büntetés elévülése


ObudaFan # 2008.06.01. 09:49

A fôbüntetés elévülésének határideje a büntetést kiszabó határozat jogerôre emelkedésének napján, ha pedig a büntetés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidô leteltének napján kezdôdik. Ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt megszökik, az elévülés határideje a szökés napjával ismét elkezdôdik.
A kiutasítás elévülésének határideje, ha fôbüntetés mellett alkalmazzák, a fôbüntetés végrehajtása befejezésének, illetôleg a végrehajthatósága megszűnésének napján, egyéb esetben a határozat jogerôre emelkedésének napján kezdôdik.
A pénzmellékbüntetés elévülésének határideje a fôbüntetés végrehajtása befejezésének, illetôleg végrehajthatósága megszűnésének napján, ha pedig a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidô leteltének napján kezdôdik.
Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje ismét elkezdôdik.
A pénzmellékbüntetés alkalmazása esetén akár a fôbüntetés, akár a mellékbüntetés végrehajtása iránt tett intézkedés mindkét büntetés elévülését félbeszakítja.

Lazac # 2008.05.31. 17:18

Üdvözletem!

Érdeklődnék büntetés elévüléssel kapcsolatban, hogy mikortól számit?

  • Jogerős itélettől?
  • Büncselekmény elkövetésétől?
  • Elfogató parancs kiadásától?

Mivel már mindháromra láttam példát, és most akkor melyik az igaz?

Előre is köszönöm a választ!