Kölcsön visszaperlése


ObudaFan # 2007.12.14. 18:11

Azért mielőtt bírósághoz fordulsz, még egy felszólító levelet nem árt elküldeni az adósnak.

monalisa1 # 2007.12.14. 09:38

Bíróságon indíts fizetési meghagyást - a követelés 3%-át be kell fizetned -, ha nem veszi át (...), a második kipostázást követő 5 munkanap végeztével átvettnek tekintendő = jogerős.

Ha esetleg mégis átvenné, joga van a követeléssel szemben ellent mondani, ebben az esetben per lesz - további 3%-ot kell befizetned.

A tárgyalás során neked kell hitelt érdemlően bizonyítanod a kölcsönadás tényét, vagyis a "kölcsönszerződéstek", valamint a követelésed meggyőző előadása. Kérd a kamatot is, valamint a 6% többletköltséged megfizetését.

Ha a bíróság helyt ad a kérésednek, kötelezi a pénzt megfizetni.

Ha nem fizet (...), a jogerős végzéssel/itélettel a kezeben bírósági végrehajtást kérhetsz ellene., ha bármikor is bármiféle legális jövedelemre tesz szert, a végrehajtó akár évek múltával is utoléri...

-praetor- # 2007.12.14. 09:37

Javasolom, hogy miután a határidő eredménytelenül eltelt, menj be a lakóhelyedhez legközelebbi városi bíróságon panasznapra és kérd, hogy bocsássanak ki egy fizetési meghagyást az adósoddal szemben. Ez egy bírósági nemperes eljárás lesz, aminek az ügyintézési határideje 30 nap. Ha az adósod a fizetési meghagyás kézhezvételét követő 15 napon belül nem él ellenmondással, jogerőre emelkedik és végrehajtható. Ha ellenmondással él, tárgyalás lesz. Ha van az adóstól egy általa saját kezűleg írt és aláírt nyilatkozat, amelyben elismeri a veled szemben fennálló tartozását, akkor hátradőlhetsz, mert ha vitatja a tartozást, majd neki kell bizonyítania, hogy visszafizette, nem is kapott pénzt, nem annyit kapott, nem kölcsönbe, hanem ajándékba kapta, hamis az okirat, stb. stb... Próbálkozhat.

Csicsi_2 # 2007.12.14. 08:09

Kedves Fórumtársak!

Egy ismerősöm pénzt kért tőlem, melyről átvételi elismervényt is írt (csak ő írta alá, tanúk sajnos nincsenek). Ebben magát a visszafizetésre kötelezte, illetve bele fogalmazta, hogy a kijelölt határidőig nem fizetés esetén a BTK vonatkozó szabályai az irányadóak.
Az ismerősöm két hete eltünt, a telefont nem veszi fel, semmilyen keresésre nem reagál, és mivel közeledik az írásba foglalt határidő, arra gondolok, hogy nem szándékozik visszafizetni a pénzemet.
Ezen kívül még sms üzenetem van tőle, amiben a pénz visszafizetését ígéri.
Abban kérem a nagyra becsült segítségüket / segítségeteket, hogy milyen jogi lépéseket tehetek az ügyben, és egyáltalán van -e lehetőségem, reményem arra, hogy törvényes eszközzel visszakapjam a kölcsönbe adott pénzemet.

Válaszukat / válaszotok előre is köszönöm.

Évi