leütött árverés.Kötelező?


justizmord # 2008.04.17. 07:04

igazad van, bocsánatot kérek, nem teszem többet


Iniuria non excusat iniuriam

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.17. 06:41

A kötelem természetéről szóló fejtegetésed téves, dogmatikailag helytelen. Az elállás joga még kártérítés fizetése mellett sem illeti meg a vevőt; az eladó követelheti a teljesítést (a vételár megfizetését), szükség esetén ezirányú igényét bíróság előtt eredményesen érvényesítheti.
L.: pacta sunt servanda elv.

OFF

Nekem nem tetszik, hogy szinte minden hozzászólásodban a jog megkerülésére, joggal való visszaélésre biztatod a kérdezőket. Tudom, ez meg az én bajom.

ON

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.17. 06:36

A szerződés érvényesen létrejött - vita esetén adódhatnak bizonyítási nehézségek, de nem leküzdhetetlenek.

justizmord # 2008.04.17. 03:36

Azt hiszem, hogy nem kötelez. Nem kaptál szolgáltatást, ha nem vetted át a festményt, így ellenszolgáltatás meg nem fizetésével nem okozol kárt. Nem vagyok ügyvéd, de szolgáltatásért jár ellenszolgáltatás. Ha nincs szolgáltatás, mert nem veszed át a festményt, nem jár az ellenszolgáltatás (fizetés) sem.

Azt hiszem, hogy szerződéses viszony jött létre közöttetek, ráutaló magatartással létrehozott szerződéses viszony, amitől te elállhatsz bármikor, de az ő kárát ki kell fizetned (ez nem a vételár), hanem valami bagatell kezelési költség, amíg veled foglalkozott, ha ki tud ilyet egyáltalán mutatni. Vagy, ha a Vaterán a meghirdetés pénzébe került, avagy az újbóli meghirdetés pénzébe kerül, akkor egy ilyen meghirdetési költséget rádverhet. Mást, tudtommal, nem.

Amúgy szerintem akár valamilyen ügyes minőségi kifogásra is hivatkozhatsz, és akkor érdekmúlás miatt talán kezelési költség nélkül is kiléphetsz. Festménynél különösen egyszerűnek tűnik nekem, hogy a fényképről nem látszódot egy 2 mm hosszúságú sérülés, na és neked azért a 2 mm-es sérülésért nem kell. Nem említette meg a leírásban, kész passz, kakukk, ő a hibás, nem kell a festmény, nem fizetsz kezelési költséget sem.

Kérdezz meg azért jogászokat is, de én így gondolom.

Amúgy az ilyen vásárlási fórumokon, vatera, ebay nem nagyon okoskodnak, ha nem állsz velük szóba, leszállnak rólad, mert több veled a költség, mintha megint meghirdetné. Nem fognak ugrálni, ha csak simán nem veszed át, és nem fizeted ki. Arra vigyázz, hogy át ne vedd, mert akkor megfordul az ügy, akkor már ő szolgáltatott, és neked kötelező az ellenszolgáltatást (fizetést) teljesítened.


Iniuria non excusat iniuriam

bimba # 2008.04.16. 11:45

T ügyvédek.
Csak kíváncsiságból kérdezném,hogy ha valaki véletlen a vaterán leüt egy félmilliós festményt,akkor az köteles megvásárolni valóban?Igazából az érdekelne,hogy ennek az oldalnak a szabályzata mennyire kötelezheti a felhasználókat az adás-vétel lebonyolítására?A vevő,meggondolhatja magát miután leütött egy aukciót?Vagy ez nincs jogában és köteles megvenni a leütött dolgot?Elsősorban a vevők jogai és kötelességei érdekelnének.

A válaszokat előre is köszönöm.