tilosban parkolás


Pjotr # 2008.01.26. 10:49

CSak általában a tescó kamerája csak azt látja ami nekik kárt okoz, a többit nem "szokta"...

VCrash # 2008.01.26. 10:14

Tisztelt 'fórumozók'! A mai napon találtam rá honlapukra, amely témáját tekintve érdekes, és érdekel. Fontosnak tartom a mindenki által elmondottakat egy témában, mert jó gondolatok, ötletek, példák látnak napvilágot.

Az éppen aktuális 'tilosban parkolás' témába beleolvasva, nem elsőként fejtem ki azon gondolatom, hogy a TESCO parkoló valóban egy olyan terület, közlekedési szempontból, amely a 'közforgalom számára menyitott magánút'- nak minősül a KRESZ fogalom szerint. Tehát, a KRESZ szabályain felül, az adott területre hatályos 'egyéb (helyi)' közlekedési jelzéseket, rendelkezéseket is, figyelembe kell vennie az ott közlekedőknek. Amennyiben rendőri intézkedésre kerül sor, a rendőr kizárólag a hatályos KRESZ-ben meghatározott és alkalmazott szabályok, jelzések megszegését szankcionálhatja. Egyetértek azzal fórumozóval, hogy a hatályos jogszabályban nem rögzített, helyileg alkalmazott 'egyéb' közúti jelzések, útburkolati jelek jelzéseit, utasításait megszegő közlekedőkkel szemben, nem 'büntethet' a rendőr, de figyelmeztethet, ha már egyes járművezetők, közlekedők közlekedési kultúrája kívánni valót hagy magaután. A kamera által rögzített szabálysértést pedig az eljáró hatóság köteles megőrizni, és köteles bemutatni az 'elkövetőnek' ill. az eljárás alá vont személy(ek)nek.

Pjotr # 2007.12.15. 13:44

Nyilaska, majdnem 100%, hogy nem nézte meg a felvételt.
Nem fog egy ilyen ügy miatt lemenni a tescóba és elbni több órát.

Traffic # 2007.12.14. 18:24

T. Sücy!

A fórumon többször kifejtettük, hogy a Tesco parkoló közforgalom számára megnyitott magánút, ahová a KRESZ hatálya kiterjed, így egy rendőri intézkedés közlekedési szabályszegés esetén teljesen jogszerű. Egy közlekedési bűncselekményt nem lehet csupán a Tesco parkolóban elkövetni: járművezetés ittas vagy bódult állapotban vétség, mivel a Btk. szerint ezen bűncselekményt csak közúton lehet elkövetni, magánúton nem.

Ha kiállsz a garázsodból a saját udvarodba, ott nem büntethetnek meg, tekintettel arra, hogy az udvarodat nem nyitottad meg a közforgalom számára (gondolom én), ezért az udvarodban a a KRESZ szabályait nem kell alkalmazni.

Nyilaska # 2007.12.14. 09:18

Igen, teljesen külön helyen van a mozgáskorlátozottak és a gyermekkel érkezőknek felfestett parkoló, tehát el nem téveszthető!
Én felhívtam a közlekedési osztályt, ahol a hölgy azt mondta látta a felvételt, jogos a bírság. Mit tehetnék? Befizettük. Ha nem így teszünk, jön az eljárás..kinek kell ez? Ki vagyok én, hogy szembe szálljak egy rendőr szavával??? Még ha igazam is van, nincs az a rendőr, aki kiáll az én igazam mellett. A bizonyítékul szolgáló kamera felvételét, "természetesen" mi nem láthatjuk, az csak rendőri szemnek való....
Írtóra bosszant, de ez van:(

Pjotr # 2007.12.14. 07:09

Abszolult egyetértek azzal, hogy a rendőrök büntetnek az ilyen helyeken, a sok tahó ha tehetné, akkor még a boltba is bemenne kocsival...
Némi erkölcsi alapja akkor lenne a dolognak (jogi akkor sem) ha a rendőr látta volna amikor ilyen helyen kiszáll egyedül valamint beszáll egyedül, de ezt nyilván nem várta meg.
Azt meg kizártnak tartom, hogy a rendőr megnézte volna a felvételeket.
Nem meg yaz olyan egyszerűen a tescónál.

