Közvetítői eljárás - mire számítsak sértettként?


zoe10 # 2018.06.12. 06:57

Tavalyi évben elloptak tőlem 60 E forintot minden iratommal és a telefonomat. Én hagytam ott a pénztárnál, amíg visszamentem valamiért, a tettes a sorban utánam jövő volt és rögtön zsebre tette. Még pakoltam a kosaramba tőle 1 méterre, ez tisztán látható a kamerán. Úgy tudom ezért számít lopásnak, mert még a helyszínen voltam és ő nem odaadta, hanem eltette. Másnap elfogták, most kaptam közvetítői eljárásra levelet. Igazából nem tudom mi fog ott történni, de már a gondolatától rosszul vagyok. Még mindig nagyon nagy bennem a düh, az esküvőm előtt történt napokkal, nyilván azért voltam én is ilyen szétszórt, teljesen romokban voltak az idegeim, hiszem új személyit kellett csináltatnom, hogy házasodhassak. Az esküvőre is hónapokat spóroltunk, azért is volt nálam annyi készpénz, mert szolgáltatót fizettem volna ki belőle. Nagyon megviselt és most nem tudom, hogy ne kapjak düh rohamot, ha meglátom. Ő nyilván hazudni fog arról, hogy mennyi pénz volt benne, én nyilván szeretném a teljes összeget visszakapni. De ezt se tudom, mert elég jogosnak érezném, hogy azon felül visszakérjem azt az anyagi kárt is, amit mondjuk a bankkártya letiltásom és egyebek jelentettek. Vagy örüljek, ha egyáltalán visszakapok valamit? A telefonomat egyébként 20 ezerre becsülték, így gondolom az jogos, ha a 80 ezerhez ragaszkodom. De mi van, ha ő azt hazudja, hogy csak egy 5 ezres volt a tárcámban? Arra egyetlen bizonyíték lehet, hogy előtte 2 nappal vettem le a 60 ezret, amiről tudok vinni számlakivonatot. Nem tudom hogy zajlik egy ilyen és egyelőre ott tartok, hogy az eszem megáll, hogy még nekem kell bizonygatnom bármit is, mikor ő lopott.

oligaliga # 2018.06.12. 07:40

Ne izgulj, ne idegeskedj.

Amit kaptál levelet, pontosan kitől jött és miről szól? Arról, hogy az elkövető szeretné közvetítői eljáráson rendezni az ügyet, és kérdezik, hogy Te eszeretnéd-e? Vagy már bejelentetted valamilyen formában, hogy a közvetítői eljárásra hajlandó vagy? Ez azért fontos, mert ha te nem egyezel bele, akkor nem lesz közvetítői eljárás, ellenben járhatsz bíróságra, és várhatod, hogy egy-másfél év múlva jogerős ítélet alapján visszakapd a pénzed, vagy külön polgári perben kérd vissza.

A közvetítői eljárásnak nem az a célja, hogy bárki bármit bizonyítson. Az ügyészség vagy a bíróság a közvetítői eljárásra akkor utalja az ügyet, ha az elkövető beismeri a bűncselekményt, így valószínűleg nem fogja "letagadni", hogy mennyi pénz volt a tárcában.

Ami történni fog: leültök egy harmadik személy - a közvetítő - jelenlétében, és megbeszélitek az ügyet. A tárgyalás végére megállapodhattok, hogy az elkövető megtéríti a kárt, amit okozott, bocsánatot kérhet, és ha minden sikeres (az egyezségben megállapodott összeget megkapod), akkor a büntetőügynek is vége.

zoe10 # 2018.06.12. 07:52

Köszönöm a választ!
Én egyeztem bele a közvetítői eljárásba, már akkor, amikor felvették a jegyzőkönyvet nyilatkoznom kellett, akkor még őt el se kapták. Azt tudom, hogy erről szól, csak azt nem, hogy mennyit kérhetek. Mert a tárcámban csak ő és én tudom, mennyi volt, ő biztos, hogy nem a valós összeget fogja mondani. 4! bizonyíték volt ellene, amivel szembesítették és még így is másfél óráig tartott mire bevallotta. Nem hiszem, hogy önként dalolva bevallja a 60 ezret. A telefonom is olyan, hogy 20 ezerre írták be, szerintem nem ér annyit, kis gagyi volt, de benne volt egy csomó kép, üzenet, amiknek számomra érzelmi értéke van. Nem tudom, hogy kérhetek-e ilyen jellegű kártérítést, vagy csak a konkrét tárgyi értéket. Nem akarok legombolni róla plusz húsz ezreket, de a pénzem mellett elvette az emlékeim egy részét és az esküvőm előtt nem a virágokkal kellett foglalkoznom, hanem azzal, hogy vajon elkapják-e ezt a nyomorultat és lesz-e személyim az anyakönyvvezetőhöz.
És azt olvastam, hogy külön illetve együtt is beszélgethetnek velünk, de azt már nem írja, a levél, hogy nálunk hogy lesz. Én örülnék, ha először külön lenne, de erről se tudok semmit.

oligaliga # 2018.06.12. 07:55

Nem az lesz a kérdés, hogy mennyit fog neked bevallani, azt már megtette a rendőrségen. Ha kíváncsi vagy rá, megkérdezheted az eljáró nyomozót.

A közvetítői eljárásban a neked okozott kár megtérítésének mértékéről és módjáról fogtok megállapodni (ami nem kötelező).

A ti esetetekben nem tudom előre megmondani, hogy fog maga a megbeszélés zajlani, azt a közvetítővel együtt találjátok ki.