bevonulás halasztása SÜRGŐS


Bálint009 # 2014.05.02. 08:49

Sziasztok Május 13-di kán be kellene vonuljak 10 hónap fiatal korúak fogházába és nem szeretném ha a családom mivel ötünket nevel édesanyám nem szeretném ha tesvéreim hiányt szenvednének valamiben is és ezért szeretném a nyaramat kint tőltenni h édes anyám abból a pénzből tudjon odabent engem segíteni nem sok időm van de nem tudom h hova forduljak ez érdekben és h meg e kaphatom a három hónap halasztást kérlek segítsetek!!!

ObudaFan # 2013.10.04. 20:30

Célszerűbb azonnal szóban, mert akkor nem kell illetéket fizetni.

Truculent # 2013.10.04. 09:45

Üdvözlet! Jelen esetben a "tanács elnöke" a másodfokú bíróság (most törvényszék)elnökét takarja? Magyarán az ítélethirdetést követően kérhetem szóban a halasztást,vagy célszerűbb papírra vetni az indokaimat?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.12.27. 09:52

Be. 591. § (1) A tanács elnöke a két évnél nem súlyosabb szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére az elítélt kérelmére fontos okból, különösen az elítélt személyi vagy családi körülményeire való tekintettel, legfeljebb három hónapra halasztást engedélyezhet.
(2) Ha az elítélt betegsége az elítélt életét közvetlenül veszélyezteti, a tanács elnöke

  1. az (1) bekezdésben szabályozott tartamú halasztást meghaladó, határozott ideig tartó halasztást is engedélyezhet,
  2. az (1) bekezdés alapján engedélyezett halasztást meghosszabbíthatja,
  3. a két évet meghaladó szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére is halasztást engedélyezhet.

(3) El kell halasztani - kérelem nélkül, hivatalból is - a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdését annak a nőnek az esetében, aki

  1. a negyedik hónapot meghaladó terhes, legfeljebb a szülés várható idejét követő hatodik hónap végéig,
  2. hat hónaposnál fiatalabb gyermekét gondozza.

(4) A (2) bekezdés és a (3) bekezdés a) pontja esetében a tanács elnöke igazságügyi orvos-szakértői szakvélemény alapján állapítja meg a halasztás egészségügyi feltételeinek fennállását, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egészségügyi szolgálata vezetőjének - az elítélt egészségügyi állapotának büntetés-végrehajtás keretei között való kezelhetőségére vonatkozó - nyilatkozatát figyelembe véve határoz a kérelemről.

(6) Az (1)-(4) bekezdésben meghatározott feltételek esetén sincs helye az elhalasztásnak, ha az súlyosan veszélyeztetné a közbiztonságot vagy a közrendet, illetve ha az elítélt szökésétől vagy elrejtőzésétől kell tartani.
(7) Ha a szabadságvesztés végrehajtásának elhalasztása iránti kérelmet olyan időben terjesztik elő, hogy annak elintézésére a végrehajtás megkezdésére kitűzött határnap előtt már nincs lehetőség, a tanács elnöke a kérelem elbírálását mellőzi és erről a kérelmezőt értesíti. Ha a szabadságvesztést már foganatba vették, a kérelmet a szabadságvesztés végrehajtásának esetleges félbeszakítás iránti intézkedés végett a büntetés-végrehajtási intézetnek megküldi.

mecsek # 2010.12.27. 09:46

Én 4 év börtönt kaptam, szeretnék halasztást kérni, de azt hallottam hogy csak akkor lehet ha az ítélet nem haladja meg a 2 évet.
Tudja ezt valaki pontosan?

kasstone # 2008.03.03. 14:10

munkára és munkahelyre való hivatkozás jó lehet? Teszem fel, ha most még van három hónapom, akkor békében tudok elválni a munkáltatómtól, aki a büntetés letöltése után így nagyobb eséllyel alkalmazna

szerintetek?

podu2011 # 2008.02.29. 13:39

köszönöm a hozzászólásokat

nagyon várok még több javaslatot, illetve tapasztalatot a témával kapcsolatban.

talán ez a kis topic segítség lehet mások számára is...

monalisa1 # 2008.02.29. 11:56

hm...

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.02.29. 11:52

bírója válogatja, nelünk volt hogy elegendő volt pusztán az, hogy a téli tüzelőrevalót összeszedje az elítélt.

monalisa1 # 2008.02.29. 10:06

PL. előzőekben időpontilag rögzített valamilyen műtét előtt állsz, amely a rabkórházban valószínűleg nem végezhető el megfelelő műszerezettség hiányában. (Szükséges az orvosi igazolás becsatolása, mely egyben arról is szóljon, hogy előre láthatóan meddig tart a műtét utáni lábadozási időszak.)

Vagy idős-, beteg- és egymagában élő, sajnos már ágynak esett szülő mindennapos gondozása, ápolása. (A háziorvostól és az önkormányzattól az igazolás csatolanandó.)

Azt hogy a közeljövőben esetleg szül a nejed/barátnéd stb., ezt mentesítő okként nem valószínű, hogy elfogadják., valaki majd csak mellett lesz nehéz óráiban, amikor te meg nem...

Minden egyéb más terved, elképzelésed, ami az elkövetkezendő 12-14 hónapra vonatkozik, véleményem szerint halasztható - és ez lesz az ők véleménye is...

podu2011 # 2008.02.29. 06:15

köszönöm az eddigieket, nayon örülnék, ha tényleg konkrét példákat tudnátok felhozni a halasztás indoklására, akkor is ha bevált, akkor is ha nem
köszönöm

monalisa1 # 2008.02.28. 21:44

Hát szerintem meg jobb mielőbb túl lenni rajta...

A saját példád alapján: őrizetbe vételkor NEM KÉRDEZIK hogy milyen ügyes-bajos dolgai maradnak nagy hirtelen rendezetlenül., mennek érte és beviszik - és általában ott is marad már...

Ha az itélethozatal után még van 2-3 hét, szerintem elég kell hogy legyen minden fontos/sürgős függőben lévő magán és/vagy hivatalos ügy gyors lezárására.

Persze ettől függetlenül, kérhetsz halasztást: de nagyon meg kell tudni indokolni.

podu2011 # 2008.02.28. 19:41

köszönöm a gyors választ, a kiszabott büntetés 1 év 8 hónap, ebből már előzetesben letöltött egy hónap, ill házi őrizetben kb. 3 hónap

az indokláshoz esetleg tudnál/tudnátok konkrét példákat is említeni?
köszönöm

ales # 2008.02.28. 19:23

Általában kettő hét szokott lenni, de az ítélet után kérni kell a halasztást. Áltlános indok, hogy el, kell rendezni a családi ügyeket, céggel kapcsolatos ügyleteket stb. persze, azt tudni kellene, mekkora a bűntetés!

podu2011 # 2008.02.28. 18:09

Kedves Fórumozók,

a következő kérdések megválaszolásában kérem a segítségeteket:

  1. A másodfokú ítélet kihirdetése után általában mikorra tűzik ki, illetve milyen időintervallumon belülre kell kitűzni a büntetés végrehajtásának megkezdését?
  2. Milyen indokokkal lehet a legnagyobb eséllyel a büntetés megkezdésének a három hónapos halasztását kérelmezni?

Gyors válaszotokat előre is köszönöm!