Sücy # 2007.12.14. 07:02

Hmmm. Ezek szerint, ha az udvaromban kiállok a garázsból pl. autószerelés céljából, és nincs bekötve a biztonsági övem, ott a rendőrnek van joga megbüntetni érte? Avagy a TESCO parkolója magántulajdon, van ott a rendőrnek ellenőrzési jogköre?

justizmord # 2007.12.14. 05:45

Akár nyíltan is megmodhatod, hogy igen olvastad a táblát, de nem volt kedved betartani, vezesse le neked, hogy miért szabálysértés.


Iniuria non excusat iniuriam

Zewa # 2007.12.14. 04:14

Nyilaska!

A sebesség túllépés miatt a bírság jogos volt - bár arra vonatkozóan, hogy a 3000 Ft sok vagy netán kevés, itt a fórumban nem lehet nyilatkozni (mérlegelés tárgya ugyanis - egyébként meg ha azt vesszük, hogy 2008-tól a helyszíni bírság összege 3000-20000 Ft-ig terjedhet, akkor ez nem is biztos, hogy annyira etikátlan).
A Tesco parkolókban történtekért a bírság jogtalan, de a cselekedet - én a parkolásra gondolok - etikátlan. Mondjuk figyelmeztethetett volna a rendőr - a társadalmi együttélés szabályainak megsértése és nem szabálysértés elkövetése miatt (!) -, de ezt ebben a formában bármely állampolgár megtehette volna.

Megjegyzem, ha a kamera "látta", hogy hol állt a férjed, akkor mit nem lehet azon bizonyítani. Ugyanis én úgy tudom, hogy a "gyermekkel érkezők" parkolója a Tesco áruházaknál teljesen külön van a mozgáskorlátozott parkolóktól (külön sorban). Az az igazság, hogy nekem egy kicsit sántít ez az egész....

Azért nem kell megharagudni, ez az én véleményem. Természetesen néz be máskor is a fórumba.

maradok tisztelettel: zewa

Nyilaska # 2007.12.13. 08:54

Így konkrétan nem írtam le a parkoló megnevezését, csak azt, hogy szerintem jogtalan volt a bírság. Egyébként 2 gyermekünk van, egy 12 éves és egy 21 hónapos, tehát gyermekülés is van az autóban. De már mindegy:((

justizmord # 2007.12.13. 08:41

Ja, :DD ezt nem mondtad eddig :))


Iniuria non excusat iniuriam

Pjotr # 2007.12.13. 08:40

Az mindegy, olyan nincs a kreszben, ami meg nincs benne azért nem lehet megbüntetni.
EZ a büntetés jogtalan volt az egyértelmű.
Meg mégis honnan tudja a rendőr, hogy te nem azért álltál oda, mert várod a párodat aki a hatos ikrekkel vásárol?

Nem tudom méáshogy hogy van de nálunk az OBInál a mozgássérült helyeket narancsárgára festették hatalmas jelle, elötte a falon is ott a tábla és a felirat, hogy köszönjük, hogy szabadon hagyta és mégis odaállnak...

Nyilaska # 2007.12.13. 08:36

Egy uccsó hozzászólás. A parkolótábla szövege:

"Gyermekkel/Gyermekekkel érkezők számára fentartott parkolóhelyek"

justizmord # 2007.12.13. 08:22

De akár még pofátlanabb is lehetsz, és azt is mondhatod, hogy gondolkodtál sokat, de nem jöttél rá, egyetlen megfejtés sem jutott eszedbe, hogy az mi lehet.

Ha a rendőr megkérdezi, hogy na de uram, ne szórakozzon már velem, mégis mit gondolt, mi az az ábra? Nem tudom. És akkor mire gondolt, amikor oda állt, hogy az ott mi? Nem gondoltam semmire.

Oszt kész.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2007.12.13. 08:08

Honnan veszitek, hogy az nagycsaládos parkoló jelzése volt?

Rögzítsük a tényeket. Az egy olyan jel volt, ami nincs a KRESZ-ben. Tehát egy képrejtvény, amit TI úgy fejtettetek meg, hogy az biztos a nagycsaládost akarta jelenteni.

Nade, ez csak a ti megfejtésetek arra a képrejtvényre. Más ember számára más a megfejtése. Lehet az a megfejtése, hogy csak olyan autóval lehet ott megállni, ami több mint kétszemélyes, és a sok emberfej ezért volt odarajzolva, hogy látszódjon, sokszemélyes autó. Avagy olyan autóval, amibe gyerek, nő, és férfi is beülhet. Azért volt egyszerre több személy ábrázolva, mert egy embernek nem lehet több feje, és érzékeltetni akarták, hogy olyan autó, amibe gyerek is, meg nő is, meg férfi is beülhet.

