sebesség túllépés


killah # 2010.09.30. 08:46

Üdv Mindenkinek!

Eljárás indult ellenem gyorshajtás miatt!
Lakott területen 50 helyett 85-el mértek be. (egy faluból a kivezető résznél kezdtem el gyorsítani)
Valahonnan hátulról mértek be? (persze sehol nem láttam se rendőrt se trafit)
A lényeg:
Megjött az értesítés, és a neten elérhető fénykép elérhetősége.
Megnéztem a fényképet, mert hát azért mégis.
A fényképen szereplő dátum és időpont rossz.
Nem tagadom, jártam arra aznap, de nem a feltüntetett időpontban. Valamint arra az időpontra van 3 tanúm, hogy vagy 100 km-rel távolabb tartózkodtam az autómmal együtt. Az autó felismerhető a fényképen, a rendszám és egy hiányzó alkatrész miatt.
Valamit lehet, vagy érdemes elkövetnem az eljárás ellen, vagy inkább nyeljem le a "45ezres" békát?

killah

BSZE # 2010.09.24. 15:30

Kedves Szakértők,

igaz az, hogy jogszabály szerint kötelező nyilvánosságra hozni, hogy hol várható sebességmérés? Kerestem mindenféle jogszabályban, de én nem találtam. A police.hu oldalon viszont tényleg van ilyen közzétéve.

Előre is köszönöm.

E.

scifi # 2010.09.14. 14:51

Tisztelt Forumtársak!

Szerintem nem lesz egyedüli a probléma és biztos nem is új, de idő szűkében ismételten előveszem az esetet, mert nálam most vált aktuálissá:
Az idei év őszén az M3-as be- és kivezető szakaszán zajvédő falat építettek. Az építés idején 50km/h-s sebesség korlátozást vezettek be. A zajvédő már készen van, a táblák viszont még kint vannak, némelyik az út vonalába fordítva (nem látszik jól, csak ha már pár méteren belül vagyunk.) Most kaptam a papírt, hogy 1 hónappal ezelőtt az M3-as bevezetőjén 74-el mentem, 50 helyett, az amúgy 80-as szakaszon...
Kérdésem, ha egy útjavítás miatt kitesznek egy munkagép hátuljára 40-es táblát, amit nap végén az autóval együtt eltüntetnek, akkor milyen dolog 1 hetes munka miatt jóformán hónapokig korlátozni a forgalmat? Persze a nyilvánvaló rendőrségi pénzbehajtási lehetőségeket leszámítva...
Kérdésem, hogy most mi a teendő? (Iskolába járok, nincs fölös 30e-m...)

donci2 # 2010.08.02. 14:51

A segitségeteket szeretném kérni nagyon sürgős lenne."2009 november 16-án két tanú jelenlétében az üzemben tartói nyilatkozatot a megszünésről alá irtuk én is mint üzembentartó és a tulajdonos is mint tulajdonos ugyan ekkor egy átvételi elismervényzót isaláirtunk tanuk előtt vagyis a tulaj átvette tőlem a gépjárművet.Arról volt szó hogy ő15 napon belül töröltet engem mint üzemben tartót a forgalmiból.Na ezt nem tette meg mint utóbb kiderült gyorshajtásért már a második büntetést küldi nekem a rendőrség én vissza küldtem nekik a tulajdonos nyilatkozatát hogy megszüntette és átvette tőlem a gépjárművet.Ez nem érdekli a rendőrséget vagyis fizetnem kéne én nem vagyok hajlandó fizetni hozzá teszem hogy már január óta nem tudom sehol elintézni hogy töröljenek mint üzemben tartót mindenütt azt mondják hogy ezt csakis a tulaj teheti meg a nyilatkozatot ugyan átvették tőlem de ugylátszik ez nem elég semmire sem .Már feljelentést is tettem a rendőrségen hogy a nevemre szoló forgalmival más rohangál a világban de ez sem érdekel senkit mit tehetek még és mi vár rám ha nem fizetem be a birságot amit nem is én követtem el.

dvinnai # 2010.08.02. 13:49

Nagyon köszi!

Orange # 2010.08.02. 10:28

Saját tapasztalat: 30.000.- Ft a bírság, mindenképpen meg kell fizetni, lehet kérni részletfizetési kedvezményt, 2.200.- Ft-os illetékbélyeget kell mellékelni a kérelemhez.

dvinnai # 2010.08.02. 09:50

Sziasztok,

Édesanyám autóját vezettem, most kaptuk a papírt, hogy bemértek 50es táblánál 71-el. Érdeklődnék, hogy jelen szabályok szerint mennyi büntetésre számíthatok? Lehet-e részletfizetést kérni, illetve a büntetés mérséklését, ha még nem volt semmilyen közúti vétségem?

Előre is köszönöm a válaszokat!

hanna1 # 2009.10.16. 12:49

Sziasztok!

