Felfüggesztett szabadságvesztés után szabálysértés


ObudaFan # 2007.06.22. 16:03

Egyébként elképzelhető az is, hogy szabálysértés elkövetéséért kell leülni a felfüggesztett büntetést. A felfüggesztett büntetést ugyanis végre kell hajtani, ha az elkövető a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi. Ez pedig lehet egy szabálysértés is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.22. 15:56

A vétség ne egyenlő a bűncselekménnyel. Már halmazelméleti szempontból. A vétség és bűntett összeghalmaza a bűncselekmény, úgy, hogy a két részhalmaznak közös eleme nincs.

bibi76 # 2007.06.22. 13:29

Ezek szerint ha letöltendőre ítélik, akkor visszakapja azt a 2 évet, értem. Megjegyzem, nem vagyok jártas a büntetőjogban, ezért eszembe se jutott volna, hogy a vétség = bűncselekmény.
Mindenesetre, köszönöm a választ!

amatőr # 2007.06.22. 13:08

Tévedsz, nem szabálysértést követett el, hanem lopás vétségének (vagyis bűncselekmény) megalapozott gyanúja miatt folyik vele szemben büntetőeljárás.

Tényleg "csak" a szabálysértési értékhatárig terjedő értékű dolgokat lopott, de azt bűnszövetségben. Emiatt lett belőle vétség, azaz ismétlem: bűncselekmény.

A felfüggesztett büntetést pedig akkor kell végrehajtani, ha

  1. a próbaidő alatt megállapítják, hogy a büntetés végrehajtását a 90. §-ban foglalt kizáró ok ellenére függesztették fel,

b) az elkövetőt a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik,

  1. az elkövető a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi.
bibi76 # 2007.06.22. 12:58

Helló!
Bár nem közvetlenül engem érint a téma, de ha tudtok, légyszi válaszoljatok!

Ha kapott valaki 2 év felfüggesztett szabadságvesztést, ami csak jövő tavasszal jár le, de közben szabálysértést követett el, akkor leültetik vele a 2 évet, amennyiben még a felfüggesztés lejárta előtt elítélik ebben az ügyben?

Egyébként a Btk. 316. paragrafus 1. bekezdésébe ütköző , és (2) bekezdés II. fordulat a. pontja szerint minősülő bűnszövetségben szabálysértési értékre elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanújáról van szó.
Magyarul: lopott, de "csak" annyit ,hogy ne bűncselekény legyen belőle.

Köszi ha tudtok válaszolni!
bibi76