Közlekedési szabálysértés


CicaVica # 2009.07.01. 08:43

Tanácsot szeretnék kérni.

Céges autóval mentem, mikor lakott területen, a megengedett sebesség (50km/h) helyett 91 km/h-val közlekedtem.

A céghez érkezett egy levél "értesítés közigazgatási eljárás megindításáról" tárgyban, viszont nem kértek semmi adatot a szgk vezetőjéről.
Pontosan ezt írja: "az ügyfél az eljárás során írásban vagy szóban nyilatkozatot tehet, vagy a nyilatkozattételt megtagadhatja". Tehát ha nem tesz az ügyfél (a cég) nyilatkozatot, akkor az eljárásban a cégen hajtják be a büntetést?
Vagy lehet arra számítani, hogy a céget felszólítják, hogy nevezze meg, ki vezette az autót?
Ha ki kell adni a szgk vezetőjének adatait, 81%-os sebességtúllépésnél bevonják a jogosítványt?

A válaszokat előre is köszönöm!!!

drlaa # 2009.07.01. 04:45

Üdv!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
A főúton haladtam, majd megálltam az úticélomnál. Nem sokkal később (kb 1, másfél percre rá) egy rendőrautó állt meg mögöttem, két rendőrrel. Kiszálltak, igazoltattak, és azt állították, látták, mikor szembe jöttek velem, hogy a gyerekemnek és nekem nem volt bekapcsolva a biztonsági övünk. Mivel én már megálltam, kiszálltam, és a gyerekemet is kivettem az autóból, így nem volt tetten érés, mégis a rendőr azt állította, hogy feljelent. Elkérte az autóm papírjait, amiben majdnem minden rendben volt, kivéve, hogy állandó lakhelyet változtattam kb 6 hónapja, és ezt a forgalmiban nem jelentettem át. Ott volt az autóban a 11 éves fiam is, aki elmondta, hogy be voltunk kötve, de természetesen a korából fakadóan nem érdekelte a rendőröket. Persze nem is akarok egy ekkora gyereket belevonni.
A kérdésem, hogy mivel én már megálltam és kiszálltunk, mire ő odaállt mögém és felelősségre vont, mivel védekezhetek, mert nem ismertem el, hogy nem használtunk övet?
A forgalmi miatt mennyi büntetésre számíthatok?
Köszönöm, ha válaszolnak.

monalisa1 # 2008.10.27. 19:40

Valamiért ez sem jön be...
Írd be a Google keresőbe a "várakozni tilos tábla" kifejezést, és a megjelenő találatok közt a második találatnál olvasható a totalcar.hu szakjogászának válasza a problémával kapcsolatban.

monalisa1 # 2008.10.27. 19:38
monalisa1 # 2008.10.27. 19:36

http://www.totalcar.hu/…csok/020719c

Külön is figyelmesen olvassad el a közlekedési szakembernek a kérdésre adott válaszát.

Vagyis a rendőrnek nehéz lesz bízonyítania az 5 percen túli várakozást, mivelhogy vélhetően nem két fénykép készült: az egyik x időpontot jelöl a második +6 perccel későbbit.

Monalisa
laikus hozzászóló

PLAYLIFE10 # 2008.10.27. 18:28

Sziasztok! az alábbi eset történt velem kérném a segítségeteket: Várakozni tilosban állt az autom, amikoris egy rendőr megállt elkezdett fotozni, odamentem azt mondta hogy őt kiküldték nem érdekli az ügy lefotozza az autot és megy, mondom neki hogy ittvagyok, ugyhogy mondja nekem ha valamit elkövettem. Nem mondott semmit csak leléptek. Most kapom a levelet hogy szabálysértési eljárás miatt tanuvallomást töltsem ki és küldjem vissza. Mit tegyek? várom a javaslatokat.

Zotya08 # 2008.10.24. 11:26

Neken tegnap sikerült belecsúszni egy 40 táblába kb 80Km-el. A boszantó az, hogy ez a tábla egy 90es szakaszon vannak kihelyezve a 11-es főut Budakalászi felüljárója alatt. Itt valamikor (több mint 1 hónapja munkavégzés folyt) De a táblákat ott hagyták a trafipaxal meg nem odaáltak.... Bár tudom, a táblákat be kellene tartanom mindig, de hát miért kell ezt csinálni, miért nem lehet a táblát beszedni ha már rég nem aktúális?! Ez nagy dívat ebben az országban, ott felejteni a táblát, holott mindenki tudja aki naponta arra jár, hogy lufi az egész. Hát ha nekem ebből gondom lesz, akkor gondolkodom, hogy pert indítok a "kinthagyó" útépítővel szemben.
Ennél még a helyszini bírság is jobb lenne.

