Kábítószer, birtoklás előkészület


Commodus # 2018.11.29. 01:29

Tiszteletem,

Nos, én is így jártam nemrég. Levelet kaptam pár hónapja, a rendőrségtől, hogy a Postán lefoglaltak egy ismeretlen(külföldi) által nekem címzett levelet, amiben drog gyanús anyagokat találtak. Aminek a mértéke a csekély határát sem érte el. Ezért "kábítószer birtoklás előkészületének gyanújával" indítottak eljárást.
Írtam nekik email-t, és aggályaimat fejeztem ki ezzel kapcsolatban, teljesen kulturált, és rövid válasz levélben. Illetve tájékoztatást kértem, hogy nekem mi volna a teendőm ez ügyben. Erre utána újabb levél (fizikai) érkezett tőlük, hogy a panaszomat elutasítják. Itt már rendesen ráncoltam a szemöldököm, hogy mégis milyen panaszról írnak ezek, hiszen csak bővebb felvilágosítást kértem? Mindegy.
Majd ezután, rá két hónapra fel hívtak, hogy menjek be személyesen egy meghallgatásra. Természetesen elfogadtam. Bent, tájékoztattak az esetről, amit már tudtam, hiszen olvastam, majd felvitték az adataimat, kérdéseket tettek fel, a rendeléssel kapcsolatban, amit cáfoltam, majd fotót, készítettek, ujjlenyomatot vettek, és rögtön utána házkutatás céljából kijöttek a lakhelyemre, ami nem is az én nevemen van, de a lakás tulajdonos beleegyezése nélkül átkutatták a dolgokat. Azt meg kell jegyeznem, hogy az egész kb 10 percig tartott, felszínes dologról volt szó. Nem találtak semmit, nem foglaltak le semmit, majd udvariasan eltávoztak.
Nem ez a lényeg, hanem hogy a jegyzőkönyv másolatában amit megtarthattam, már gyanúsítottként vagyok feltüntetve, sőt azt írja, hogy "Ön megalapozottan gyanúsítható 1 rendbeli a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C törvény 178. (1) bekezdésébe ütköző, és az (5) bekezdésébe a.) pontja szerint minősülő csekély mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklás vétségének elkövetésével."
Vagyis konkrétan már gyanúsított vagyok. Tehát gyakorlatilag akkor ez azt jelenti, hogy elég annyi, hogy én tegyük fel feladok valakinek valami illegális dolgot postán, és ezt simán megtudom tenni anélkül, hogy valós névvel, és címmel tegyem, mint feladó, vagyis ismeretlenül, majd a címzett aki persze már valós személy, és valós címmel szerepel rajta, akkor részt vesz majd ebben a, bocsánat franciámért, de szopás hullámban, amivel ez jár. Meghurcolják, rendőrségi ügye lesz, megfigyelés alá kerül, esetleg ügyvédet kell fogadni, ami egy vagyon, esetleg bíróságig is elmegy, ne adj isten, még tényleges börtönbüntetést is kaphat. Mert kapott egy ilyen levelet, vagyis nem is kapta meg.
Vagy kicsit túl reagálom? Soha nem volt semmilyen ügyem, és most nagyon el vagyok veszve, ha valaki esetleg veszi a fáradságot, és ennyiből tud valamire következtetni, annak nagyon szépen megköszönöm a válaszát. Üdv

