Műkincsek


nyusz66 # 2007.06.16. 20:05

Legislator!
Köszi, de ennyit se kellett volna.

Legislator # 2007.06.16. 19:42

Talán nem a barátod csempészte ki a Seuso-kincseket, meg nem is ő találta meg, tehát mondhatnánk, hogy "kishal". Biztos nem kevesen csinálják azt, amit ő. A nemzet tulajdonát képező régészeti leleteket ellopni bűncselekmény, nem kívánok másban megnyilvánulni.


Sunshine after the rain.

nyusz66 # 2007.06.16. 17:48

Valaki esetleg?

nyusz66 # 2007.06.12. 10:51

Szűkíteném a kérdést, mivel eddig nem kaptam érdemi választ:

Nyomozati szakaszaszban megteheti-e a rendőrség, hogy a gyanusított nevét és telefonszámát kiadja egy országos napilap újságírójának? (Az újságíró felhívta a barátomat, név szerint kereste őt a mobilján, és mondta, hogy a rendőrségtől kapta meg a nevét-számát. Ezután persze csak kezdőbetűket jelentettek meg - még szintén nyomozati szakban - az újságban. De attól még az újságíró pontosan tudja, kiről van szó.)

Szóval ez jogos-e, és, ha nem, akkor milyen paragrafust sértettek ezzel?

balek_a_legnagyobb # 2007.06.10. 21:48

nyusz66: kar foglalkozni hahop-al, van a forumon par lelkes ember, aki egybol elitelne mindenkit, aki csak kapcsolatba kerult a torvennyel. kar vele vitatkozni, csak egy kisebbsegi komplexusos, itt eli ki magat

hahop: te aknat kivansz a kerdezonek, en meg neked sok sikert ezzel az eletfelfogassal, remelem szetbasz az ideg, veszek gyorsan enis femkeresot, es kiturok mindent, hihihi :) az ilyen fanatikus idiotak miatt tartunk ott ahol, nemkell ide igazsagszolgaltatas, csak 1-2 ilyen fanatikus okostojas, vegyel egy AK47-est, azt oszt az igazsagot, neked ez a szint.

hahop (törölt felhasználó) # 2007.06.10. 20:30

Az a gond, hogy tájékozatlanságon megdöbbentő. Ha nem te vagy a rabló - amiben egyébként egyre jobban hiszek (lásd a szokásos fémkeresős műtrágyás hívatkozást) – milyenbarát az aki az illegális tevékenységébe az ügyébe ilyen jól beavat. Élettársad, férjed?

Fogadj egy ügyvédet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Amúgy még egyszer mondom, hogy az általad említet szerződése senkinek nincs. Most nem akarok belemenni, de Ásatási bizottság meg stb. Régésznek adnak terepbejárásra, engedélyt lelőhely felderítésre fémkersővel, de inkább anélkül folytatják. Tedd fel ide a másolatát, majd leellenőrzöm.

A „barátodnak” pedig egy instabil II. világháborús mozgásra induló aknát kívánok szemből. (Így nincs gond a hozzátartozói búcsúval, csak DNS azonosítás lehet.)

A tetű rabló aggódik, hogy elfelejtkeznek, hogy náluk maradt a fémkereső????? Vegyen másikat mert az elkövetés eszköze, ha balhé nem kaphatja vissza. Nem kapott papírt??? Valószínűleg az aláírásánál az olvasható, hogy „egy példányt átvettem” keresse meg az agyatlan vagy kérje meg az ügyvédjét, aki kérhet még rola ingyenes másolatot vagy 100 pénz oldalanként ha jó tudom, mert ő már kapott belőle példányt.

nyusz66 # 2007.06.09. 12:31

"kedves" hahop!

A felháborító stílusodról csak annyit, hogy téged minősít.

Egyébként a barátom igenis szerződésben dolgozik együtt a Nemzeti Múzeummal, plusz a helyi múzeumnak is szállít imitt-amott szántóföldön előkerült anyagokat, ha ilyeneket talál.
A rendőrséget már fel is hívta a helyi múzeum igazgatója, hogy igazolja, az elkobzott cuccok feltehetőleg az ő tulajdonuk, mivel azt le adta volna nekik, ha el nem kobozzák.