Aminaa # 2008.10.19. 21:24

Szép estét!
Nekem egy olyan kacifántos kérdésem lenne ami nem minden napi! Viszont senki nem tud,vagy nem akar segíteni. 1994.04-05nem tudom pontosan elvették a jogosítványom ittas vezetés miatt ami szabálysértés volt,kaptam akkor 26.000Ft pénzbüntetést és bevonták a jogosítványomat 2 évre,amelyben köteleztek az utánképzésre. Majd 1996-tól 2000-ig minden évben mennem kelett a rendőrségre,hogy igényt tartok-e rá.Természetesen igen. Öszintén sokáig nem idegestett a jogosítványom viszont most egy éve csak ezután járkálok nagyon szeretném visszaszerezni mivel olyan munkahelyet találtam,ahol kell a "B" kategória. Meg mostmár igazán szeretnék vezetni is. Eddig nem volt autóm a férjem elvitt bárhová,és nem tartottam szükségesnek. Nos elmentem a Közlekedésfelügyelethez ott azt mondták,hogy semmi akadálya csak kérjem ki a határozatomat és a Bíróságon a végzést. A határozat fénymásolata megis van azt megkaptam,viszont a bíróság levélben is és személyesen is elküldött a .......ba. megmondták,hogy 10 év után bármilyen végzés legyen is ők elégetik egyszóval nincs meg a bírói végzésem. Ugye én azóta férjhezmentem,3×költöztünk a fiam már megnőtt:)) viszont nem tudok semmi féleképpen sem jogosítványt szerezni. Ameddig nincs meg a bírói végzésem addig nem engednek utánképzésre,viszont ez állítólag soha nem évűl el.A mostani nevemen sem és sehogysem mehetek újra tanfolyamra mert tán egész magyarországon nem adnak nekem jogosítványt csak,ha utánképzést megteszem. Nagyon ördögi körben vagyok.Itt ahol élek egy megyeszékhely és így ezzel a fenti szöveggel megmondta a hölgy,hogy semmi esélyem még elö nem kerítem a bírói végzést. Kérem amennyiben van olyan aki tudna nekem segíteni,hogy hogyan tovább vagy valóban mi is van ezzekkel a szabálysértésekkel nagyon hállás lennék,igen tudom rosszat csináltam és megittam 3 Wiskyt annó 25 éves koromban. Várom mielőbbi segítséget. Előre is köszönöm.

sönike # 2008.10.13. 11:40

Szép Napot!!!

Segítséget szertnék kérni a fiam szabálysértési ügyében!
Ma kaptuk meg a határozatot,mis­zerint a fiamat hozták ki bűnösnek (közúti közlekedés rendjének megzavarása)sza­bálysértés elkövetése miatt.A büntetés 30.000 ft. és 2 hónapra eltiltva a vezetéstől.Amikor az eset történt tanúi voltak hogy nem ő volt a vétkes hanem a motoros aki belerohant és mégis őt hozták ki bűnösnek.A tanúk meghallgatása nélkül.A helyszínelő rendőri jegyzőkönyv alapján döntöttek.
Mi ezzel a határozattal nem értünk egyet és szeretnénk benyújtani halasztó hatályú kifogást.
Na itt kérnék segítséget!Érdemes-e benyújtani
Nem tudom hogyan kell megfogalmazni egy ilyen fellebbezést .
Azt is írják hogy az illetékes helyi bíróságnak kell címezni.Na ezt megint nem tudom hogy hová tartozunk.
Lakhelyünk:Heves megye Tarnaörs község.
A választ előre is köszönöm!!
Üdvözlettel:Sönike

puch85 # 2008.10.13. 10:41

Köszönöm a gyors választ!
Akkor ezek szerint elképzelhető hogy 3 hónap múlva kapok egy csekket semmilyen előjelzés nélkül.
Ez az aggasztó, hogy már nem állít meg a rendőr, hanem 1x csak küldik a csekket.(nem mintha eddig szabálytalankodtam volna, csak mondjuk egy idegen terepen eldugott 40-es táblára gondolok mondjuk.)

monalisa1 # 2008.10.12. 18:48

punch85

Gyakorlatilag 60 nap + 10 nap a postaátfutás, elvileg azonban akár 180 napig is elhuzódhat egy eljárás: pl. beteg a megbízott ügyintéző, vagy más okból van igazoltan távol stb.

