Hogyan lehet segíteni egy elítéltet?


ObudaFan # 2007.12.07. 11:37

Persze, lesz rá lehetőség, hogy eggyel enyhébb végrehajtási fokozatba kerüljön, csak addig még jó időnek el kell telnie. Nyilván ilyen dolgokban tud segíteni egy ügyvéd.

mamacsek # 2007.12.06. 21:09

Most fogták el, úgy, hogy van jogerős itélet a kb. három évvel ezelőtt elkövetett bűncselekményért. Eddig szökésben volt. Ezt a bűncselekményt közvetlenül azután követte el, hogy kiszabadult a korábbi öt éves börtönbüntetésének letöltését követően.

Mennyiben neheziti a helyzetét, hogy visszaeső?

Van esély, hogy ne börtönbe kerüljön, hanem fogházba, vagy hogy börtönből átkerüljön fogházba? Hogy gyakrabban látogathassák, nem csak havonta egyszer? Hogy esetleg egy-egy napra kiengedjék?

Segithet-e ezeknek, vagy más kedvezményeknek az elérésében egy ügyvéd?

Sokféle dolgot hallok, próbálom értelmezni a büntető törvénykönyvet, de ezekre a kérdésekre nem találok egyértelmű választ.

ObudaFan # 2007.12.06. 20:13

Egy éven belül - nem tudjuk, ugye, mennyit volt előzetesben. Az biztos, hogy börtön fokozatban legalább 3/4-ét kell letölteni a büntetésnek, mielőtt feltételesre lehet valakit engedni. Legfeljebb 3 évi szabadságvesztés esetén ugyan valóban az ítélet rendelkezhet úgy is, hogy a büntetés fele kitöltése után feltételesre engedhető az elítélt, de ez igen ritka.

mamacsek # 2007.12.06. 19:25

Hálásan köszönöm a tanácsokat!

Azóta megtudtam, hogy a korábbi bűncselekmény bandában elkövetett lopás sorozat volt.

Azt hallottam, hogy egy jó ügyvéd kihozhatja akár egy éven belül (perújrafelvétel nélkül, mert az nem kecsegtet eredménnyel), ha bizonyitható, hogy az elmúlt időszakban tisztességes civil életet élt, munkával tartotta el magát, család várja vissza. Van ennek elméleti esélye?

Azt is mondták, hogy az ügyvédnek lehet arra befolyása, hogy kevésbé szigorú intézményben helyezzék el, vagy a lakóhelyünkhöz közelebb. Erre tényleg van lehetőség?

Mégegyszer nagyon köszönök mindent!

ObudaFan # 2007.12.06. 15:25

http://www.helsinki.hu/indexm.html

Hiogy lehet-e még utólag enyhíteni, azt ennyiből megmondani lehetetlen. Még a jogerős ítélet ellen is van helye felülvizsgálatnak, perújításnak, de hát ennyiből nem lehet megmondani, hogy van-e értelme valamelyiknek.

ksstomi # 2007.12.06. 14:36

hozzászólás törölve

mamacsek # 2007.12.06. 12:27

Tanácstalan vagyok: kedves ismerősömet néhány napja igazoltatták, majd azonnal be is vitték, hogy leülje 3 éves börtönbüntetését. Szökésben volt, egy korábban elkövetett lopás miatt jogerősen elítélték. Aztán kiderült, hogy már korábban ült az illető öt évet (a bűncselekményt nem ismerem).
Kérdésem: Létezik-e ingyenes – vagy nem ingyenes – jogsegélyszolgálat vagy más szervezet, ami hasznos segítséget nyújt, tanácsot ad az elítélt ismerősének, hozzátartozójának például abban, hogy
• kapcsolatot lehessen az elítélttel tartani,
• jó bánásmódot lehessen számára biztosítani
• az ítéletet lehessen valahogyan enyhíteni?
Van-e értelme ügyvédi segítséget kérni a sorsa alakításához?