És jó lenne, ha nem csak propaganda-anyagot olvasnál (és terjesztenél...) mert akkor tudnád, hogy évente számtalan régészeti lelet megy tönkre a szántások illetve a műtrágyázás során. Ha ellenben ezt kiszedik fémkeresővel, akkor nem fog tönkremenni.

A barátomnak ugyan GPS-e (még tudtommal) nincs, de képességéhez mérten dokumentálja, hogy hol találta az adott dolgokat. Plusz, ha nagyobb leletre bukkan - több cucc kis területen belül - akkor értesíti a múzeumot, és akkor ők jönnek ki feltárni, ha tudnak. Vagy szólnak neki, hogy szedje ki, és hozza be, azt kész.

Az viszont most már tényleg érdekelne, hogy törvényi rendelkezés biztosít-e az őrizetesnek telefonálási lehetőséget.

Ha jogász is olvassa amit írok:
A barátom telefonszámát a hírrel együtt kiadta a rendőrség egy országos lapnak. Az újságíró hívta őt fel, hogy tőle is megkérdezze, mi is történt.
Ez jogszerű? Megtehetik?

Egyébként a fémkeresőit lefotózták, papírt is írtak a lefoglalásukról - de ő nem kapott semmit! Ezzel mi a helyzet? Kérjen utólag? Aggódik, hogy valahogy "elfelejtkeznek róla" hogy náluk maradtak a keresői.

Egyébként hahop!

Jó lehet neked, hogy ennyire mindentudó vagy. És még távolbalátó is. Így tudod pár pillanat alatt megállapítani, hogy a barátom "fosztogató rabló",aki a lelőhelyeket "megrongálja", sőt azt is látod mindenlátó szemeiddel, ahogy "a kibányászás során hogy törte apró darabokra egy honfoglalás kori magyar vitéz csontvázát", és, hogy én hazudok, mert "nincs olyan ember" akivel a Nemzeti Múzeum együttműködne. Jó neked, de tényleg.

Aztán vannak még, akiknek nem annyira jó, mint neked - ők azok, akik előbb gondolkodnak, néha előfordul az is, hogy elbizonytalanodnak, és ilyenkor másokhoz fordulnak, például.

Ha olyan valaki segítene, aki jogtudó, és nem mindentudó, mint hahop, annak a segítségét nagyon-nagyon megköszönném!

hahop (törölt felhasználó) # 2007.06.08. 20:26

Szia!

A haverod egy fosztogató rabló aki a nemzet kulturális értékeit rongálja, fosztogatja. Nincs olyan ember akivel a te általad sejtetett módon a Nemzeti Múzeum együttműködne. Ez hazugság.

Fémkeresővel szabálysértés minimum a lelőhely felderítés. A fémkeresőt el lehet kobozni, de lehet hivatkozni, hogy aránytalan az elkobzással okozott hátrány a cselekményhez képest és akkor visszaadják általában.

Nézd meg a lopás tényállását az értékhatár nélkül rendeli büntetni azt aki ellopja a földben…vizek medrében, barlangban stb. meg van határozva mit lop el. Emellett mivel lelőhely azt pedig megrongálja.

Ha a fémkeresős szándéka arra irányul, hogy régészeti leletet keressen balhé, ha nem és valóban véletlenül talál a fémkeresőjével régészeti leletet, találó határidőn belül leadja és még találó díjra is jogosult. (Általában ez a védekezésük a mocskoknak) Mármint az, hogy ő mondjuk magas fémtartalmú ásványokat gyűjt és van is a gennyládának ilyen pár darab otthon hogy a házkutatáson villantsa, de én elmentem a megyei könyvtárba és levéltárba és mit ad az Úr a büdös mocsodék szemét sírrabló kizárólag X megye Arheológiai atlaszát, meg lelőhelyeinek nyilvántartását és hasonló könyveket és iratokat kért ki és másoltatott úgyhogy megszopta.

Azt mondtad, hogy megtart valamiket, de nem volt semmi a házkutatáson. Ebből számomra mint feltételezés az jön le tudja a barátod (ha nem te vagy az) hogy amit csinál az bűncselekmény.