"Tudaton kívüli" szabálysértés nemigen van, ellenben a KRESZ szándékolt megsértése van...

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.10.12. 18:41

shamrock

Bemész és megkeresed az előadót aki foglalkozik az ügyeddel. Kell hogy kapján fénymásolatot, hiszen hivatalosan dokumentálniuk kell: ilyen és ilyen ügyben indul ellened eljárás.

puch85 # 2008.10.12. 17:46

Jó napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne hogy egy esetleges közlekedési szabálysértésről szóló bírságnak van-e elévülési idelye?Tehát ha én gyorsan megyek valahol, behajtani tilosba megyek be stb és " nem tudok róla" akkor mennyi idelye van a hatóságna hogy ki küldeje a büntetési csekket?Mert én rengeteget közlekedek és ugye a rendőr nem állít meg már csak csekket küld és bármikor becsúszhat egy tudaton kívüli szabálysértés.Válaszukat köszönöm.

shamrock # 2008.10.04. 20:35

Jó estét Mindenkinek!
Egy kérdésem lenne. Feljelentésnek hogy és milyen formában lehet utánanézni? Írásban adnak-e másolatot a feljeletésről, vagy személyesen kell bemennenm a rendőrkapitány­ságra? Ott készíthetek fénymásolatot a feljelentésről?
Előre is köszönöm.

shushu # 2008.10.02. 16:15

Kedves Napol!

Te hol éltél eddig? A negyedik autó nyilván zsebre fizetett, ezért nem lett megbüntetve! Ilyesmiről nem hallottál még?

Én csak azért haragszom ezekre a zsebbe fizetőkre, mert félrevezető lehet a többieknek. A nyáron leparkoltam valahol, körbenéztem és nem láttam jegykiadót, megnéztem a mellettem parkolókat, nekik nem is volt jegyük, hát gondoltam, itt biztos ingyenes. Vannak még ilyen zónák. Aztán amikor visszamentem a kocsihoz, várt a szeretet-csomag. A mellettem állókon persze nem volt és jegyük sem volt továbbra sem. Ez van. Befizettem gyorsan a büntit, mielőtt lejár a határidő és megemelkedik. Neked is ezt tanácsolom.

monalisa1 # 2008.10.02. 13:04

Képzeld el, ha Isten ne adja valakit figyelmetlen vezetés miatt elgázol - akkor mennyire lenne bepánikolva?...

monalisa1 # 2008.10.02. 13:00

Igen, a másik autó javítását a kötelezőtökre fogják elvégezni + kettőt ugrik vissza a díjbesorolás.

Az anyós nem lehetett annyi bepánikolva - szerintem, hanem egyszerűen lelépett a helyszínről... (A nyaralásról hazaérkezést követően is sumákolt az autó sérülésére vonatkozóan.)

Szerintem ha egy felesleges kört el akarsz kerülni, akkor igen: vidd magaddal és ott ismerje el a koccanásos sérülés okozását - elvégre helyette és nevében nem tehetsz jognyílatkozatot.

Ha a sérült autó szélvédőjére egy cédulán megadta volna a nevét és telefonszámát, lehet hogy "zsebből" rendezni lehetett volna az okozott kárt, így most nem kellene várnia a rendőrségtől a büntetési csekkel, valamint lásd fent az első mondatban leírtak következménye.

Monalisa
laikus hozzászóló

patri72 # 2008.10.02. 10:37

Sziasztok!
A következő eset történt velem:
Augusztusban amíg nyaraltam a családommal, az autónkat az anyósomra bíztuk. Amikor hazajöttünk másnap reggel láttuk, hogy a kocsi bal eleje sérült. Persze férjem rákérdezett a dologra,de anyós úgy tett mintha nem tudná miről beszélünk. Gondoltuk sikerült,úgy meghúzni vmi falnál stb.,hogy észre sem vette.
Igen ám,de pár nap múlva kaptam egy idézést, hogy jelenjek meg a Tesco parkolójában elkövetett közúti közlekedési szabálysértés miatt tanúként.
Persze a férjem ismét elővette anyóst, aki a következőt mondta el:
valóban meghúzott egy kocsit,miközben ki akart állni. Ki is szállt a kocsiból, de nem tudta mit tegyen és annyira bepánikolt,hogy hazajött a szomszéd néniért. Majd visszamentek együtt, de az autó már nem volt ott.
Igazából annyira megijedt,hogy azt se tudja milyen márkájú autót és mennyire húzott meg.
Azt szeretném kérdezni, hogy az idézésre vigyem e anyóst is magammal, vagy csak én menjek?
Mire számíthat büntetésként?
A másik autó javítását a kötelezőnkre fogják elvégezni?
Üdv
Patricia

mapol # 2008.09.08. 20:42

Bocsánat, pontosabban fogalmazva várakozni tilos táblánál.

mapol # 2008.09.08. 20:40

Sziasztok!

