Halálos fenyegetés


Majordomus # 2023.12.05. 20:56

Semmikor.
A helyileg illetékes rendőrségen kell feljelentést tenned.

banatos # 2023.12.05. 20:52

Kedves Hozzáértők!
Szeretném tudni ha e-papiron keresztül jelentem ,hogy életveszélyesen megfenyegetett valaki. Leírom az eseményt meg adom a tanúkat. Mikor várható ,hogy a hatóság megmozdul?
Köszönöm a választ.

oligaliga # 2019.02.26. 06:11

Syrenia

Minden eset más, de mindegyik ugyanúgy kezdődik: fel kell őket keresni szemnélyesen vagy telefonon. A többit az egyesület mondhatja meg. Itt a JOGI fórumon nem kapsz választ olyan kérdésre, ami nem tartozik a jogra.

Syrenia # 2019.02.25. 20:05

Majd akkor lesz jogi kérdés, ha agyonveri a barátja.
Elég nagy probléma ez, akkor már gyakorlatilag "minek"..
Több tízezer családon belüli erőszak van az országban, ez is egy elborzasztó szám. Sajnos a gyenge nők sokszor nem képesek segítség nélkül tenni ellene. A pszichés, illetve a fizikai terror azért eléggé tönkre tudja tenni az ember lelkét, realitásérzetét...
Megelőztél, írni is akartam, hogy én a NANE-t javasoltam neki, de bővebben nem tudtam neki elmondani, hogy ők miben tudnak ténylegesen segíteni. Mi a menete? Olvastam a honlapjukat, de nekem kicsit zavaros...

drbjozsef # 2019.02.25. 19:51

Ez nem jogi kérdés.
Ez mentálhigiéniés kérdés.
Keresse például a NANE-t. Talán tudnak tanácsot adni.
Amíg valaki tűri az erőszakot, addig nem lehet rajta segíteni. Te sem tudsz. Csak magán segíthet.

Majd akkor lesz jogi kérdés, ha agyonveri a barátja.

Ha lenne egyszerű megoldás, nem lenne többtízezer családon belüli erőszak. De nincs, amíg a sértett nem lép.

Syrenia # 2019.02.25. 19:36

Azért nem ilyen egyszerű a helyzet, sajnos... egyedül van már 3 éve, a párja miatt a családja se beszél vele... én próbálom a lelket tartani benne. Nagyon fél. Folyamatosan korlátozza, nem engedi ki a házból egyedül, elveszi a telefonját, stb., ha véletlenül merne szólni bárkinek is. Mit tehet egy ilyen ember ilyen esetben? A párja (szerintem) egy beteg ember, erőszakos, arrogáns, haveri köre is ugyanilyen börtönviselt, kopasz, kigyúrt állatokból áll és mindig azt mondja, hogy velük fogja eltetetni láb alól...
Igazából érdekelne, hogy ha elmenne bíróságra, gyámügyre, vagy egyáltalán nem is tudom, hová tudna fordulni és hogy hogyan tudná megvédeni magát attól, hogy ha felkeresi a hatóságot, akkor utána ne verje meg érte? Mert azt mondta, ha bárkinek is szól, elvágja a torkát, vagyis elvágatja...
Mivel volt már hasonló súlyos testi sértéssel végződő több ügye is (ami számomra ma napig rejtély, hogyan tudta kimosni magát belőlük, szerinte a kapcsolatainak köszönhetően), így természetes, hogy szegény lánynak bőven van oka félni... de lépni szeretne, de félti a testi épségét, főleg úgy, hogy van egy kisbabája is...

drbjozsef # 2019.02.25. 19:14

ezért nem mer semmit sem tenni.

Általában ez is benne van. Erre mi a fenét lehet tanácsolni?
Talán ha a környezete mellé állna, és érezné a törődést, akkor merne.
Mégis mit tehetne az igazságszolgáltatás, ha nem szól?

