érdekházasság


Ani85 # 2010.05.18. 12:06

Segítséget szeretnék kérni: ha férjhez megyek Törökországba, de Magyarországon ezt nem érvényesítettem akkor ez eleve nem is érvényes házasság?
Illetve kérhetek-e más országba beutazási vízumot a férjnek? Előre is köszönöm

Layla # 2007.09.10. 09:20

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!

Layla

ObudaFan # 2007.09.09. 09:07

Nem kell Egyiptomba menni. A magyar állam ilyesmi miatt kiadni oda nem fogja, mert itthon nem bűncselekmény ez.

Judge Curtis # 2007.09.09. 07:08
ÉRDEKES ÉS ELÉG NEHEZEN MEGÍTÉLHETÕ KÉRDÉS ÍGY A KÖRÜLMÉNYEK ISMERETE NÉLKÜL A KÖZOKIRATHAMISÍTÁS TÉNYÁLLÁSA, DE ÚGY VÉLEM, NEM KELL TÕLE TARTANOD, NEM KÖVETED EL, ÉS HA ELKÖVETED, AKKOR IS
  • MEGINT EZT CSAK FÓRUMON ÍROM LE-- MAXIMUM ESZKÖZBÛNCSELEKMÉNYKÉNT NEM KÖVETSZ EL FÕBEN JÁRÓ BÛNT, EZZEL EGYÜTT NYILVÁNVALÓ, HOGY KERÜLD EL. CSAK KERÜLHETSZ OLYAN HELYZETBE, HOGY MÉGIS RÁHÚZHATÓ LESZ, TEHÁT EZZEL VIGYÁZZ, DE ÍGY ALAPKÉNT ERRE NAGYON KIS ESÉLYT LÁTOK.
JOGELLENES TARTÓZKODÁSRÓL PEDIG AZ ELÕTTEM BEÍRÓ MÁR LEÍRTA HELYESEN AMIT TUDNOD KELL.

ELLENBEN MAGÁNSZEMÉLYKÉNT TUDOD MITÕL TARTANÉK ÉN A HELYEDBEN? NEHOGY EGYIPTOMI HATÓSÁGOK INDÍTSANAK ELJÁRÁST AKÁRMIÉRT IS, GONDOLOM NEM KELL BEMUTATNOM AZ OTTANI KÖRÜLMÉNYEKET, LEHET RÓLA ELKÉPZELÉSED, ÚGYHOGY A TE HELYEDBEN ÉN ETTÕL TARTANÉK.
JUDGE CURTIS

ObudaFan # 2007.09.08. 13:56

Eleve nem jogellenes az itt tartózkodás, legalábbis egyelőre, és formálisan nem az, ez pedig kizárja a bűncselekmény megvalósulását.

tomas64 # 2007.09.07. 18:04

A jogellenes belföldi tartózkodás elősegítésének törvényi tényállási eleme a vagyoni haszonszerzés, tehát e nélkül a célzat nélkül a bűncselekményi tényállás nem valsul meg.

ObudaFan # 2007.09.07. 18:03

Nem bűncselekmény, viszont egyáltalán nem biztos, hogy össze fog jönni az úrnak az a letelepedés.

tomas64 # 2007.09.07. 17:01

A Btk-ban - emlékeim szerint - nem szerepel az általad említett tényállás, így bűncselekmény sem lehet. De előfordulhat, hogy csak elkerülte anno a fgyelmem!

Layla # 2007.09.07. 16:15

Köszönöm a válaszodat, tomas64!
Szerinted (és persze mások véleményét is hálásan fogadom) intellektuális-közokirat-hamisítás sem valósul meg ebben az esetben?
Azon kívül: Nem történik "jogellenes tartózkodás elősegítése"? Vagy valamilyen más bűncselekmény fogalmát nem meríti ki a vízumszerzésre irányuló érdekházasság? Mi a legrosszabb, ami az elkövetéjével megtörténhet? (Jogilag)

Minden segítséget köszönök,
Layla

tomas64 # 2007.09.07. 14:00

Véleményem szerint nem történne közokirathamisítás, hiszen a törvényeknek megfelelő házasságra lépnek a felek. Azonban a válásra vonatkozó megállapodás már jogsazbály megkerülésére irányulóvá, semmissé teheti a házassági köteléket, illetve a másik buktató: a válásra vonatkozó kitétel nem lesz végrehajtható, és örökké egymás nyakán maradhatnak.

Layla # 2007.09.07. 12:30

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni érdekházasság témakörben. A történet a következő:
Egy barátnőmet megkérte egy egyiptomi barátja, hogy utazzon ki Egyiptomba, és egyiptomi törvények szerint házasodjon össze az öccsével (aki korban közel áll, hozzá, de akit nem ismer), majd küldjön számára meghívólevelet, hogy az újdonsült férj kapjon vízumot, és beutazhasson az EU területére. A megállapodás szerint 1 hónap múlva a férje elválik tőle.
Kérdéseim a következők:
Milyen vádra és büntetésre számíthat, ha:

  1. Anyagi haszna nem származott a házasságból (az egyiptomi utat kivéve, de ez sem feltétlenül nyilvánvaló) És ha származott?
  2. Ha a (volt) férje törvénysértést követ el az Unió területén, és kiderül, hogy hogyan jutott be.
  3. Ha jól tudom, ezért közokirat-hamisítással is vádolhatják. Igaz ez? És az mivel járhat?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget.