Halálos gázolás


Krisztián2006 # 2008.06.07. 17:12

Üdv!

Azaz pontosan halált okozó közúti baleset gondatlan okozása. Nagyon nagy szerepet játszik az elévülési időben az, hogy csak önnmagában ez a bcs. került elkövetésre vagy még egy cserbenhagyás is. Ez nem mindegy!

Ugyanis ha van elkövető akkor valószínűleg el is ítélték a távollétében. Az az ítélet valamikor jogerős lett s amennyiben letöltendő börtönbüntetésre ítélték körözést is kiadtak ellene.

Az, hogy pontosan mikor évül el attól függ, hogy jogerősen hány év szabadságvesztést szabtak ki rá. 5 évet el nem érő szabadságvesztés esetén az elévülési idő 5 év. 5 év és azt meghaladó, de 10 évet el nem éri szabadságvesztés esetén 10 év az elévülési idő.

Amennyiben az elkövető kiléte nem volt megállapítható a nyomozás során, úgy az ügyet felfüggesztették s bármikor elővehetik. Ekkor nagy szerepe van annak, hogy milyen bcs. -ek valósultak meg.

Amennyiben megbízol egy ügyvédet utána tud neked járni az ügy állásának anélkül, hogy a kiléted kiderülne.

Üdv

bigdady # 2008.06.04. 18:56

Attól fögg te voltál-e és külföldre menekültél-e?

Hunamus # 2008.06.04. 17:11

Kedves Fórumlátogató!

Egy történet írásához szeretnék segítséget kérni! Külföldön élek ezért a BTK-t nem tudom a könyvtárban kutatni és az interneten nem találtam választ a kérdéseimre.

Azt szeretném megtudni, hogy figyelmetlenségből elkövetett, halált okozó gázolás hogyan volt büntethető 1995 és 2000 között? Ha az elítélt nem vonult be a börtönbe mennyi volt az elévülési idő az alapesetben, tehát ha semmilyen későbbi nyomozaticselekmény ezt nem szakította meg? Nagy segítség lenne ha választ kaphaték a kérdéseimre! Köszönöm.

Üdvözlettel
Hunamus