Előzetes hosszabítása


ObudaFan # 2008.07.03. 16:06

A vádirat benyújtása előtt elrendelt előzetes letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapig tart. Az előzetes letartóztatást a nyomozási bíró alkalmanként legfeljebb három hónappal, összesen legfeljebb az előzetes letartóztatás elrendelésétől számított egy év elteltéig meghosszabbíthatja. Ezt követően az előzetes letartóztatást a megyei bíróság egyesbíróként eljárva, a nyomozási bíró eljárására vonatkozó szabályok szerint, alkalmanként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja.
A vádirat benyújtása után az elsőfokú bíróság által elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig tart. Az elsőfokú bíróság által az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott, illetőleg a másodfokú bíróság által elrendelt előzetes letartóztatás a másodfokú eljárás befejezéséig, a másodfokú bíróság által az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott, illetve a harmadfokú bíróság által elrendelt előzetes letartóztatás a harmadfokú eljárás befejezéséig, de mindegyik esetben legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig tart.
Az elsőfokú vagy a másodfokú bíróság ügydöntő határozatának hatályon kívül helyezése és új eljárásra utasítása esetén a másodfokú, illetőleg a harmadfokú bíróság által elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás a megismételt eljárásra utasított bíróságnak a megismételt eljárásban a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig tart.
Ha a vádirat benyújtása után elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás tartama

  1. a hat hónapot meghaladja, és az elsőfokú bíróság még nem hozott ügydöntő határozatot, az elsőfokú bíróság,
  2. az egy évet meghaladja, a másodfokú bíróság

az előzetes letartóztatás indokoltságát felülvizsgálja.
A vádirat benyújtása után elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás indokoltságát 1 évet követően a másodfokú bíróság, ha az eljárás a harmadfokú bíróság előtt folyik, a harmadfokú bíróság legalább hathavonta felülvizsgálja.
Ha az előzetes letartóztatás tartama a három évet eléri, az előzetes letartóztatás megszűnik, kivéve az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás esetét, továbbá ha az ügyben harmadfokú bírósági eljárás vagy hatályon kívül helyezés folytán megismételt eljárás van folyamatban.
Ha a terhelt az előzetes letartóztatás megszűnését követően elrendelt lakhelyelhagyási tilalom, illetőleg házi őrizet szabályait megszegi, az előzetes letartóztatása ismét elrendelhető. Ekkor a 3 éves tartamot az előzetes letartóztatás ismételt elrendelésének napjától kell számítani.

esztike2 # 2008.07.02. 20:58

Még annyi lenne a kérdésem, hogy mennyi időre hosszabbíthatják meg az előzetest? (Azt tudom, hogy max. 2 év, de hányszor lehet meghosszabbítani és hány napra?). Pl. 72 óra után meghosszabbítják 60 nappal és utána? Köszönöm a választ

Bogyó81 # 2008.06.30. 06:08

A levél témához annyit szólnék hozzá, hogy: elvileg lehet levelezni, de felbonthatják mielőtt megkapja. Legalábbis nálam így volt. Meg kellett adnom kapcsolattartókat (többet is lehetett), akikkel leveleznék és akiket engedek a beszélőre. Igaz, rendőrségi fogdán ilyen nem volt, ott csak a közeli "igazolt" hozzátartozókkal lehetett beszélni + hetente lehetett élelmiszer csomagot, higiéniai szereket behozni, persze mindent átnéztek. Viszont a főrávosban az egyik ismert előzetes helyen már csak havonta jöhettek a csomagok és havonta volt beszélő, plusz hetente telefon. Telefonon csak a közeli hozzátartozóknak lehetett telefonálni, viszont levelezni és beszélőre jönni azokkal akiket megadtam, hogy szeretnék. Mint írtam, a leveleket felbonthatják, elolvashatják, úgyhogy nem érdemes trükközni (persze, ezt nem feltételezem senkiről, csak úgy leírtam, mert kicsúszott). Mondjuk az elég érdekes, hogy a kirendelt védőt nem tudja kicsoda a gyanúsított, mert elvileg már többszőr is találkoznia kellett volna vele, főleg, ha hosszabbítás van.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.30. 04:58

nem lehet

esztike2 # 2008.06.29. 21:44

Kérdésem a következő: ha valaki, élettársi viszonyban él, és nem ő van megjelölve kapcsolattartónak, akkor levelet sem küldhet az előzetes letartóztatásban lévőnek? Felhívtam a BV-t azt mondták nem lehet, ugyanakkor itt a neten azt írják lehet levelezni... köszi

hsz2 # 2008.04.12. 17:11

Köszönöm a válaszokat! A csomagokat nem én írom ide,ezt a gép adja hozzá.Én "csak" barát vagyok,így nem hozzátartozó.Egyébként tegnap sikerült beszélnem telefonon a barátnőmmel, és vele még nem tudatták ki a védője.Ez sajnos tény.

ObudaFan # 2008.04.12. 11:30

Az élettárs ezt a minőségét a jegyző nyilatkozatával tudja igazolni.

Ha a terhelt előzetesben van, akkor van kirendelt védője, nem képzelhető el, hogy a hatóság ne tudja, ki lenne az, mert a hatóság rendelte ki.

monalisa1 # 2008.04.12. 07:21

Nem olvasom vissza, de ha felesége- netán testvére vagy, akkor a személyes felkeresésedre az ügyszég bizonyára közölni fogja a kirendelt ügyvéd nevét - már ha időközben tudják már... (Élettárssal nem közölnek adatot, élettársnak bárki mondhatja magát...)

Azt "a" csomag dolgot meg ne irogasd már, a tájékoztatást másoktól időközben rég megkaptad.

hsz2 # 2008.04.12. 03:29

Monalisa1!
Köszönöm e válaszodat is. Jelenlegi kérdésemre Óbudafan válaszolt,és köszönöm neki. Igazából már csak azt nem értem,hogy miért nem közlik másfél hónap után,hogy ki az új kirendelt védő.Szerintem ezt már rég tudatni kellett volna. Na mindegy,az ügyészségtől már megszokom,mert ők eddig is megcsinálták (más ügyben is),hogy késve, visszadátumozva sima levélben küldik határozatukat. De ha mi késünk akár csak egy napot is ,,, Ez van! Köszönöm a választ.

monalisa1 # 2008.04.11. 18:44

hsz2

Ezt a kérdést a "Hol találom" c. topicodban 02.21-én már feltetted... http://www.jogiforum.hu/forum/21/14776

Talán ha elolvasnád az ottani válaszokat, annál is inkább, mert az időközben eltelt időre tekintettel vélem a kérdés- és a probléma megoldása számodra már ismert kell hogy legyen.

hsz2 # 2008.04.11. 18:21

Köszönöm a választ. Csomag gond már megoldva,sőt már vn telefon,és beszélő is. Csak védő nincs,legalább is nem tudjuk,hogy ki az, mert nem közölte senki sem.

ObudaFan # 2008.04.11. 16:32

A 6 hónapon túli meghosszabbításnál kell ülést tartani.

Csomagot havonta kaphat.

hsz2 # 2008.04.11. 10:48

Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy az előzetes hosszabításánál a fogva tartottnak nem kell biztosítani,hogy jelen legyen a bírónál?