Biztonsági öv Vs Személyiségi jogok


Véleményem # 2016.01.03. 15:24

Gubancos

Amennyiben a rendszerben utasként rögzítik be Önt vagyis ezt a közig bírságot, akkor a rendszer nem rendeli hozzá a 3 pontot. Így lehet, hogy nem kap 3 pontot majd...
Érdemes a kapott tájékoztatón megnézni, hogy utasként vagy járművezetőként szerepel a megjelölésben.
( járművezetőként valószínű téves lesz a rögzítés is )

Dr.Attika # 2016.01.02. 05:31

Csak a jármű vezetője kaphatja a büntetőpontot. Ott a helyszínen kellett volna jelezni a hibát. Így már nehéz bizonyítani, hogy nem ön vezetett.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.10. 10:41

Igazad van, veszprémi. Nem lett volna baj, ha a szakaszt is megírtad volna - de igazad van. 40-50 éves autókba tényleg nem kell biztonsági öv - ha nincs bennük. Hány ilyen futhat Magyarországon?

Uccu # 2008.03.10. 09:50

Mobilozásról annyit:

Ember, ha már feltétlenül fel kell venend a telefont és nincs kihangosító, miért kell a jobb kezeddel a bal füledre tenni a telefont? és bal kézzel vezetsz, váltasz, s még látni se látsz...

Uccu # 2008.03.10. 09:46

Ennyi erővel nekem meg sérti a személyiségi jogaim, hogy nem autózhatom az út bal oldalán szemben a forgalommal, s nem értem, hogy kinek mi köze van hozzá, meg a piroson se mehetek át, miért? És miért kötelező lámpát kapcsolnom? Sérti a személyiségi jogomat az is, hogy át kell engednem a gyalogost, és ki kell kerülnöm a kerékpárost, hogy ha kiszállok láthatósági mellényt, kell, hogy viseljek. S attól is rosszul vagyok, hogy egy kevés a fizetés, s ez is sért.

Egyébként aki pszichés okból nem kapcsol be biztonsági övet, az ne, vagy csak meghatározott keretek között kaphasson jogsit.

A szerencsétlen epilepsziások nem vezethetnek, illetve nagyon szigoró feltételek mellett, pedig kevesebb balesetet okoznának, mert szedik a gyógyszert és tünetmentesek, mint az egészséges emberek.

Tehát, aki nem kapcsolaja be magát, attól én két eset után elpattintanám a jogsiját...sutty. Ha pszichés okból nem kapcsolja be, akkor meg ki tudja, hogy pszichés okból mikor üt el egy gyalogost...stb...

v e s z p r é m i # 2008.03.10. 08:17

„Mindazokban a kocsikban, amelyeket gyárilag nem láttak el biztonsági övvel. ”
Hmmm... Melyik jogszabály rendelkezik így?

Kedves kbs, a saját beírásaidat nem tartod szükségesnek jogszabályokkal is alátámasztanod?

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet
a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

(4) Biztonsági övvel fel kell szerelni

  1. a személygépkocsi első üléseit, a taxi vezetőülése kivételével,
  2. az 1992. évi július hó 1. napja után forgalomba helyezésre kerülő személygépkocsik hátsó üléseit,
  3. a tehergépkocsi vezetőülését és első utasülését, valamint az autóbusz vezetőülését ha az ülés kialakítása a biztonsági öv használatát lehetővé teszi,

amennyiben a biztonsági öv rögzítésére szolgáló rögzítő elemeket gyárilag beépítették. A b) pontban említett biztonsági öv helyett biztonsági gyermekülés is beszerelhető.

(5) A biztonsági övnek meg kell felelni a járművön kialakított rögzítési pontok elhelyezésének és darabszámának. Biztonsági övet csak gyárilag kialakított, biztonsági öv rögzítésére szolgáló elemekhez szabad csatlakoztatni.

Azt azért bizonyára elfogadod, hogy a gépkocsi korábbi találmány, mint a biztonsági öv.

Egyjogász # 2008.03.10. 06:12

monalisa1

Tudom hogy kötelező, be is kapcsolom, mert a jelenlegi kocsim addig visít, amíg az öv ki van kapcsolva.

Igazából azt akartam mondani, hogy nem tudom, a vezetés közbeni mobilozás miért bocsánatosabb bűn, mint az öv be nem kapcsolása.

Most reggel is, amikor jöttem be, egy hölgy majdnem felment a buszmegállóba, mivel mobillal a kézben kicsit koordinálatlan volt a vezetése. Ha 5-6 letarolt várakozó kórházi kezelését kell fizetnie a köznek, az jobb?