Syrenia # 2019.02.25. 19:03

Sziasztok!
Próbáltam csemegézni a hozzászólásokban, a szakértők tanácsaiban, véleményeiben, de azt vettem észre, hogy amelyik fórumozók abban kérnek tanácsot, hogy mi a teendő halálos fenyegetések, zaklatások ellen, nem nagyon érkezett szakemberektől válasz... Ennyire reménytelen a helyzet?
A barátnőmet is már sokszor halálosan megfenyegette a párja, "el fogja tetetni láb alól, ha el mer menni", és hasonlók (amiről készült hangfelvétel is), valamint többször is megverte már, ezért nem mer semmit sem tenni. Többször volt már a srácnak rendőrségi ügye súlyos testi sértés miatt, de eddig mindig megúszta valamiért... Mit lehet ilyen esetben tenni? Tényleg ennyire tehetetlen a magyar igazság vagy inkább jogszolgáltatás? Az ország tele agresszív férfiakkal, bántalmazott nőkkel és a törvény nem áll mellettük? Nem értem én ezt....
Előre is köszönöm a segítő válaszokat!

Ineedhelp # 2016.12.14. 11:20

Kedves Fórumozók!

A következő esettel/ esetekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 3 éve lakom egy lakásban Budapesten, ami családi jóbarátunk tulajdonában all. A lakásba nem vagyok bejelentve, állandó lakcímem vidéken van. Az emeleten a szomszédom, aki nem a közvetlen szomszédom, hanem cask közvetett (én a 2-es lakásban, ő a 3-asban él) amióta beköltöztem zaklat és fenyeget. Már a beköltözésem napján gusztustalan jelzkkel ellátott mondatokba igyekezett korlátozni, hogy milyen cipőben járjak, vagy hogy milyen társaságot fogadhatok.. Korlátozni probálja különféle ordibálással és testi bántalmazással fűszerezett mondataival, hogy a gangon, folyosón dohányozzak, valamint hogy ezt milyen öltözékben tehetem. Az ajtóm becsukását is hangosnak véli, melyet szintén szóvá tesz időbként, minősíthetetlen stílusban. Meghazudtol engem és a páromat is, aki január ota velem lakik ott. Több az emeleten, vagy más emeleteken él szomszédot is fenyegetett, zaklatott és követett. Megfigyel minket, a gangon all, ha este hazaérek egyedül akkor kint all néha az ajtómnál és cask hallgatózik. Már megfenyegetett hogy eltöri a karom, kitépi az ajtomat a helyéről, a páromat pedg megfenyegette hogy kitépi a belét, hogy megöli, elássa, ezt mind úgy, hogy én is kint voltam a gangon, valamint nem engedte a páromat elhaladni a folyosón, be akarta vinni az ő lakásába. Legutobbi alkalommal az öklére láncot tekert és üvöltözve fenyegette a páromat hogy megöli. Majd utánament az utcára ahol megvárta mig a párom hazaér és nyitott ajtonál várta hogy ne nézze őt hülyének, hogy valotlant állit azzal kapcsolatban hogy ki hangoskodik itt. Többszöri probálkozás ellenére sem hajlando a lakás tulajdonosával együtt megbeszélni a helyzetet, ami természetesen nem valós, és szürreális, hogy uralkodni akar az életemen, vagy bárkién, és rettegek egyedül otthon lenni. Külön kitért arra, hogy neki nincs vesztenivaloja és hogy simán bántalmazni fog minket. A lakóközösség, a közös képviselő, a ház aljában lévő kisbolt alkalmazottai mind tanuskodni tudnak arról, hogy mindenbe beleköt és mit művel. A kisboltbol ki is van tiltva, többen miatta költöztek el. Azt hiszem tömören ennyi a történetem, mit tehetnék? Érdemes-e feljelenteni? vagy egy esetleges kamerarendszert hogy tudnék kiépiteni, amivel rögziteni lehetne hogy zaklat bennünket... Előre is köszönök minden segitő hozzászólást!

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.14. 06:07

:)

Dr.Attika # 2016.09.14. 04:34

Van határozatlan biztonsági szolgálat is? Ha igen, akkor az bizonytalansági szolgálat.

Súgás # 2016.09.13. 19:18

Határozott biztonsági szolgálat áll rendelkezésükre!

Öreg Tölgy # 2016.09.09. 15:01

Nyilván az Általad írt példák nem merítik ki a bűncselekmény fogalmi elemeit. Ezért mondtam, hogy látni kellene a határozatot.

