Előállítható - e?


ObudaFan # 2008.01.17. 19:47

Persze, sz@r az Rtv., de máshogy meg nem lehetne végrehajtani.

Zewa # 2008.01.17. 17:55

Jó, de akkor az átirat már egy elrendelés is?!
Az őrizetbe vételt tudomásom szerint határozattal kell elrendelni, közölni kell az érintettel, nem halasztó hatályú panaszjoga van ellene stb.

Az Rtv. pedig nem úgy fogalmaz, hogy őrizetbe vételét kell végrehajtani. Múlt időben fogalmaz, tehát szerintem már meglévő elrendelés szükséges. Azonban valóban csak a hatóság előtt lehet ezt végrehajtani valakivel szemben. Szóval ezért érdekes ez a hivatkozás.....

maradok tisztelettel: zewa

ObudaFan # 2008.01.16. 18:51

Nem feltétlenül. Pl. ügyészi nyomozás hatálya alá tartozó ügyekben az ügyészség. Elég az átirat. A határozat akkor születik, ha foganatosítható is, ennek viszont feltétele az előállítás.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 08:02

Az őrizetbe vételt ki rendeli el? Nem a rendőrség?

Zewa # 2008.01.16. 00:10

Sziasztok!

Kiváncsi lennék, ti hogyan értelmezitek a következőt.

Rtv. 33. § (1) A rendőr a további intézkedés megtétele céljából elfogja és az illetékes hatóság elé állítja azt,

  1. akinek őrizetbe vételét, előzetes letartóztatását rendelték el, vagy akinek ideiglenes kényszergyógykezelését, illetőleg elmeállapotának megfigyelését rendelték el;

Az eset konkrét ügyre vonatkozik.

Az ügyész egy átiratban közli - több egyéb feladatra adott utasítása között -, hogy XY őrizetbevételét adott napig el kell végezni. (Mondjuk azt nem közli, hogy pontosan miért, azt találja ki a rendőrség. Persze van rá mód, hogy indokolja a rendőrség, nem is ez a probléma.) Megjegyzem, hogy XY gyanúsítotti kihallgatása már megtörtént, csak a bűncselekmény minősítése lett súlyosabb.

A kérdésem, hogy XY-t erre a ügyészi átiratra elő lehet-e állítani (elfogni). Szerintem kellene az őrizetbevételi határozat, de az a gyakorlat szerint csak akkor készül, amikor adott személy már a hatóság előtt van.

maradok tisztelettel: zewa