polgári jogi igény


mézga19 # 2007.11.28. 21:29

Kedves jogászok!
Mi a módja annak, hogy egy büntető eljárásba bekapcsolódhassak mint károsult polgári jogi igényt támasztva?
A büntető eljárás egy közlekedési balesetből kifolyólag van folyamatban, melyben sérülés nem történt, de az autóm totálkáros lett. Jelenleg az ügy ott áll, hogy az ügyész most adja át vádemelési javaslattal a bíróságra.
Kérdésem, hogy mikor lehet bekapcsolódni, és azt milyen módon kell tenni, vagyis kb. mit írjak a levélbe, valamint illetéket kell-e fizetni?

A problémám az, hogy a biztosító a kárrendezéshez rendőrségi határozatot kért tőlem. Én megírtam nekik, hogy ilyet nem tudok produkálni, mert a baleset nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül, és ezért az ügyészséghez fog kerülni, onnan pedig bíróságra. Tájékoztattam őket, hogy melyik rendőrkapitányságon milyen ügyszám alatt fut a büntető eljárás. Ez egy hónappal ezelőtt volt.
Most kaptam egy levelet a biztosítótól, hogy lezárták a kárügyemet és nem fizetnek semmit, mert az eddig beküldött iratok alapján a járművezető felelőssége, elkövetői minősége nem bizonyítható.
(Szerintem a biztosító utána sem nézett, hogy valóban folyamatban van-e ez a büntetőügy, hanem azt gondolta, hogy csak blöfföltem ezt a büntetőeljárást.)
Nos, szerencsére már van a kezemben egy ügyészségi határozat (a közvetítői eljárásra való utalás elutasításáról), melyben az is szerepel, hogy a gyanúsított járművezető a rendőrségi kihallgatáson elismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt is tartalmazza, hogy az ügyészség vádemelési javaslatot tesz a bírósághoz. Ezt elküldöm a biztosítónak, remélem ettől jobb belátásra térnek. De ha nem, akkor nem marad más hátra, perelnem kell.
Polgári per indítása elég tetemes illetéket követel tőlem, ezért gondolkodom azon, hogy be lehet-e esetleg kapcsolódni a büntetőügybe és ott követelni a károm kifizetését a károkozótól vagy a biztosítójától.
Csak nem tudom, ez hogyan működik.
A segítségeket előre is köszönöm.