A lényeg, agyamentebbnél agyamentebb megfejtések adatók a képrejtvény megfejtésére, és nem vagy köteles helyesen megfejteni a képrejtvényt.

A KRESZ-ben szereplő képrejtvények megfejtése törvényileg rögzítzett. Ezé NEEEM!!!!


Iniuria non excusat iniuriam

Pjotr # 2007.12.13. 08:04

Azt hiszem azt még én sem mondtam, hogy a "tilosban" parkolási csekket fizesd be....

Nyilaska # 2007.12.13. 07:35

Kedves Mindenki!

Befizettem mindkét csekket, és kitaláltam egy jót:
1.) Nem írok többé ide, mert kissé le lettem minősítve, pedig szerintem perfekt vagyok magyarból és a szavak sorrendjét is jól használom...
2.) eladjuk a kocsikat, és veszünk repcsit.....az égre nem festenek babaparkolót, amit ha jogosan használok, akkor is fizetek:((((
Persze lehet itt poénkodni a rendőri intelligenciáról, bár én azt hittem ez a fórum más célt hivatott szolgálni.
Mindenkinek kellemes, szép napot, és Békés Meghitt Ünnepeket kívánok: Nyilaska

Traffic # 2007.12.12. 18:22

Kedves Egyjogász!

Csatlakozom Zewához!

Pjotr # 2007.12.12. 13:01

Most nem tudom mit akartok még egy rendőrtől, örülni kell, hogy annyira képes volt, hogy látta, hogy ráálltak a jelre, most ahhoz már nem ért, hogy megkülönböztessen két ilyen bonyolult szimbólumot...
Jóhogy nem azt várjátok el, hogy olvasni tudjon....

:))

prometheusz # 2007.12.12. 11:35

Én is 10%-ot hallotam, de ugy tudom 60-at elnéznek. De ha roszkedvü a rendőr akkor 55-tol birságolhat.
Az M1M7 közös szakaszán pl kinn van a 100-as tábla, 110 még lehetne, de 130 fölött birságoltak csak napi 2000 embert.

A nagycsaládos parkoló szerintem egy gyerekre is vonatkozhatna, mert ugy vélem a kicsapodó ajtótól védik a másik autót.
De lehet e ugy birságolni, ha még csak le sincs irva a megfogalmazás? És ha én egy nagy gyerek vagyok? S Súlyra kiteszek hármat is?

Na de mindegy, engem a westendből 1 éves babával azért zavartak ki a pelenkázóból, mert az ajtónlevő kistáblán nő van gyerekkel én férfi vagyok... Ráadásul szakállas... Na de egy takaritónőtől mit várunk el ha a rendőrtől sem lehet hasonlót...

A takaritónő végülis egy olyan rendőr akinek szörös a fegyvere vége (partvis)

Egyjogász # 2007.12.12. 11:09

Köszönöm!

Zewa # 2007.12.12. 09:36

Egyjogász!

Nem követ el szabálysértést.
z erre vonatkozó szabálysértés - közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése (218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet 54. §) - konkrétan meghatározza, hogy mely KRESZ szabályok megsértése esetén valósul meg. Tekintettel arra, hogy ez egy un. keretjogszabály - amelyet a KRESZ tölti ki - és a KRESZ-ben nincs a babakocsival rendelkezőkre és nagycsaládosokra vonatkozó parkolási szabály, ezért nem lehet szabálysértés.

maradok tiszteletel: zewa

u.i.: Bár nekem sem tetszik, ha valaki "jogtalanul" áll oda.

Egyjogász # 2007.12.12. 07:17

Kedves Traffic,
úgy látom, Te nagyon értesz a közlekedési joghoz, ezért kérdezem, hogy akkor szerinted ha valaki beáll egy babakocsi felfestésű, vagy nagycsaládos parkoló jelzésű parkolóhelyre, ezzel elkövet-e szabálysértést, vagy max. hatóság által nem szankcionálható erkölcsi normákat sért meg??

monalisa1 # 2007.12.11. 19:12

Igaz...

Traffic # 2007.12.11. 19:09

Ez csak "szokásjog" lehet néhány helyen. Nem szerencsés, ha az állampolgárok fejében ez így rögzül.