Örülnék, ha valaki tudna segíteni a köv. ügyben:

Bemértek a rendőrök egy gépkocsit 50 helyett 67-tel.
A 3 fénykép közül, amit készítettek, csak egy fényképen látszódik a rendszám, azon pedig a sebesség 52.
A másik kettőn - ahol a sebesség 67 - az autóból csak egy részlet látszódik. Így is jogos a bírság?

Köszönöm: Hanna

jack4 # 2009.10.10. 07:51

Elég nagy késések szoktak lenni, de az is lehet, hogy nem mértek be.

vivike... # 2009.10.09. 18:21

Sziasztok!
olyan kérdésem lenne hogy 3 hónapja beleszaladtam egy trafipaxba..50helyett mentem 70el.
lehetséges hogy megfogom úszni az egészet mivel még nemjött semmi papír
a választ előre is köszönöm:)

efi99 # 2009.09.25. 12:58

"Gondolom vallania kell, hogy ki vezette az autot nem? Köteles ő vallani családtag ellen? Ha nem vall akkor az utánfutó tulajdonosát büntetik meg?"

"be fogom fizetni a birságot "

A kettők között ellentmondás van, de hagyjuk.

Értek már amúgy gyorshajtáson és fizettem.

Mulder # 2009.09.25. 06:31

jack4 köszönöm a segítséget.

efi99 senki nem akar ügyeskedni csak megkérdeztem mik a lehetőségek, be fogom fizetni a birságot ennyi. De remélem te is ilyen sorsra jutsz majd és akkor majd én is mondom hogy Hála istennek!!

efi99 # 2009.09.24. 17:41

Gyorsan tegyük hozzá: hála istennek.
Ilyen Mulder-félék miatt. Megbuktál, mit kell ügyeskedni még? Magyar néphagyomány.

jack4 # 2009.09.24. 16:12

Az üzembentartóval szemben fogják a közigazgatási bírságot kiszabni.

Mulder # 2009.09.24. 10:53

helyesbítem a dolgot, írásban kell nyilatkozni ki vezette a járművet, nos ha azt írja, hogy nem tudja ki vezette akkor mit léphetnek?

Mulder # 2009.09.24. 08:21

Lenne egy kérdésem remélem tud valaki segíteni mielött befáradok rendőrségre. Utánfutóval mentem de az utánfutó egy családtag nevén van, hátulról mértek be 70 helyet 95el, családtagomnak jött egy levél hogy közigazgatási eljárás indúl és majd be kell fáradnia személyesen is. Gondolom vallania kell, hogy ki vezette az autot nem? Köteles ő vallani családtag ellen? Ha nem vall akkor az utánfutó tulajdonosát büntetik meg? A segitséget előre is köszönöm.

kircsi # 2009.09.10. 16:31

jack4,
köszönöm szépen az információkat, megpróbálom kideríteni az autópálya-kezelős adatokat. Az mondjuk továbbra is rejtély számomra, hogy erről a naplózásról miért nem tud az ügyfélszolgálat, ill. ha tényleg nem is tud, akkor miért nem segít legalább azzal, hogy utánanéz a folyamatoknak... Az sem világos, hogy ha ez a naplózás megtörténik, akkor miért mutogatnak blődli, azonosíthatatlan képet a korlátozásról "bizonyíték" gyanánt. Vagy ez a napló olyan "titkos" információ lehet, amibe az "ügyfelek" nem nézhetnek bele? (költői kérdés)

Mégegyszer köszönöm, nyomozok tovább!

jack4 # 2009.09.10. 10:26

Az autópálya kezelőjénél lehet érdeklődni, hogy az adott útszakaszon a fényképen lévő időpontban ki volt-e helyezve korlátozó tábla és ha igen, milyen.

A trafipax településekor naplót kell vezetni a kezelőnek, amelyben a település helye, az érvényben lévő korlátozás is szerepel, valamint az összes lefényképezett autóra vonatkozó lényeges adat (időpont, rendszám, sebesség). Ennek egyeznie kell a kinyomtatott fényképekkel. Ez a visszaélések elkerülése érdekében van, de bizonyítja is a szabálysértést.

kircsi # 2009.09.10. 08:25

Sziasztok!

