Mi az a könnyű testi sértés?


deaknemaria # 2011.06.15. 06:34

Nagyon szépen köszönöm a válaszukat. Igen az szerepel, hogy pénzbüntetés, de az nem, hogy mennyi. Megnyugtat, hogy az erkölcsit azért sikerülhet elintézni. Köszönöm a kedvességüket, hogy segítettek.

Dr.Attika # 2011.06.15. 04:07

Igen, de az ügyészi indítvány nem tartalmazza a büntetés mértékét. Ha pénzbüntetést indítványoz, akkor csak az szerepel benne, az nem, hogy mennyi.

Vélhetően a havi jövedelemhez fog igazodni. Lehet kérni részletekben történő megfizetést.

Gabicsek # 2011.06.14. 20:22

Az erkölcsit kiadják, mert nem szerepel még a bűntettesek nyilvántartásában. (csak ítélet után)
Ha pénzbüntetést kap, annak összegét nem lehet megjósolni, mert először megszabják (jövedelmi, vagyoni viszonyaihoz mérve) az egy napi tétel számát, utána pedig azt, hogy hány napi tételt kell fizetnie.
Egyébiránt a vádiratnak tartalmaznia kell az ügyészi indítványt a büntetésre.

deaknemaria # 2011.06.14. 17:58

Üdv!
Még egy kérdésem lenne: új munkahelye van a fiamnak, ahova erkölcsi bizonyítvány kell. Ettől még most adnak neki, vagy ezt is elfelejthetjük? Kérem segítsenek! Köszönöm!

deaknemaria # 2011.06.14. 16:24

Üdv!
Abban kérném a segítségüket, hogy a fiam ellen vádirat érkezett, mi szerint 1 rb. a Btk. 271. § (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő garázdaság vétségével, ill. 1 rb. a Btk. 170. § (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő könnyű testi sértés vétségével vádolják.
" A bűncselekmények elkövetését és a vádlott bűnösségét tagadásával szemben tanúvallomásokkal és szembesítési jegyzőkönyvekkel, az okozott sérüléseket ambuláns kezelőlappal és igazságügyi orvosszakértői véleménnyel bizonyítom."
A bántalmazás során ..., mely nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülés, annak tényleges gyógytartalma nyolc nap.
Kérdésem annyi lenne, hogy most mit csináljunk, illetve, hogy legrosszabb esetben mire számíthatunk? Gondolom pénzbüntetésre biztosan, de ha tudnának abban segíteni, hogy körülbelül mekkorára, megköszönném. Egy kétségbeesett anya.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.09. 12:24

A Btk. éppenséggel nem tekinti két különböző bűncselekménynek. A testi sértés az testi sértés. Minősítő körülmény, ha a sérülés nyolc napon túl gyógyul, vagy ha maradandó fogyatékosságot, károsodást okoz. Nehéz lenne amellett érvelni, hogy ez ne legyen minősítő tényező.

Szerintem az elhamarkodott véleményalkotás vétségét követted el. Azon még gondolkozom, hogy minősített eset-e.

vacsi # 2011.06.09. 11:45

Bár csak érintőlegesen tartozik ide, de megírom a véleményemet: szerintem a törvénykezés egyik legnagyobb marhasága, hogy a könnyű- és a súlyos testi sértést különválasztja! Szerintem ilyen nincs, akit testileg megsértettek, megütöttek, megvertek, szándékosan sérülést okoztak neki, annak végül is teljesen mindegy, hogy milyen mértékű a sérülés! A legtöbb esetben az ezzel járó lelki trauma teszi hosszú-hosszú időre elviselhetetlenné az esetet!

Manapság annyi törvényt megváltoztatnak, miért nem lehetne ezt a hülye törvényt is rendbe tenni! A közbiztonság javulását is szolgálná!

ObudaFan # 2011.06.08. 11:41

És így is érdemes izgulni még kicsit, hogy ne legyen egy súlyosabban minősülő eset kísérlete.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.08. 09:41

Ha úgy lenne, akkor nem könnyű testi sértésnek minősülne.

kérdező210 # 2011.06.08. 06:04

Azért itt többről volt szó...
Majdnem a baba életébe került...

guba # 2011.06.06. 19:37

Nem volt olyan nagyon régen, amikor még azt mondták volna, hogy minden asszony kap néha egy-egy nyakast. Nem érdemelte meg, akkor is hasznára válik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.06. 14:30

Nem ítélet volt, hanem tipp. Igaz, nagyon jó tipp.

kérdező210 # 2011.06.06. 12:31

Kedves Guba!

Ha megússza egy megrovással, akkor mégis milyen az az eset, ahol meg is büntetik, pedig könnyű testi sértés kategóriába tartozik?

guba # 2011.06.06. 05:44

Milyen belső ellentmondásról beszélsz itt össze-vissza már megint? A kérdező szakértőkről beszél, a véleményeik ütköztetéséről beszél, és egy jogerősen megítélt második szakértői díjról beszél. De szerinted továbbra is egy szakértő járt el, a másikat csak tanúként hallgatták ki és a szakértői véleményét okiratként vette figyelembe a bíróság. És egy kicsit sem zavarja meg a világos logikádat, hogy az első szakértő véleménye és a második vélemény közötti ellentmondás az utóbbi javára oldódott fel a párhuzamos meghallgatás alakalmával, amely aztán el is döntötte a bűnösség kérdését az utóbbi javára.
Ne okoskodjál már tovább.

