát nem talált,az otthoni lakáskörülményei nem voltak megfelőlek,úgy döntött,hogy Svédországba költözik,ahol édesapja 33 éve él.Ezt az ügyvédjével megbeszélte,mint kézbesítési meghatalmazottat kérte,ha új tárgyalást írnának ki,jelezze,hogy haza mehessen.Svédországban legálisan,mint bevándorló telepedett le,saját névre lakást,kocsit vásárolt,bejelentett munkahelye van,a két ország között 5X utazott repülőgéppel,a magyar jogsiját,svédre cserélte,a magyart a svéd hatóság hazaküldte.Közben volt egy tárgyalás,az ügyvéd nem szólt,olyannyira,hogy ő sem ment el a tárgyalásra.A barátomat körözni kezdték és 1 év alatt találták meg,úgy,hogy közben a fent leírtak történtek(repülés,jogsicsere,stb.)Letartóztatták Svédországban és 1 hónap után hazavitték.Kérdésem,hogy kb. 20-féle papírt vittem haza,amely azt igazolja,hogy nem bújkált és járt Magyarországon többször is,plusz a volt ügyvédjétól elhoztam az aktáját,aminek a borítójára fel voltak írva az elérhetőségei.Mit várhatunk?Svédországban egyértelműen megállapította a bíró,hogy törvényesen élt itt,nem is toloncolták ki,visszajöhet bármikor,de nem tudom,hogy otthon hogyan fogják ezt látni a magyar törvényőrök?

Dr.Attika # 2007.06.03. 16:10

Örülünk. Szívesen.

Vivy # 2007.06.01. 14:43

Köszönöm az eddigi válaszokat! Túl vagyok a kihallgatáson, és hál'isten nem kellett visszamennem, sőt hamarosan le is zárják az ügyet! Nagyon rendes volt a nyomozónőm!!

ObudaFan # 2007.05.31. 13:40

Arról nem is beszélve, hogy jó néhány BH szól arról, hogy ilyen esetben az ügyvéd köteles megoldani a helyettesítést. Sem polgári, sem büntetőeljárásban nem elég egy igazolás sikerességéhez az, hogy az ügyvédnek éppen dolga volt, különösen utólag nem.

Vivy # 2007.05.30. 22:03

Köszönöm a választ, egyértelműen elmegyek, de nagyon félek, hogy helyből visszavisznek, persze az ügyvédem azt mondta, hogy nem fognak, de ki tudja!

Dr.Attika # 2007.05.30. 19:24

Lehetséges. A büntetőeljárás bármely szakaszában indítványozhatják az előzetes letartóztatást. Álláspontom szerint pénteken el kell menni pontosan és ott kiderül, hogy mit akar a nyomozóhatóság. A nagyobb baj abból lehet, ha nem mész el.

Vivy # 2007.05.30. 15:02

Köszönöm a válaszokat, de nem erre voltam kíváncsi! Azzal nincs gond, hogy nem mentem el, mert tudott róla a nyomozónő, lett értesítve és megbeszéltek egy másik időpontot! Ami most lesz pénteken! Engem az érdekelne nagyon, hogy onnan visszavihetnek előzetesbe? Lehetséges ez? Van olyan, hogy valakit kiengednek és valami olyat találnak akkor visszaviszik onnan helyből?

santino # 2007.05.30. 14:43

Vivy!

Ha idézést kapsz és gyanúsított vagy el kell menni vagy igazolási kérelmet kell eljuttatni a hatósághoz, de nem utólagosan. Ez nagy hiba volt. A hatóság kérheti, hogy foganatosítsák veled szemben az előzetest, de ezt majd a bíró eldönti.
Az ügyvédnek ezt tudnia kell, meg azt is, hogy attól, hogy ő tárgyal az eljárás megy tovább és nem hozzá fog igazodni. Van erre megoldás és feltételezem ezt tudja is csak valamiért nem jutott eszében. Szép ügyvéd az ilyen.

ObudaFan # 2007.05.29. 17:44

Kérdés, hogy az ügyvéd ezt megteszi-e, mert ez számára kockázatos. Ebben az esetben ugyanis azt kellett volna tanácsolnia, hogy aterhelt előzetesen mentse ki magát.

Dr.Attika # 2007.05.29. 17:22

Ha az ügyvéd nem ér rá, attól még neked el kellett volna menni. Nagy hiba volt. Persze emiatt és csak emiatt nem valószínű az újbóli előzetes.
ObudaFan javaslata is jó, de szerintem hatásosabb lenne, ha az ügyvéded tenné meg ugyanezt és "kidomborítaná" hogy az ő tanácsára nem mentél el, mert nélküle úgysem lett volna lényegi kihallgatás.

ObudaFan # 2007.05.29. 16:53

Létezni létezik. A lehető leggyorsabban írj szívhez szóló levelet, abban indokold, hogy miért is nem mentél el idézésre, és ígérd meg, hogy ezentúl elmész.

Vivy # 2007.05.29. 14:05

Szépen kérem aki tud mihamarabb válaszoljon! A helyzet a következő! Két hónapja kint vagyok szabadlábon, lakhelyelhagyásival! Semmit nem szegtem meg két munkahelyem van, rendesen élek és viselkedem viszont ma lett volna egy kihallgatás, de mi nem tudtunk elmenni, mert az ügyvédem tárgyalt! A társam még bent van előzetesben, és nem régen felhívtam az ő ügyvédjét, hogy mi volt ma! Állítólag azt mondta a nyomozónő, hogy pénteken, mert addigra rakták át a kihallgatásom, hogy valószínű vissza akar tetetni előzetesbe! Létezik ilyen, hogy akit kiengedtek azt visszarakják, mert én nem akarok visszamenni, nekem elég volt az az öt hónap és ha valóban így van inkább véget vetek magamnak! Kérem segítsetek! Előre is köszönöm!