(Ja, azon már csak mosolyogni tudtam, hogy a hölgyet vélhetően nem kavarta fel különösebben a dolog, mert a következő piros lámpánál, elkezdte rúzsozni a száját a visszapillantó tükörben....- gondolom abban a hiszmben él, hogy azt a tükröt ebből a célból szerelték oda.)

monalisa1 # 2008.03.09. 21:31

Persze nem csak a biztonsági öv kérdése ami felmerülhet itt mint lényeges dolog, hanem aki egyre-másra szívja a koporsószögeket (...) vagy a rengeteg piálástól májzsugort okoz magának, azok is mind éntőlem veszik el a pénzt - egyben mindannyiunktól is.

monalisa1 # 2008.03.09. 21:26

Egyjogász

Ha nem kapcsolod be magad mert zavar (...) és ne adj isten súlyos karambolod lesz, az öv valamelyest megvédhetett volna - nem minden autóban van légzsák.

(Ahogy nem minden öreg autóban van biztonsági öv sem, bár ezt kbs valahogy nem érti...)

Aztán ha a baleset miatt egy-két műtétre lesz szükséged, és x időig fekszel a kórházban, azt követően meg y ideig otthon lábadozol még, nos a TB által rád költött százezrek/milliók arányos részét az ÉN zsebemből is kiveszed - remélem érted.

Vagy az esetleg egy életre szóló megrokkanás költségtényezőjét is részben én és a többiek fizetjük neked, helyetted.

Legyél taxis és akkor nem kell bekötnöd az övet, egyébiránt meg kötelező, na.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.09. 20:35

Mindazokban a kocsikban, amelyeket gyárilag nem láttak el biztonsági övvel.
Hmmm... Melyik jogszabály rendelkezik így?

v e s z p r é m i # 2008.03.09. 16:16

Lehet biztonsági öv nélkül is autót vezetni:
Mindazokban a kocsikban, amelyeket gyárilag nem láttak el biztonsági övvel. A hatvanas évekig gyártott autók többségükben ilyenek, a hetvenes években pedig sok típusban csak elöl volt öv.

Egyjogász # 2008.03.09. 14:57

Szerintem a vezetés közbeni mobilozás sokkal veszélyesebb a többi közlekedőre (gyalogosra, autósra), mint a bekötetlen biztonsági öv, csak a mobilozót nehezebb rajta kapni.

Már nem egyszer volt, hogy magam tapasztaltam, hogy mobilozó közvetelen balesetveszélyt okozott, mivel elég nehéz egyszerre a kormányt tekerni, sebességet váltani, a forgalmat figyelni és még csacsogni is a barátnővel. (Ja, meg még mindeközben a sminket nézegetni a visszapillantó tükörben.)

Én a kocsiban a mobilt vagy nem veszem fel, vagy ha fontos hívást várok félreállok, és lebonyolítom a telefont. Nem tudom, hogy azoknak az überfontos embereknek, akik vezetés közben sem tudnak meglenni a mobil nélkül, nem tellik kihangosítóra?

Egyébként engem eddig minden esetben a bekötetlen öv miatt bírságoltak meg (ugyanis eléggé zavar az öv), amikor megkérdeztem, hogy ezzel kinek ártok (már magamon kívül), közölték a rendőrök, hogy senkinek, sőt a rendőrség bevételének kifejezetten használok.

Ja, és ha megállít a rendőr, a bekapcsolt övet ne kapcsoljátok ki, mivel egy haverom a múltkor kiszállt, amikor igazoltatták (előtte be volt kapcsolva), és megbírságolták az öv miatt is. Amikor közölte, hogy dehát ő be volt kapcsolva, a rendőr mosolyogva mondta, hogy ők nem így emlékeznek, és biztos azért pattant ki a kocsiból, hogy ne legyen feltűnő, hogy nem volt bekapcsolva az öve.....

monalisa1 # 2008.03.09. 13:43

A napokban láttam egy srácot: miközben kanyarodott, az egyik kezével éppen telefonált, a másikkal meg tömte magába a kaját - mindeközben valahogy "magától" fordulhatott a kormánya...

"Természetesen" nem volt bekapcsolva az öve.

ViktorBp # 2008.03.09. 09:58

Azért úgy vélem, az elismerendő, hogy legalább elnézést kérsz Sándor, csak ebből kiindulva akkor legközelebb ne ugorj neki valakinek, mert olyat ír amit Te furcsának találsz így első hallásra. Vannak az életben tán még a képzelőerőt is meghaladó de mégis valós dolgok.