ObudaFan # 2011.06.05. 22:17

Mivel pedig a szakértőket párhuzamosan hallgatta meg a bíróság, ezért az is kiderül, hogy a felkért szakértőt bevonta.

Ha a kérdésben szereplő "ütköztetés" szót feltétlenül így akarjuk értelmezni, és a kérdés ez által keletkező belső ellentmondásáról nem veszünk tudomást, akkor valóban ez a tényállás alakul ki.

guba # 2011.06.05. 19:17

Megrovás.

kérdező210 # 2011.06.05. 18:56

Mi a gyakorlat az ilyen esetekben?

Férj bántalmazta várandós feleségét, aki ezért fel is jelenti. Látlelet készült, a baba megmaradt.
A rendőrség továbbította az ügyet a bíróságra "könnyű testi sértés alapos gyanúja miatt".
Milyen büntetés várható? Pénzbírság? Szabadságvesztés?
Kényszergyógykezelés?

köszönöm előre is, egy érintett személy

guba # 2011.06.05. 15:46

Nem lett sem látlelet, sem könnyű testi sértés az ügyből csak a mama halt meg azóta rákba.

Akkor az ügy jogerős ítélettel lezárult.

Tubica # 2011.06.05. 15:22

Megjegyzés a könnyű testi sértéshez:

Velünk történt:
Az orvos házaspár külföldről hazaérkező lánya és veje többünket megvert egy golf ütővel,mert a mi területünkön akarták a szülők szolgalmi jogát gyakorolni. Mivel nem havonta jártak Ausztráliából haza, így senki nem ismerte fel őket.
Ők nem a bemutatkozást, hanem a golfütőt választották. Elmentünk külön-külön látleletet vetetni: DE AZ orvos MAMA TELEFONJAI HAMARABB ODA ÉRTEK AZ ÜGYELETEKRE. Nem lett sem látlelet, sem könnyű testi sértés az ügyből csak a mama halt meg azóta rákba.
Na most kérdezem én milyen az ilyen orvos, meg milyen az ügyeletes is?

guba # 2011.06.05. 14:05

Itt most éppen az a tényállás amit Attika mondott. :)Mivel pedig a szakértőket párhuzamosan hallgatta meg a bíróság, ezért az is kiderül, hogy a felkért szakértőt bevonta. Ha nem ez történt volna, akkor csak a tanúként való kihallgatására lett volna mód.

ObudaFan # 2011.06.05. 10:10

Igen, csak itt nem ez a tényállás, legalábbis a kérdező szerint. Ő ugyanis azt írta, hogy közvetlenül fizetett meg a vádlott egy szakértőt.

Dr.Attika # 2011.06.04. 05:14

112. § (1) A terhelt és a védő közölheti az ügyésszel, illetőleg a bírósággal, hogy szakvéleményt kíván készíttetni, és benyújtani.
(2) A terhelt vagy a védő által szakvélemény készítésére felkért személy (gazdasági társaság, szakértői intézmény, szervezet, szakértői testület) szakértőként való bevonásáról a bíróság, illetőleg az ügyész határoz. A felkért szakértő - e minőségének elismerése után - önállóan szakértői vizsgálatot végezhet, a bírósági eljárásban a bíróság, illetőleg az ügyész által kirendelt szakértővel azonos jogok illetik meg, és kötelezettségek terhelik. A szakértők az általuk elvégezni kívánt szakértői vizsgálatról kölcsönösen értesítik egymást, az értesített szakértő a másik szakértő által végzett vizsgálaton jelen lehet.
(3) Ha a bíróság vagy az ügyész a felkért személy bevonását megtagadja, az elkészített vélemény az okiratra vonatkozó szabályok szerint használható fel.

De bizony szakvélemény ugyanolyan hatállyal, ha a bevonász engedélyezi a bíróság.

ObudaFan # 2011.06.03. 21:15

sznékrisztina

Lehet változtatni két éven belül is a gyermek érdekében. Valóban a bíróságnak van rá hatásköre.

ObudaFan # 2011.06.03. 21:13

Attól, hogy a megbízott szakértő a kirendelt szakértő munkadíjának 10 szeresét kéri nem lefizetett, hanem megfizetett. Mind a két esetben köteles valós szakvéleményt adni

Csak a második esetben a bíróság előtt a véleménye nem tekinthető szakvéleménynek.

sznékrisztina # 2011.06.03. 19:28

Köszönöm a válaszokat. Bementem megint a rendőrségre és ragaszkodtam a feljelentésemhez, felvették a jegyzőkönyvet, beadtam a látleleteket is a 4 éves fiamét és az enyémet is.Az mondták, hogy majd az osztályvezető eldönti, hogy hogyan tovább. Bementem a gyámhivatalba is, de elhajtottak, hogy ők nem illetékesek, adjam be a bíróságra, hogy szeretném megváltoztatni a láthatást. Most mit csináljak? Szeptemberben hozta a bíróság az ítéletet a láthatásban, úgy tudom két évig nem lehet változtatni.

Kedves Tordesillas, de igen megengedhet magának egy hivatásos hatósági tűzoltó magának ilyet, letiltottam a fizetéséből már a gyerektartást, azon kívül meg már a fizetése 50 százalékát a különböző végrehajási ügyek miatt, a tartozásaiért mégis a helyén van, most hogy beadtam a feljelentést még neki áll feljebb. Szóval mintha csak fényeztem volna, még magasabb lóra ült. Elképesztő, hogy egy ilyen pozícióju ember ebben a városban minden megtehet és senki nincs aki az orrára koppintana.