A javaslatom az, hogy töredelmesen bánja meg tettét a lehető legpontosabban mondja el, hogy honnan mit lopott és a kibányászás során hogy törte apró darabokra egy honfoglalás kori magyar vitéz csontvázát mert pár aranygömböcre volt szüksége. Ahelyett, hogy régészek tárták volna fel. Mikor a bűneit felsorolta mutassa meg a helyszíneket és mindörökre hagyjon fel a tevékenyégével.

„A telefonálhat egyet az őrizetes.” Szerintem nem így van. Javaslom sokkal kevesebb amerikai filmnézés … Kérheti XY védő értesítését, hozzátartozó vagy bárkinek az értesítését, hogy őrizetbe vették de előállításnál nincs ilyen. Ha van hívókártyája a meghatalmazott, vagy kirendelt védővel őrizetbe vételét követően telefonon korlátozás-, ellenőrzés nélkül kapcsolatot tarthat.

Lhotse # 2007.06.07. 20:25

Első körben nekem csak szabálysértésnek tűnik a dolog. A rendőrök "mint az elkövetés eszközét" foglalhatták le a detektort, szerintem vitatható. A határozat ellen van helye fellebbezésnek. Telefonálhat egyet az őrizetes. Ebben a jogában nem korlátozhatták volna. És kit érdekel? Senkit. Októberben ennél "zaftosabb" jogtalanságok is következmény nélkül maradtak... :( Szerintem nincs komoly félni valója a barátodnak, de ha a rendőrök elárulják végre, hogy mivel gyanúsítják (ez egyébként szintén kötelességük), akkor lehet, hogy jó lenne szert tennie egy ügyvédre.

nyusz66 # 2007.06.07. 19:22

Senki? Valaki?

Annyit derítettem ki eddig a netről, hogy rongálás címszó alatt büntethetnék esetleg, illetve, ha 8 napon túl voltak nála a dolgok, akkor a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt 100 ezer bírságot kaphat.

A fémkeresőket lefoglalták. Jogos volt?
Amíg bennt tartották, nem telefonálhatott senkinek. Ez jogos?
Sajnos olyan hülye volt, hogy a jegyzőkönyvben nem pontosan az áll, amiket ő az elején elmondott, illetve ahogyan a dolgokat nála találták, de ő aláírta, most meg arra hivatkozik, hogy az a két rendőr "is megmondhatja" aki előállította, hogy neki van igaza...

nyusz66 # 2007.06.07. 10:16

Egy ismerősöm kedvenc hobbija a kincskeresés. Van több profi fémkeresője is, és az elmúlt években többször dolgozott a Nemzet Múzeumnak is. Általában úgy intézte a dolgait, hogy, ha talált egy nagyobb leletet, akkor azt nagyobbrészt leadta a múzeumnak, néhány igazán szép darabot pedig - a múzeum "hallgatólagos beleegyezésével" megtartott saját magának.
Most viszont elkapták a rendőrök tegnap este. Volt nála két fémkereső, és három különböző helyről anyag. Nagyrészük tényleg csak régészeti érték, azaz dirib-darabok ebből-abból. A leleteket be is jelentette - de csak telefonon, nincs róla papír.
A rendőrök fogták a három külön helyről származó leletet, összekutyulták, amíg számbavették, majd elküldték a Győri Múzeumba becslésre.

A kérdésem, hogy az ismerősöm hogyan jön majd ebből ki? Mik a lehetőségek, és milyen büntetési tételei vannak ennek?

A talált cuccok jórésze nem lépi túl a 20 ezer forintot, ha műkincsileg értékelik fel őket - de ugye, ha eszmei értékre mennek, akkor ki tudja? Ráadásul volt közötte néhány strandokon keresett cucc - arany meg ezüstékszerek - ami a végösszeget megdobja.

Amíg benntartották, a családi házban is házkutatást tartottak (hajnali egykor, asszony, gyerekek csak pislogtak) de ott nem találtak semmit.

Most a rendőrségen van a baromi drága keresője, amiatt is aggódik, meg persze nem szeretne éveket ülni a dutyiban.

Valami megnyugtató - vagy kevésbé megnyugtató - infót tudna valaki írni?