Autólopás


Főlökött # 2008.02.29. 16:34

Tisztelettel

Kedves topic indító, írtózatosan rossz hírem van. De kezdjük az elején.

Lízing szerződést kötök. A lízing tárgyát ki sem adhatom a kezemből ( lízingelő tudta, beleegyezése nélkül ), mert ha azt teszem, hitel elvonása, bcs. valósítok meg. Számíthat rá a lízingelő, hogy ha nem fizeti a lízingdíjat, vagy felmondja a lízingcég a szerződést, a lízing cég először követeli tőle a személygépkocsit, majd ha nem kapja, bünti feljelentés tesz a lízingelő ellen. El is fognak járni a lízingelő ellen, fedezetelvonás miatt, hacsaknem jelentette be a bérbeadást és azt engedélyezték is, papíron. Vélelmezem ilyen nincs a lízingelő bírtokában.

Mindig is mondtam, lízingelés eléggé faramuci dolog, végig kell gondolni mit cselekedünk, lízingelünk-e, megéri-e. Apróbetüs rész kell elolvasni, ott a lényeg. S a törvény, szabályozás nem tudása nem mentesít.......

A személygépkocsiért a lízingelő felel, elhanyagolható a bérlő és annak személye, a lízingcég oldaláról nézve.

A lízingelő polgári peren perelheti a személyt, de olvasatomban felesleges költséget kreálnak magának. Nincs miből behajtani, a fennálló tartozást.

A sértett ( lízingelő ) egy valamit tud tenni, a hatósággal karöltve bizonyítani, hogy a vevőnek nem is volt szándékában fizetni, esetlegesen lehetősége sem volt rá a szerződésben foglaltakat teljesíteni, úgy kötött szerződést a sértettel, ami a Btk. szerint a csalás tényállási elemeit meríti ki ( Btk. 318.§ ). Max leültetik a szentemet, de a lízingelőnek pénze ettől még nem lesz, s mint fenn írtam, Ő felel a személygépkocsiért, annak bármi féle állagbeli változásáért.

----------------
  • Löki
Pjotr # 2008.02.28. 07:05

Namost, ha jelentkezett a rendőrségen akkor ott nyilván kihallgatták, felvették az adatait, nem vagyok benne biztos, hogy valóban körözik, esetleg csak keresik mert pl. ki akarják hallgatni tanúként.
Lopásnál, nyilván lett belőle ügy, eljutott az ügyészségre, volt iratbetekintés, de be kell menni az ügyészségre és megkérdezni mi a helyzet.
Ha az ügyész látja, hogy a rendőr nem csinált semmit, akkor valószínűleg fog még nyomozati utasításokat adni neki.

Vikiki5 # 2008.02.27. 18:40

Tisztelt Dr. Attika!

Köszönöm a gyors választ!
Sajnos ez tényleg nem jó hír, bár igazság szerint én is így tudtam. Azt sajnos nem tudom, milyen szerződést írtak alá, és hogy volt-e engedélyük a bérbe adásra, de azt tudom, hogy a biztósítóval nem kötöttök ilyen eshetőségre is kiterjedő biztosítást, szóval szerintem ők biztos nem fognak fizetni, de vajon lehet-e kérni a lízing cégtől ilyen esetben, hogy továbbra is fizethessék a részleteket, mivel nemcsak maga az autó, hanem egy lakás is biztosítékul szolgál, amit nyilván nem szeretnének elveszíteni.
Engem igazán a rendőrség hozzáállása zavar, mivel tényleg semmit nem csinálnak, pedig gyanúnk szerint ez nem egyszeri lopás - javasoltam ismerőseimnek, hogy tegyenek feljelentést a vám és pénzügyőrségen is sikkasztás miatt is, hogy legalább valaki ültesse le a fickót, hiszen nemcsak lopott, de még az országból is kivitte az autót.

Dr.Attika # 2008.02.27. 18:24

Nagyon rossz hírem van. Ingó dolgot csak a dolog tulajdonosának engedélyével lehet albérletbe adni. Ha a lízing cég nem engedélyezte a bérbeadást, akkor a barátja teljes egészében felel a kárért ( szgk. teljes értéke) ami enélkül a bérbeadás nélkül nem következett volna be. Úgyhogy sajnos a szgk. teljes újkori értékét ki kell fizetni a lopás időpontjától számított időre járó kamatokkal együtt.

Vikiki5 # 2008.02.27. 18:14

Tisztelt fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni egy ügyben, mely ismerőseimmel történt meg nemrég.
Az említett személyek lízingeltek egy autót, melyre a későbbiekben szükségük lett volna munkájukhoz, de hogy addig se álljon a garázsban és a részleteket ki tudják fizetni, kiadták bérbe. Semmi gond nem is volt ebből, bérleti szerződés stb. rendben volt. Míg egyszer csak egy fiatalember jelentkezett, megbízhatónak tűnt, kifizette a kaukciót, aláírta a szerződést, elvitte az autót, majd jelentette a rendőrségen, hogy ellopták tőle a gépkocsit, és abban "benne felejtette a kulcsot és a forgalmit" is.
a rendőrség értesítette ismerőseimet ők rohantak, vitték a szerződést, céges papírokat stb. az illető elismerte a hibáját ügyvéd előtt is és megígérte, hogy fizet - de ez nem történt meg, egy kis magánnyomozás után kiderült, hogy a srácnak nincs semmi a nevén, segélyekből él stb., már több hasonló ügye is volt mégis szabadlábon van, így megtették ellene a feljelentést lopás miatt - a rendőrség nem csinál semmit - még csak ki se hallgatták az illetőt, bár állítólag körözik, az autót szintén állítólag már kivitték az országból - ezt a srác mondta telefonon, és ez a beszélgetés fel is lett véve, de nem fogadják el. A határnál magyar autókról nem csinálnak felvételt, csak a másik oldalon, de ők nem adják át, ha meg van akkor se. A biztosító nem fizet, a kocsit nem lehet visszavásárolni sem. De legalább az ilyen kis szemét alakok ne lennének szabadlábon. Mit lehet tenni?