Panna manna # 2018.06.29. 08:18

Tisztelt Jogi Fórum!Az ugyemmel kapcsolatban szeretnek véleményt kérnék önöktöl! 3 eve egy gyerekori barátom felhivott,hogy menjunk el bulizni mert szuletesnapja van és mondta ha esetleg tudok olyat akitol lehetne speedet szerezni akkor vehetnénk a bulira ! A szomszedban lakott egy ferfi aki árult ilyesmiket öt a barátom is ismerte tudta hogy ezzel foglakozik mondta hogy hivjam fel es rendeljek! Én viberen irtam neki uzenetet ,hogy masnap este megyunk es vasarolnénk tole!irtam hogy kell 3 csomag majd! Másnap jott a barátom felvett az autojával es elindultunk a dilerhez amikor odaertunk kijott és kulon kulon vásároltunk tole 2 2 csomagot.Miutan elindultunk igazoltattak minket mivel figyelték a srácot! nalunk megtaláltak mindent ! elöször csak birtoklással voltunk begynusitva.késobb a barátom meg bodult vezetéssel en pedig kabitoszer kereskedelem bunsegedlettel ! En senkienk nem adtam at nem kaptam pénzt .ez egyszeri alkalom volt! lehetésges hogy ez helytalljon igy ?az ugyesz a vádbeszedben 7 ev fegyhazat kert mivel voltam mar buntetve ! A barátom is ismerte ezt a vallomásban is mondta es tudta hoyg ezzel foglakozik! Mégis az ugyesz ugy gondolja hogy en ebben seged voltam! Köszönom a válaszokat ! Nagyon várom .szép estét !

Géza0228 # 2018.06.16. 13:11

Egy büntetőeljárás tárgyalásokkal első esetleg másodfokú ítélettel stb. biztosan sokkal drágább lehet de mivel itt egyenlőre tételesen jól elszámolható ügyvédi költségekről van szó (konzultáció, kihallgatás) így egész baráti marad a végösszeg és az ember idegei is kevésbé károsulnak a kevesebb stressz végett ha egy ebben jártas ember pártfogolja. Bár hogy kinek mi a sok az természetesen nézőpont kérdése!

batka75 # 2018.06.13. 19:12

hát....megnézéném azért azt az ügyvédi számlát...hát ez nem semmi

Géza0228 # 2018.06.12. 12:13

Én is köszönöm a válaszokat!

Idő közben elmentünk ügyvédhez továbbra sem történt semmi a hatóságok részéről.
Az Ügyvéd Úr megnyugtatott hogy amennyiben a személy aki ellen a nyomozás folyik nem bűnös nem emelnek vádat viszont ugye a nyomozóhatóságnak végig kell mennie a kis listáján bevizsgálják mit találtak megnézik az esetleges gyanúsított számláját gyanús pénzmozgás után kutatva, aztán ha még így sincs semmi kihallgatás is lehet aztán közvetlen a kihallgatásról ha úgy ítélik még egy házkutatást is foganatosíthatnak amit nem úgy kell elképzelni ahogy a filmekben látjuk, teljesen szolidan 2-3 civil ruhás rendőrrel civil járműben hazavisznek körülnéznek hisz ez a dolguk és ha nem találnak semmit ezt is lehúzzák a listáról és mennek a dolgukra.
Egy szó mint száz ha csak egyszeri alkalom volt és ismeretlen ember visszaélést követett el személyes adatokkal lakcímmel nem viszik tovább az ügyet és vádemelés nélkül zárulhat a nyomozás. Akkor lehet gond ha továbbra is érkeznek levelek nem a hatóság részéről hanem külföldről és feltételezhetően kábítószert tartalmaznak az már más történet ott a hatóságok kicsit intenzívebb érdeklődést mutathatnak az ügy iránt főleg ha jelentősen meghalad egy bizonyos mennyiséget, bár ha nem az követi ezt el akihez jönnek a levelek úgy az ártatlanságot bebizonyítják így nincs mitől tartani csak egy hosszabb ideig tartó nyomozástól. Nekünk azt mondták hogy olyan egy év mire lezajlik az egész és nagyjából a félidőtől történhetnek olyan nyomozati cselekmények amiben a címzettnek vagy gyanúsítottnak is rész kell vennie rengeteg ilyen ügye van a hatóságoknak így ha csak nem valami kiemelt tárgyi súlyú akkor ez csepp a tengerben nyomoznak de koncepciós pertől azért nem kell félni főleg ha valaki ártatlan!
Remélem sikerült mindenre válaszolnom :)

STamas # 2018.06.08. 10:12

Köszönöm a választ,

a problémám, (bár tudom mindenki ezt mondja) hogy én valóban, egész biztosan nem rendeltem semmit, a munkámmal kapcsolatban gyakran kapok leveleket külföldről, így ez a hivatalos levél teljes hidegzuhanyként ért.

