Garázdaság


Magnus # 2007.09.19. 19:01

Értem.

amatőr # 2007.09.19. 16:55

Előbb az ügyészségen megírták, aztán átküldték a bíróságra, ahol éppen ítélkezési szünet volt, majd amikor a bíró a szabadságáról visszatért a munkába, intézkedett a kézbesítése iránt.

Magnus # 2007.09.19. 16:40

Én nem látok ilyen javaslatot benne. De az vajon miért lehet, hogy a vádirat július 18-i keltezésű, de csak szeptember 17.-én postázták ki a keletbélyegző szerint?

Alterego # 2007.09.19. 16:12

Bocsánat, még egy megjegyzés: a vádiratban benne kell szerepelnie annak, hogy az ügyész mit javasol, azaz: szab. veszt, vagy pénzbírság? A felfüggesztésre már nem tehet javaslatot az ügyész, ez kizárólag a bíró joga.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.19. 04:01

A próbára bocsátás komoly dolog, de nem büntetés.

Bandino # 2007.09.18. 22:13

Én garázdaságért próbára bocsájtást kaptam.Ez ugye nem egy komoly dolog,így max. pénzbírságot fogsz kapni ha meg sikerül bebizonyítani hogy önvédelem akkor semmit.

Alterego # 2007.09.18. 18:25

Mivel "csak" garázdaságról és könnyű testi sértésről van szó, így az ügyben nem kötelező a védő részvétele az eljárásban. Az eljáró hatóság nem is fog a részedre kirendelni védőt, mert azt csak akkor teszik meg, ha a védelem kötelező és nincs meghatalmazott védőd. Egyébként Te az eljárás bármely szakaszában - tehát ha akarod akár az utolsó tárgyalási napon - is hatalmazhatsz meg védőt. Véleményem szerint ha büntetlen előéletű vagy, csak egy nagyon brutális bíró szabna ki rád szabadságvesztést, de azt is felfüggesztené próbaidőre. Így látlatlanban megkockáztatok egy pénzbüntetést. Ha ennél súlyosabb, szerintem érdemes fellebbezned, de védőt még a másodfokú eljárás során is hatalmazhatsz meg. Mert egyébként nem olcsók...

Magnus # 2007.09.18. 17:54

Szia, köszönöm a válaszod!

Benne voltam, mert kétszer fenékberúgtam az illetőt, amitől zúzodása lett a fenekén a látleletek alapján, s ezt a tettet el is ismertem. A vádirat tartalmazza még, hogy dulakodtam a földön fekve az illetővel, ami viszont nem igaz. Se pro, s kontra nem volt bántalmazás az ominózus fenékberugások után.

ObudaFan # 2007.09.18. 17:22

Az az igazság, hogy a meghatalmazott védők azért hatékonyabbak, mint a kirendelt védők. Nincs határidő, az eljárás végéig bármikor meghatalmazhatsz védőt.

Hogy mire lehet számítani, azt nehéz innen megmondani, mert amit leírtál, az jogos védelem, de valamiért mégiscsak vádat emeltek ellened. Így aztán nyilván olyan bizonyítási kérdés van itt, ami interneten keresztül nem igazán oldható meg.

Magnus # 2007.09.18. 12:57

Üdvözlet mindenkinek!

Szeretnék tanácsot, vagy véleményt kérni Tőletek. Tavaly télen volt egy utcai csetepaté, melyet megelőzően belénk kötött egy ittas állapotban lévő éjjeli őr (közterületen) a szóváltás után a barátomat fejbevágta egy vasdarabbal. Ezért Õ maradandó sérülést szenvedett. Én közbeléptem, hogy megvédjem, mert erre Õ önmagától már nem volt képes. Az eredménye, hogy II. rendű vádlottként garázdasággal vádolnak, ma kaptam meg a vádiratot. Az illető könnyű sérülést szenvedett miattam, ám feljelentést nem tett.

Azt szeretném kérdezni, hogy mire lehet számítani? Még semmilyen ügyem nem volt, ezért a folyamattal sem vagyok tisztában. Érdemes ügyvédet fogadnom, vagy a kirendelt is elegendő? Ha magam kivánok egy ügyvédet fogadni, arra van határidő? A kisérőlevélben 15 nap szerepel, de nem tudom, hogy ez az ügyvédre is vonatkozik, vagy csak a bizonyítási eszközeim megjelölésére?

Előre is köszönöm!