Meddig "büntethető" egy gondatlanság?


ObudaFan # 2008.01.31. 16:40

Már rég nem szerepel.

A bűntettesek nyilvántartásába felvett adatokat a gondatlan bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig kell kezelni. A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján.

Megjegyzem, közúti baleset okozása miatt a mentesítés után amúgy sem lehet megtagadni a személy- és vagyonőri igazolványt. Ha a kérelmezőt a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) szerinti állam és emberiség elleni bűncselekmény (Btk. X-XI. fejezet), személy elleni erőszakos bűncselekmény (Btk. XII. fejezet, I. cím, II. cím 174-176. §), nemi erkölcs elleni erőszakos bűncselekmény [Btk. XIV. fejezet, II. cím 197. és 198. §, 207. § (3) bekezdés b) pont], hivatali bűncselekmény (Btk. XV. fejezet, IV. cím), hivatalos személy elleni bűncselekmény (Btk. XV. fejezet, V. cím), terrorcselekmény (Btk. 261. §), visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel (Btk. 263. §), visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel (Btk. 263/A. §), visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel (Btk. 263/B. §), bűnszervezetben részvétel (Btk. 263/C. §), visszaélés radioaktív anyaggal (Btk. 264. §), visszaélés nukleáris létesítmény üzemeltetésével (Btk. 264/A. §), visszaélés atomenergia alkalmazásával (Btk. 264/B. §), visszaélés nemzetközi szerződés által tiltott fegyverrel (Btk. 264/C. §), garázdaság (Btk. 271. §), önbíráskodás (Btk. 273. §), vagy visszaélés kábítószerrel bűncselekmény (Btk. 282-283. §), továbbá vagyon elleni bűncselekmény (Btk. XVIII. fejezet) miatt elítélték vagy vele szemben intézkedést alkalmaztak, az igazolvány kiadása iránti kérelem a büntetés vagy intézkedés külön jogszabályban meghatározott bűnügyi nyilvántartásának időtartamáig, de legalább a jogerős döntés meghozatalát követő három évig nem teljesíthető. Más esetekben viszont mentesítésig nem lehet csak a tevékenységet megkezdeni.

Györgyi1 # 2008.01.31. 16:21

Kedves Pjotr! Olvastam az elévülésről szóló cikket,csak azt nem tudom, hogy meddig szerepel a férjem a nyilvántartásban? Ennek hol tudok utánanézni?

Pjotr # 2008.01.31. 14:56

Ott az Elévülés +Erkölcsi bizonyítvány téma olvasd el.

Györgyi1 # 2008.01.31. 09:34

Tud-e valaki válaszolni, hogy meddig lehet valakit "büntetni", ha 1990-ben követett el egy gondatlan cserbenhagyásos gázolást, ami igazából attól lett cserbenhagyás, hogy a férjem nem várta meg a rendőrséget. A biróság ugy itélte meg, hogy cserbenhagyásnak minősül és ezért l évet kellett
börtönbe letölteni.Próbált biztonsági őrként elhelyezkedni, de odáig jutott, hogy amikor a rendőrségnek kellett volna kiadni az engedélyt, kiderült, hogy 2014-ig ne is álmodjon erről. Hát ilyen a világon nincs!! Mi a férjemmel az idén töltjük az 55 évet. Majd nyugdijas korában kap valamilyen felmentést?