Két napja töprengek mi ez az egész, bújom a fórumokat ahol azt javasolják ne érdeklődjek az ügyészségnél/rendőrségnél, erről mi a véleményetek?

Amitől tartok (a meghurcoláson kívül) az pl. egy házkutatás. Semmi rejtegetnivalóm, de féltem a családom (feleség, gyerekek) és tisztes családapaként baromi ciki lenne a szomszédok előtt. Ilyen esetben elrendelhet a hatóság hasonló kényszerítő intézkedést?

Megköszönök minden ötletet, tanácsot, megmondom teljesen kivagyok. Sosem volt rendőrségi ügyem, és nem tudom mit tehetnék.

batka75 # 2018.06.08. 08:35

A bűnösséget a hatóságnak kell bizonyítania ez az alapja egy büntetőeljárásnak. Nem a gyanúsítottnak kell bebizonyítania az ártatlanságát. Bizonyítsák be, hogy én rendeltem....

STamas # 2018.06.07. 13:09

Kedves fórumozók,

tökéletesen ugyanaz a helyzet mint lentebb, kábítószer birtoklás előkészületének gyanújával indult nyomozás egy Hollandiából érkezett küldemény kapcsán, ami az én címemre érkezett. Bizonyítani nem tudom sem azt, hogy én rendeltem, sem azt hogy nem. Kérdésem, érdemes-e az ügyészségre személyesen bemenni és valamilyen módon tisztázni magam, vagy ezzel rontok a helyzeten?

zanza # 2018.05.30. 20:30

Egy ismerősömmel is kísértetiesen hasonló eset történt meg. Ez valami új trend lehet Ő is megkapta a második levelét, más lassan két hónapja, azóta semmi.
Kedves Géza, ha esetleg önök kiderítették mit érdemes tenni, megköszönnénk ha tudna tanácsot adni.

Géza0228 # 2018.04.24. 12:19

Köszönöm a választ!

Az lenne még a kérdésem hogy egy ilyen ügy meddig húzódik illetve ha bemegy az illető a rendőrségre hogy tisztázza magát az egyfajta beismerő vallomásnak minősül vagy gyanusítotti kihalgatás keretein belül valósítható meg időpont egyeztetés után? Elsősorban azokat kérdezném akik voltak hasonló helyzetben vagy találkoztak hasonlóval. A nyomozási szakasz és további határidőket tudom itt elsősorban tapasztalati példára lennék kíváncsi.

ObudaFan # 2018.04.24. 11:52

Nem valószínű, hogy érdemes messzemenő következtetést levonni abból, hogy egy ilyen határozatban az előkészületet nem írták le.

Géza0228 # 2018.04.19. 05:47

Kedves fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi kibontakozni látszó kálváriához.

Idén március elején egyik hozzátartozóm kapott egy levelet amiben egy ismeretlen feladó által küldött Holland levél volt az ő nevére címezve tartalma 27 gramm később ectasy tesztre pozitív eredményt mutató tabletta.
Ekkor még a levél visszatartásáról jött határozat és ismeretlen tettes ellen kábítószer birtoklás előkészületének gyanújával indult nyomozás.

Április elején jött egy újabb levél amiben végzés címszó alatt felfüggesztették a lefoglalt levél visszatartását illetve kábítószer birtoklásának megalapozott gyanúja miatti nyomozásra hivatkoznak.

A kérdésem az lenne hogyan jutott el a birtoklás előkészületétől a birtoklás megalapozott gyanújáig a nyomozó hatóság, hiszen házkutatás nem volt.

Azt mondanom sem kell házkutatás kihallgatás 2 hónap alatt még nem történt, ez után még várható egyáltalán?

Természetesen erről nem tudtak semmit mindaddig amíg levelet küldtek róla tehát az érintett nem bűnös hiszen nem tudott semmiről, és most épp az ellenkezőjét próbálják bizonyítani, milyen eredmény születhet ha a konkrét lefoglalt borítékon kívül semmi más bizonyíték nincs illetve az esetleges kihallgatáson is csak az ártatlanságát tudja megerősíteni az érintett?