A témát illetően pedig annyit, hogy egyetértek én is az öv használatával, ez nem vitás, csak szerintem megint egy nagyon látványos, ámde korántsem a legsarkallatosabb kérdésre helyezzük a hangsúlyt. A biztonsági öv mellőzésénél számtalan más egyéb tényező, magatartási forma van, ami sokkal inkább veszélyezteti a biztonságos közlekedést, csak valahogy ez nem olyan kézzel fogható, vagy nem tudom.
Viktor

monalisa1 # 2008.03.08. 19:11

Egyetértőleg.

boltosgyerek # 2008.03.08. 18:32

Két dolog ami eszembe jutott:

  1. Nagymamám szívműtött, a doki azt mondta kösse be magát mindig. Kisebb balesetnél nem lesz gond, nagynál pedig úgyis az lesz a legkevesebb amit az öv okoz.
  2. Az élet egy játék. Amikor megszületünk hallgatólagosan elfogadjuk a játék szabályokat. Ezek közül néhány: Meg probáljuk nem veszélyeztetni mások életét. Megprobálunk minél tovább élni és nem egy buta közlekedési balesetben földobni a pacskert.

A test a lélek temploma. Én bekötöm magam.

monalisa1 # 2008.03.08. 15:04

Egy sz.gépkocsi személyre szabott "rokkantosításánál" technikailag az a legkisebb gond, hogy a biztonsági övet hová is lehessen harmadik/negyedik pontként csatlakoztatni. Rokkantat nem látni bekötettlenül vezetni, ez csak az egészségseknél dívik...

bewiched # 2008.03.08. 13:34

KBS!

De ez semmit nem változtat a véleményemen: aki nem tud szabályszerűen vezetni, az ne vezessen.

Aki beköti magát az szabályszerűen vezet?
Aki pedig nem az szabályellenesen?
KRESZ:48§ (5) g. pont
Azok a mozgássérültek, fogyatékkal élők akiknek átalakítják a gyári gépkocsit, azok szabályellenesen vezetnek?
Hiányzik a SZABÁLY fogalma.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.08. 12:38

OFF
Elnézést ViktorBp, valóban van a dialízisnek egy olyan fajtája, amelynél a hasba helyezik a katétert, és megfelelő segítséggel a betegen otthon is el lehet végezni.
ON
De ez semmit nem változtat a véleményemen: aki nem tud szabályszerűen vezetni, az ne vezessen.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.08. 12:25

Ugyan, ugyan. Nézz már utána, hogyan végzik a dialízist - meg hogy egyáltalán mi az, aztán hőbörögj...

ViktorBp # 2008.03.08. 12:06

Hogy te mekkora egy ........ vagy!
Képzeld el, bármilyen hihetetlen, ezt a TB is támogatja nagyon is, mivel így nem kell a mentőnek kiállnia ugye heti X alkalommal és elvinni dialízisre, ill. most már a betegszállítónak. Hihetetlen vagy, de tudod legalább győződnél meg valaminek a valóságtartalmáról, legalább a lehetőségéről, és utána írkálj be ilyeneket!
Arról nem tehetek, hogy korlátolt vagy, attól még a világon léteznek olyan dolgok is ám, amiket te ezek szerint nem tudsz elképzelni ..na hát ... mik vannak.
Viktor

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.08. 07:52

Egyébként akkorát lóditottál, mint ide Lacháza.
Dialízis otthon, ráadásul hasba vart csövekkel... LOL

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.08. 07:50

Mert másféle közlekedési mód nem is létezik. Csak az autó...

ViktorBp # 2008.03.08. 06:53

Kedves Béla Sándor!

Bizonyára úgy gondolod ez nagyon jó vicc volt, de nekem is van olyan ismerősöm, aki pl. otthon végzi s.k. a saját maga dializálását a vesebetegsége miatt, és neki csövek vannak a hasfalába varrva !!! Neki orvosi igazolása van arról, hogy nem ajánlott az öv becsatolása, mert ha kicsit is megrántódik, kárt okozhat ezekben a csövekben, de azért neki is el kell jutnia autóval X helyekre ahova tömegközlekedéssel nem tudna, na meg az egészségi állapota miatt is csak az autó jöhet szóba.
Úgyhogy igen is ez egy elfogadható indok a bizt. öv nem használására, de ahogy mesélte nekem, igazolás nélkül is egy normálisabb rendőr azonnal elfelejti, hog ymeg akarja büntetni, amint elmondja, hogy ez a helyzet, és általában nem is kérik tőle az igazolást.
Viktor

bigdady # 2008.03.06. 15:20

Én tuti nem írnám elő a kötelezőségét. aki nem akarja az ne kapcsolja be. saját felelőssége. Ha pedig balesete van akkor a tb ne fizesse ha nem volt bekötve ennyi