Olvastam ugyan az én problémámhoz hasonló eseteket itt, de egyikben sem találtam meg a választ a később olvasható kérdésemre (az a válasz, hogy "a rendőrnek mindig igaza van" nekem nem elég).
Kaptam egy értesítést a BRFK-tól közigazgatási eljárás megindításáról, mivel az M3-ason 60-as korlátozásnál 86-tal mentem. Eléggé leesett az állam, mert konkrétan emlékszem az esetre, és a levél olvasása előtt meg mertem volna esküdni rá, hogy akkor és ott 80 km/h volt a korlátozás... Ezért próbálom kideríteni, hogy hogyan is működik a sebességmérés rendőreinknél. Telefonos érdeklődés után nem lettem okosabb, így elmentem az ügyfélszolgálatra, megnézni a bizonyítékokat. Hát, akivel én ott találkoztam, mind csak annyit tudott, hogyan kell megnyitni a fotókat, de azon kívül SEMMIT. 4 kép készült, ebből 3 az autóról, egy pedig egy út menti 60-as tábláról. Kérdésemre, hogy ez-e a döntő bizonyíték, miszerint valóban 60-as korlátozás volt érvényben, csak hümmögtek, aztán nagy nehezen kinyögték, hogy igen... Meggyőző... Arra nem tudtak felelni, hogy miből állapítható meg, hogy hol is készült a felvétel. Amit többször is elmondtak, hogy ha kétségeim vannak, akkor fellebbezzem meg a később érkező határozatot és másodfokon elbírálják az ügyet. De nekem nics "kedvem" 5e Ft-ért fellebbezni, ha tudom, hogy van bizonyítékuk! Hosszas szenvedés után elhoztam 2 képet (2x100Ft-os illeték, amit természetesen nem lehet helyben leróni...). Amin az autóm van és a mérési eredmény, az korrekt GPS koordinátákkal ellátott, pontosan beazonosítható. De a másik, amin a 60-as korlátozás látható nem ilyen, erről hiányoznak a GPS koordináták, egyszerűen üres az a sor. Ezek alapján a kép akár az M1-esen is készülhetett volna...
És akkor a kérdés. Esetleg valaki, aki olvassa/írja ezt a fórumot, tudja-e, mi szolgál rendőrségi bizonyítékul arra vonatkozóan, hogy egy adott időszakban mennyi volt a sebességkorlátozás egy adott útszakaszon?!

Félreértés ne essék, én kifizetem azt a 30e-es bírságot, ami ezért a kihágásért jár, ha korrekt módon bizonyítható a vétkességem, de ellenkező esetben nem szeretném, ha madárnak néznének!

Bocs a hosszért és előre is köszönöm a válasz(oka)t!

jack4 # 2009.09.07. 20:15

Meg lehet próbálni, kérdés, hogy milyen jogorvoslati lehetőség vehető igénybe. Mikor vették át az I. fokú határozatot? Mivel már az önkormányzat is lépett az ügyben, gondolom már legalább 30 nap eltelt. Ha nem, akkor a bírósági felülvizsgálat kérhető, mivel a rendőrség jogszabályt sértett azzal, ha nem vette figyelembe a jogszabályi előírásnak megfelelő elismerő nyilatkozatot és az eljárást nem az elkövető ellen indította meg.

majlo # 2009.09.07. 19:55

Kedves jack4 ezekből a feltételekből az elsőnek felelt meg .Ön szerint lesz valamilyen eredménye ha írok a rendőrségnek,hogy az önkormányzathoz mért nem e szerint küldték a fiam nevére a birságot?A múlt héten jött egy újjabb sebességtúllépésről értesítő,kezd gyanús lenni a dolog ezeket Miskolcról küldi a borsod m.rend kap-ság mi pedig Salgótarjánban lakunk fényképet az elsőről sem láttunk a mostani értesítőn van az időpont mikor lehet Miskolcon megnézni a felvételt,de nem ám az itteni rendőrségen.

jack4 # 2009.09.07. 19:50

Nem vagyok ebben biztos! Ugyanis ilyenkor párhuzamosan folyik a szabs. és a közig. bírságra irányuló eljárás.
A törvény szerint a szabálysértési eljárásban azzal a személlyel szemben pénzbírság nem szabható ki, akivel szemben a szabálysértési eljárás alapjául szolgáló előírás megsértése miatt közigazgatási bírság kiszabásának van helye. Tehát ha lehetséges, a lényegesen magasabb összegű közigazgatási bírságot kell kiszabni, a párhuzamosan zajló szabálysértési eljárásban az érintett pénzbírsággal már nem sújtható, de egyéb joghátrányok alkalmazhatók vele szemben, pl. a vétkes büntetőpontokat kaphat, és adott esetben a vezetői engedélyét is bevonhatják.
Vagyis az fk.-val szemben szerintem a szabs. eljárás simán lefolytatható.

surnew # 2009.09.07. 19:42

a fényképről való felismerés az elég meleg talaj, abba nem nagyon mennek bele.

de várom a tanácsokat véleményeket ez ügyben

majlo # 2009.09.07. 19:40

Kedves surnew és mi van ha a fényképen felismerhető a gépjárművezető?

surnew # 2009.09.07. 18:43

üdvözlök mindenki!
egy új kibúvót szeretnék mondani, amivel kilehet bújni a közig bírság alól.
tehát a határozat kézhezvétele után a gépjárművezetőnek egy fiatalkorút kel keresni, aki a szabályszegés időpontjában még nincs 18, mivel az Fk.-s nem cselekvőképes így vele szemben nem lehet közig bírságot kiszabni.