Dr.Attika # 2016.09.09. 13:19

A rendőröket is meg lehet érteni. Hány olyan fenyegetés van, hogy : Rák egye meg a májad. Varjú vájja ki a szemed stb. Ilyen esetekben is fenn áll a halállal, súlyos egészség romlással történő fenyegetés.
Hallgassák ki az elkövetőt, hogy komolyan halállal vagy súlyos egészség romlással fenyegette-e a sértettet.

Öreg Tölgy # 2016.09.09. 12:06

Tényleg jó, de azért ne vedd komolyan! :) A kérdést komolyan nyilván csak a határozat teljes szövegének ismeretében lehetne megválaszolni.

Azt viszont már sokadszor látom meglepődve, hogy ha megkérdezem ilyen jellegű határozatnál, hogy megpanaszolta-e a sértett a megszüntetés (elutasítást), a válasz mindig az, hogy eszükbe sem jutott. Ott lehetett volna megmérni a határozat helyességét. Zaklatás miatt még pótmagánvádnak is helye lehet, bíróság pedig már csak nem ír le ilyen hülyeséget.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.09. 10:00

Druszám!
Ez jó, nagyon jó :)

Dr.Attika # 2016.09.09. 09:38

Talán azért, mert Ön valamikor kijelenthette előtte, hogy nem fél a haláltól. Ha ezt bizonyítani tudja a testvére, akkor megállapíthatja a bíróság, hogy nem volt félelem keltése a halál vonatkozásában.

jozsef780424 # 2016.09.09. 09:25

Azt hazutta a mostohatestvérem a rendőrségen,hogy nem félelem keltésböl fenyegetett meg.
Kérdezem én,akkor miért mondta hogy megöl,talán viccbö?

jozsef780424 # 2016.08.29. 10:09

Engem a mostoha testvérem(anyám elsö házasságából való fiú)rendőrök és tanúk elött halálosan megfenyegetett.
Tettem is feljelentést de a rendörség lezárta az ügyet.
A rendöröket nem hallgatták ki és én azóta félek töle és a családjától,amit a feljelentésbe szóvá is tettem.
Mit tegyek ilyen esetben?

Öreg Tölgy # 2016.07.31. 08:39

Nem levetés, levezetés. :)

Öreg Tölgy # 2016.07.31. 08:38

Azért nekem ebből inkább az jön le, hogy nem bizonyítottság hiányában szüntették meg (már csak azért sem, mert a két rendőr a vádemeléshez épp elég lenne), hanem tényállási elem (a félelemkeltési célzat) hiányában (kb. a BH 2011.303. számú jogesetben írtak szerint). Éppen azért érdekes lenne a jogi levetés ismerete, nem tenném a tűzbe a kezem a helyességéért.

Véleményem # 2016.07.30. 21:39

jozsef780424

Nem csoda, hogy megszüntették a leírtakból gyenge ez az egész nem állna meg. Kevés a bizonyíték és úgy néz ki nem is lesz több. Nem lehet bizonyítani. Hiába lenne panasz a nyomozás megszüntetése ellen. Sajnos több bizonyíték, tanúk, stb. kellenének ahhoz, hogy ez a gyenge bűncselekmény megálljon a féltestvér ellen.

Öreg Tölgy # 2016.07.30. 11:41

Megpanaszoltad a nyomozás megszüntetését?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.30. 09:07

Az nem mostoha-, hanem féltestvér.

jozsef780424 # 2016.07.30. 09:01

Mit tegyek,ha a mostoha tesvérem (aki az anyám elsö házasságából való)halálosan megfenyegetett.
tette ellene feljelentést,de sajnos a rendörség lezárta.
én azóta félek töle.
Azt mondta a rendörségen,hogy nem félelem keltésből mondta ezt,hogy meg öl.
Ezt a jelentést a Két rendör is hallota de azokat sajnos nem hallgatták ki.
Vannak tanúk is,de ők sajnos az anyám (aki kihivta a mostoha tesvéreméket)talpnyalói.
Szeretném,hogy a mostoha testvérem megbünhödjön ezért.