Röviden a következő kérdésem lenne az alábbi helyzettel kapcsolatban:
Tilosban parkolás, 10 perc kajálni ugrottunk be, deegyetértek, szabálysértés. Bűntetőcetlit is kaptunk 3an akik ott parkoltak még. Mert egyébként ott rendszerint parkolni szoktak, hiszen sehol máshol nem lehet környéken, és a büntetésre is csak nemrég szálltak rá a hatóságok.. Viszont!

4 autó állt ott, és 3an kaptunk csak bűntetőcédulát... Legalább 3an tudjuk tanusítani, hogy az a valaki már ott parkolt amikor mi érkeztünk (egyébként egymástól függetlenül, ismeretlenek vagyunk). Őt nem bűntették meg, ezzel kapcsolatban lehet valamit tenni? Úgy értem, hogy bűntetést gondolom mindenképp meg kell fizetni a tilosban parkolás miatt, de mi történik ha nem fizetem be? Mert diszkriminatív bírságolásnak tűnik. Egykébként gondolva a "jövőre" le is fényképeztem, hogy ott parkol az az autó, amit nem bűntettek meg, a fényképen természetesen szerepel a pontos idő is. Megnéztük, semmi különleges jelzése nem volt az autónak. Lehet, hogy lefizetés "szem"tanúi vagyunk, vagy valamilyen más úton-módon csak mi 3unkat bűntettek meg?

Ezzel lehet valamit kezdeni?
És ha tényleg nem fizetek bírságot, akkor feljelent.. ezek el szoktak huzodni? mivel jár ha nem fizetek?

Köszönöm előre is az észrevételeket és segítséget,
mP

olahjana # 2008.08.12. 12:21

Tisztelt Segítők!

Esetem a következő:
A HUngária Kerepesi sarkán van a Kerpesi út mellett parkoló. Viszont ha én rá akarok térni a közlekedősávra akkor át kell mennem a buszsávon, ami olyan dugónál nem olyan egyszerű, ezért hogy felvegyem a közlekedés ritmusát úgymont kb-25-20 méteren felgyorsítottam hogy be tudjak sorolni. A gond az hogy ezzel túlmentem egy jobbra letérőn.
Erre a rendőr levillogott az útról.
Helyszíni bírságról szót sem ejtett. Rögtön jött hogy feljelentés meg halmozott szabálysértés mert nem volt biztonsági övem ami mellesleg igaz. 10 év van jogsim. Soha még egy indexhiányért sem kaptak el. Most meg ez. Szóval egyszerűen feljelentett.
Kérdés a következő: lehet e az indokolatlan buszsávhasználatra fellebbezni ebben az esetben valamint hogy milyen bírságra számolhatok. A biztonsági övet elismerem mert hát hülye voltam. ez van. De a mási knekem kicsit gyanús. fellebbezésnél esélyes lehetek? (a Parkolást igazolni is tudom akár a lakcímkártyámmal is)
Segítségetek Köszönöm
Jani

Traffic # 2008.08.09. 14:05

Nagyon szívesen!

ahryqj # 2008.08.07. 17:13

Köszönöm Traffic.

Traffic # 2008.08.07. 16:36

T. AHRYQJ!

Ittas vezetés szabálysértést követtél el. Max. 100.000.- forint pénzbírság, járművezetéstől eltiltás (1-12 hónap).
Az italfogyasztásra vonatkozó nyilatkozatod nem fogják elfogadni. 1 üveg sör 6 óra múltán már nincs a szervezetben.

ahryqj # 2008.08.07. 12:13

Kedves Traffic!

elvették a jogsimat ittas vezetésért, a két hivatalos szonda érték 0,34 és 0,28 volt, a nyilatkozatban azt mondtam, hogy 6 órával korábban ittam egy sört.
mire számíthatok, mennyi időre veszik el, és mennyi lesz a bűntetés? előtte priuszom nem volt.

Köszi előre is,
Üdv
AHRYQJ