Átvertek! Hogyan kaphatom visza pénzem?


ObudaFan # 2007.11.28. 19:37

Elfogadható.

fefe8 # 2007.11.28. 18:59

kösz, Monalisa
Úgysem fogadná el, tagadná az egészet. Ha van ezzel kapcsolatos sms? Az elfogadható bizonyítéknak?

monalisa1 # 2007.11.22. 23:18

fizetési meghagyás...

monalisa1 # 2007.11.22. 21:57

Egy pénztartozás elévülési ideje 5 év.

A "kb." 5 évvel ezelőtti kölcsönadásra kellene nagyon pontosan visszaemlékezni, mert ha 5 éven túli az időpont - akár csak egy nappal is -, akkor a tartozás bár továbbra is fenntáll, de jogi úton már nem érvényesíthető a követelés.

Az hogy nem készült írásbeli megállapodás az ügyletről: magáról a kölcsönzésről és a visszaadás idejéről valamint a kamatról, hát... De ha szavahihető tanúkkal tudja bizonyítani a kölcsönadás tényét, idejét, a bíróság esetleg helyt ad a követelésnek.

Előszőr is meghagyásos keresetet kell beadni a bíróságnak, ennek pertárgyérték 3% költség az illetéke. (Formanyomtatvány, a bíróság "panasznapján" kérhető.) Ha az illető elismeri a tartozást, fizet, ha ellentmond, per lesz a dologból. Ekkor előbb további 3% illetéket kell még leróni.

fefe8 # 2007.11.22. 21:27

Ismerősöm kölcsönadott a haverjának kb. 5 évvel ezelőtt 1 millió forintot. Papír nincs róla. Mit lehet ilyenkor tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.16. 16:48

Nemigen van más lehetőség.

FDToth # 2007.11.16. 16:03

Szóval a végrehajtóval egy kicsit még várni kell. Érdemes lett volna a büntetőperben elbíráltatni a polgári jogi igényt is - akkor már a végrehajtó vagy behajtotta volna a pénzt, vagy szüneteltetné az eljárást behajthatatlanság miatt.

Igen, csak sajons az ügyvéd ezt nem tette meg, és a bíróság eljárt úgy, hogy a pénzemet nem kaptam vissza + az ügyet le is zárták.

Tehát az javasoljátok, hogy végül is kezdjem előről, küljdek egy fizetési felszólítást az adósnak, majd ha nem teljesít, akkor a következő lépés a fizetési meghagyás, majd esetleg egy újabb per?

ObudaFan # 2007.11.15. 18:14

Fizetési felszólításra felesleges formanyomtatványt keresni, írd le az igényedet. Majd a fizetési meghagyást formanyomtatványon kell benyújtani.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.15. 15:29

felszólítás -> fizetési meghagyás -> (esetleg per) -> végrehajtható bírósági határozat -> végrehajtás.

Szóval a végrehajtóval egy kicsit még várni kell. Érdemes lett volna a büntetőperben elbíráltatni a polgári jogi igényt is - akkor már a végrehajtó vagy behajtotta volna a pénzt, vagy szüneteltetné az eljárást behajthatatlanság miatt.

FDToth # 2007.11.15. 15:24

köszönöm az eddigi válaszokat!

Én úgy tudom (lehet rosszul), hogy fizetési meghagyást büntetőjogi per előtt szokatak küldeni, így nem biztos, hogy bíróságra kel menni, ha az adós fizet.
Én fizetési felszólításra gondoltam. Lehet valahonnan esetleg letölteni vmi formanyomtatványt a fizetési felszólítással kapcsoltban?
Tudom, hogy a fizetési felszólításra sem kötelező reagálni. Ha a fizetési felszólítás nem eredményes, akkor mehet végrehajtás? Esetleg a fizetési felszólításban érdemes megemlíteni, hogy amennyiben az adós nem fizet, akkor végrehajtókat küldök?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.15. 14:14

Nem szokás a fizetési meghagyást előzetes felszólítás nélkül kibocsáttatni.

dr Zákányi Csaba # 2007.11.15. 14:10

Annyit hadd tegyek hozzá, legjobb tudomásom szerint az semmivel sem "hivatalosabb", ha ügyvéd írja a felszólítást, mint ha Te írnád. (Már legalábbis abban az értelemben, ahogy Te a "hivatalos"-t érzésem szerint érted.)
Ex feleségem az egyetem elvégzése után bírósági fogalmazó volt. És a hét egy-egy napján tovább kellett bennmaradnia, mert "jogsegélyszolgálatot"/vagy mit/ kellett ellátnia. Amennyire emlékszem ilyesféle ügyekkel mentek hozzá az emberek, de az biztos, hogy az első, amit megtanult hogy hogyan kell fizetési meghagyást írni. Ha még most is van ilyen "ingyen ügyvéd" azt keresd meg. Nem tudom mennyivel nagyobb a joghatálya,(én nem vagyok jogász) de talán egy bíróságról érkezett fizetési meghagyástól jobban megijed az adósod.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.15. 10:51

Ez két kérdés.
Az egyik, hogy írhatsz-e. Írhatsz.
A másik, hogy ezzel rá tudod-e kényszeríteni a fizetésre. Tudja az Öregisten!

FDToth # 2007.11.15. 10:44

Sziasztok!

2005 novemberében részt vettem egy internetes aukción, ahol vásároltam egy 100.000 Ft értékű mobiltelefont. az eladóval megállapodtunk, hogy az összeg felét előre utalom, majd mikor mégérkezik hozzám az áru, akkor küldöm az összeg fennmaradó részét.
A telefont nem kaptam meg, és mivel az eladónak nem volt birtokában az a telefon amit meghírdetett, így kértem vissza az áutalt összeget (50.000 Ft). Mivel nem tudta visszafizetni, így a rendőséghez fordultam, ahol feljelentést tettem. 2006 májusában született meg az ítélet, aminek eredményeképpen az eladó 1 év felfüggesztettet kapott.
A pénzt azóta sem fizette vissza, különböző okokra hivatkozva. Ezrét fordultam ügyvédhez, és kértem az ügyvédet, hogy küldjünk valamiféle fizetési felszólítást. Az ügyvéd sajnos a mai napig nem tett semmit, hogy visszakapjam a pénzem, és megmondta, hogy ilyen piti ügyekkel nem foglalkozik :(

A kérdésem a következő lenne: én, ügyvéd nélkül írhatok-e hivatalos fizetési felszólítást (vagy valami olyasmit), amivel rákényszeríthetem, hogy fizessék vissza nekem az elcsalt összeget?

Üdvözlettel: D. Tóth Ferenc